Péče o suché nohy

 

Suchá pokožka na nohou je častým problémem, se kterým se potýká mnoho žen. Nejenže může způsobovat nepříjemné příznaky, jako je svědění a šupinatění, ale také může ovlivňovat naše sebevědomí, zejména v letních měsících, kdy saháme spíše po sukních či šortkách. Díky několika jednoduchým krokům a správné péčí však můžete snadno a brzy dosáhnout hydratované a zdravě vypadající pokožky na nohou. Začtěte se do našeho článku a inspirujte se radami a tipy, jak o suchou pokožku nohou správně pečovat.

Příčiny suché pokožky na nohou

Faktorů, které mohou ovlivňovat vzhled a stav pokožky vašich nohou, je celá řada. Mezi ty hlavní patří genetika, nedostatek hydratace, používání agresivní kosmetiky, nadměrné vystavování nohou horku či chladu, nedostatek vlhkosti v ovzduší, a dokonce i některá onemocnění.

Pravidelná hydratace je základ

Nejdůležitějším krokem v péči o suchou pokožku na nohou je pravidelná hydratace. Používejte kvalitní hydratační krémy či mléka, které obsahují složky, jako jsou kyselina hyaluronová, aloe vera, panthenol a přírodní oleje. Hydratační produkty nanášejte na nohy každý den, ideálně po koupání či sprchování, kdy je pokožka vlhká a lépe absorbuje účinné látky. Nezapomínejte také na zvlhčování nohou v průběhu dne, pokud cítíte nepříjemné pnutí či svědění a další příznaky vysoušení pokožky. 

 

TIP: Začněte s hydratací už během sprchování či koupele! Vyzkoušejte přírodní sprchový olej, který nejen že svou jemnou vůní dokonale zklidní vaše smysly, ale především perfektně hydratuje a vyživí pokožku celého těla. 

Nezapomínejte na exfoliaci

Nebojte se, nejde o žádnou drastickou proceduru. Exfoliace je jednoduše odstranění odumřelých buněk kůže, ať už z pleti nebo z pokožky. Pravidelná exfoliace pomůže odstranit odumřelé kožní buňky a zlepšit absorpční vlastnosti hydratačních produktů. Ideální jsou jemné exfoliační prostředky s přírodním složením nebo vlněná rukavice, pomocí níž pak nohy krouživými pohyby masírujete. Tento krok byste měla provádět jednou až dvakrát týdně, abyste udržela nohy hladké a zbavené nahromaděných odumřelých buněk. Naopak se vyvarujte příliš hrubé a agresivní exfoliaci – ta by vaši pokožku mohla příliš narušit a poškodit. 

Stop šupinatění! 

Suchá pokožka nohou se neprojevuje jen svěděním a pálením, ale i nevzhledným šupinatěním. Pokud trpíte na šupinatou pokožku na nohou, existuje několik opatření, pomocí nichž tomu můžete předcházet. Vedle pravidelné exfoliace a používání hydratačních krémů byste se měla vyhýbat příliš horkým koupelím a sprchám – horká voda totiž kůži vysušuje a z dlouhodobého hlediska poškozuje. Vyhněte se také sprchovým gelům a mýdlům plným chemie a volte takové, které mají převážně nebo 100% přírodní složení

 

Opatrně při střídání teplot 

Přílišné vystavování nohou teplu nebo chladu může negativně ovlivnit pokožku. Pokud trávíte dlouhou dobu na slunci, nezapomínejte opalovací krém aplikovat i na nohy. Touha po opálených nohou sice může být silná, ale kůže na nohou je ke spálení a poškození stejně náchylná jako na ostatních částech těla. Navíc tím napomáháte snižovat riziko rakoviny kůže a předcházet dalším nepříjemnostem. V zimních měsících naopak nohy dostatečně chraňte před chladem a vlhkem, a to správným oblečením i obuví. Odložte moderní roztrhané džíny a sáhněte po silnějších a hřejivějších kouscích. Chráníte tak jak svou pokožku, tak i klouby a vazy. Během zimy také používejte hydratační krémy a tělová mléka o něco častěji než po zbytek roku. Vaše nohy to ocení. 

 

TIP: Vyživte svou pokožku celého těla zevnitř a dopřejte jí maximální dávku hydratace! Doplňte hladinu kolagenu a kyseliny hyaluronové pomocí přírodních doplňků stravy s vysokou vstřebatelností a skvělým účinkem

 

 

Na oblečení a obuvi záleží

Při péči o suchou pokožku nohou je důležité také dbát na správný výběr oblečení a obuvi. Příliš těsné oblečení (především kalhoty či úzké sukně) a obuv mohou vytvářet tlak a způsobovat tření pokožky, což může vést k podráždění a vysušování. Ideální je nosit volnější oblečení a obuv vyrobenou z přírodních materiálů, která umožňuje kůži dýchat. Vyhněte se také nošení příliš vysokých podpatků, které mohou mít na suchou kůži na nohou také negativní vliv. 

Hydratujte i jinak 

Pokožku zvlhčujte nejen pomocí hydratačních krémů. Příčinou suché pokožky nohou totiž může být i nedostatek vlhkosti v okolním prostředí. Pomocí zvlhčovače vzduchu udržujte ideální vlhkost vzduchu v místnosti, kde trávíte nejvíce času. Před vznikem suché pokožky vám napomůže také dostatečný pitný režim a eliminace kofeinu a cukrů – zkrátka zdravý životní styl a životospráva

 

Nezapomínejte na nehty a jejich okolí

Pokožka vašich nohou už je perfektní, ale o vašich chodidlech se to zrovna nedá říct? Nezapomínejte při péči o celé dolní končetiny ani na nehty a jejich blízké okolí. Pravidelné stříhání a tvarování nehtů je důležité nejen pro vzhled, ale především tím předejdete jejich lámání a třepení. Nehtové lůžko a kůži v těsné blízkosti nehtu můžete udržovat zdravé a hezké pomocí speciálních olejů či krémů, skvělým pomocníkem je pro tuto péči bambucké máslo.