4+1 rozdíl mezi novinkou od Curapilu a běžnými šampony

Vyzkoušela jste už naši novinku – přírodní šampon? V dnešním článku vám prozradíme 5 důvodů, proč je podle nás ideální volbou pro vaše vlasy.

1.      Neobsahuje parabeny

Prvním významným rozdílem mezi Curapilem a většinou šamponů z drogerie je, že neobsahuje chemické látky – parabeny. Už jste o nich slyšela?

  • Co jsou parabeny?

Parabeny tvoří skupinu chemických konzervačních látek, které se hojně využívají při výrobě potravin, léků a kosmetiky. Nenajdete je jen v šamponech, ale i v sprchových gelech nebo krémech – na obale jsou buď označeny názvem nebo velkým písmenem E s trojčíslím (například E214).

Parabeny prodlužují trvanlivost výrobků a mají antibakteriální účinky. Nepůsobí na účinnost kosmetiky jako takovou, jsou to konzervační látky.

  • Proč je nemáme rádi?

Je alarmující, kolik chemie naše tělo denně vstřebá z jídla, ale i z krémů nebo třeba odličovadel, bez kterých si neumíme představit svůj život.

Parabeny se přitom v organismu chovají podobně jako hormon estrogen. Někteří odborníci poukazují na možnou spojitost mezi parabeny a hormonální nerovnováhou nebo dokonce vznikem rakoviny prsu. Spolehlivé a dlouhodobé studie však zatím chybí.

Nemůžeme tedy říct, že jsou parabeny vyloženě nebezpečné, rozhodně ale jde o zbytečnou a zatěžující chemii, kterou ve svém šamponu nepotřebujete.

800_1755

2.      Ani stopa po sulfátech

Další zbytečnou chemií, kterou na etiketách našeho šamponu na rozdíl od většiny jiných rozhodně nenajdete, jsou sulfáty. Co o nich víme?

  • Co jsou sulfáty?

Sulfáty se ve vlasové kosmetice používají, protože zvyšují pěnění šamponu a vy tak máte pocit, že šampon „lépe“ funguje. To však není pravda – pěnivost nemá s účinky šamponu nic společného, navíc se dá dosáhnout i použitím šetrných přírodních látek, například kokosového oleje.

Nejběžnější sulfáty SLS (Sodium Lauryl Sulphate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate) přitom nejsou vůbec šetrné k vaší pokožce, dráždí kůži a oči

  • Proč je nemáme rádi?

Náš šampon se nesnaží vydávat pěnivost za kvalitu. Nešetrné sulfáty jsme proto při jeho výrobě nepoužili, místo nich jsme sáhli po látkách z přírody: kokosovém a arganovém oleji a extraktu z aloe vera. Curapil vaši pokožku ani vlasy nedráždí, naopak je vyživuje a regeneruje. Při použití vytváří jemně pěnivý krém, který na důkladné umytí vlasů bohatě stačí.

shampoo-1668525_960_720

3.      Nenajdete v něm silikony

Silikony do přírodního šamponu nepatří. Proč? Čtěte dál a vše se dozvíte.

  • Co jsou silikony?

Silikony se používají v průmyslové výrobě, plastické chirurgii a také v kosmetice. Tvoří složení drtivé většiny šamponů, které najdete v drogerii.

Výhodou silikonů je, že na vlasech vytváří vodotěsný film, který je dělá lesklými a chrání před horkem nebo UV zářením. Silikony však mají i své odpůrce.

  • Proč je nemáme rádi?

Zásadním je to, co jsme si řekli před chvilkou – tím, že silikony vlas obalí a vodotěsně ho uzavřou, dochází při dlouhodobém používání k úplně opačnému efektu než na začátku: vlasy vyschnou, cuchají se a ztrácí lesk, který původně po použití šamponu měly. Nám však jde o dlouhodobý účinek, proto jsme silikony do šamponu Curapil nenamíchali.

4.      O vaše vlasy pečují přírodní tenzidy

Možná jste při čtení etikety našeho šamponu narazila na cizí slovo „tenzidy“. Podívejme se na jejich vlastnosti i na to, proč některé tenzidy Curapil obsahuje.

  • Co jsou to tenzidy?

Tenzidy jsou mycí látky. Existují však různé druhy tenzidů podle toho, jak je získáváme. Běžné šampony obsahují tenzidy, které dráždí pokožku, jsou neekologické nebo se dokonce k jejich výrobě používají toxické plyny. My jsme místo toho sáhli po šetrných přírodních tenzidech z kokosového oleje a dalších přírodních zdrojů.

  • Proč je máme rádi?

Šetrné tenzidy mají obzvláště jemné mycí vlastnosti, napomáhají tomu, že jsou vaše vlasy po umytí krásné a hebké.

53

5.      Slovo mají látky z přírody

Všechny látky, které šampon Curapil obsahuje, byste našla v přírodě. Kokosový a bio arganový olej, extrakt z aloe vera, ale taky látku Nutricert Hair z rostliny jicama, která vrací vlasům minerály, pomáhá namáhaným a odbarvovaným vlasům a vrací jim lesk a hebkost.

Při otevření lahvičky vás jistě překvapí příjemná vůně, kterou šamponu (a kondicionéru) dodávají přírodní silice: mátová, eukalyptová, rozmarýnová a grapefruitová.

Vidíte? Na výrobu kvalitního a šetrného šamponu není potřeba žádná umělá a neekologická chemie. Vyzkoušejte ho sama a dejte nám vědět, jaký máte pocit.