8 zabijáků vašich vlasů: Tohle děláte každý den!

Milujete je nade všechno, a přitom jim sama ubližujete. O čem je řeč? Přece o vašich vlasech! Sepsali jsme pro vás 8 věcí, které vašim vlasům škodí a vy je dost možná děláte každý den. Ale nebojte, nebudeme vás jenom děsit. Rovnou vám poradíme, co s tím.

8zabijaku

Žehlení a kulmování na denním pořádku

Tohle známe všechny: kudrnatá chce rovné vlasy a naopak. Proto vlasy pravidelně žehlíme nebo kulmujeme – a tím je ničíme. Žehlení a kulmování vlasy vysouší a láme, a pokud je pravidelné, může je opravdu hodně poničit.

Co s tím? Snažte se žehlit a kulmovat co nejmíň a k vysněné hřívě si pomozte jinak, třeba speciálními přípravky pro rovné vlasy nebo mořskou solí a difuzérem pro přirozené vlny. A jestli vlasy přece jenom musíte žehlit, přejeďte každý pramen jednou a pomalu spíš než několikrát rychle.

Fénování na plné pecky

Fénování nebo čekání, až vlasy uschnou, je hrozně otravné. Jestli vám ale záleží na kráse vašich vlasů, nesnažte se ho uspěchat. Fénování na nejvyšší teplotu odpařuje z vlasů přirozenou vlhkost a vlasy poškozuje.

Co s tím? Fénujte vlasy chladnějším vzduchem, ideálně po směru růstu vlasů. Pokud fénujete teplým vzduchem, alespoň vlasy ošetřete ochranným přípravkem.

woman-586185_960_720

Drbání vlasů ručníkem

Sušíte vlasy po mytí ručníkem? Pozor, nebuďte moc hrrr. Agresivní drbání vlasy poškozuje a láme.

Co s tím? Vlasy ručníkem jen jemně osušte a pak je nechte chvíli přirozeně schnout. Potom můžete sáhnout po fénu.

Tupírování pro úchvatný objem

Pokud tupírujete jen pro speciální příležitosti, svět se nezboří, ale za častější tupírování vám vlasy rozhodně nepoděkují.

Co s tím? Naučte se dodat vlasům objem jinak – buď speciálními přípravky, nebo foukáním přes velký kulatý kartáč.

Mokré vlasy? Rozčesat a do drdolu!

Co si budeme povídat, málokterá z nás vydrží vlasy po umytí nerozčesávat, protože se děsíme, jak by po uschnutí vypadaly. Mokré vlasy jsou ale velmi křehké a náchylné k poškození, proto jim může česání ublížit. A stáhnout ještě mokré vlasy do drdolu? To už je jen poslední hřebíček do rakve vašich vlasů.

Co s tím? Předně nezapomeňte na kondicionér, aby se vám vlasy líp rozčesávaly. Potom je pročešte kvalitním dřevěným hřebenem s širokými zuby.

Každý týden jiná barva

Ne, nechceme vám vykládat o tom, že barvy jsou to nejhorší, co vaše vlasy může potkat. O dnešních barvách už to totiž neplatí. Pro vaše vlasy je ale pořád nebezpečné odbarvování, domácí barvení a časté změny barev.

Co s tím? Ideálně choďte na barvu ke kadeřnici a snažte se neměnit barvu příliš často. Pokud to jde, nechte si dobarvit nebo odbarvit jen odrosty, tak snížíte riziko poničení vlasů.

pexels-photo-397219

Dokonalý culík každý den

Nevyjdete z domu bez vlasů stažených do perfektního culíku nebo drdolu? Potom dostávají vaše vlasy pořádně zabrat. Pravidelné stahování vlasů vytváří tah stále ve stejném místě, a tak vlasy namáhá a může vést k jejich vypadávání.

Co s tím? Nechte vlasy odpočinout a do culíku je stahujte jen občas. Vyzkoušejte třeba cop (francouzský vypadá skvěle!) nebo alespoň volnější culík.

Suchý šampon, dvě masky, tři olejíčky,…

Ano, vaše vlasy jsou vděčné za péči, ale nic se nesmí přehánět. Přílišné množství přípravků zatěžuje vlasy i pokožku hlavy.

Co s tím? Méně je více, proto se zaměřte na kvalitní šampon a kondicionér. Další přípravky si nechte doporučit od své kadeřnice.