Maca peruánská: Blahodárná bylinka, která vás zvedne ze židle

Slyšeli jste někdy o Mace peruánské? Jedná se o prastarou bylinku, která se může pochlubit hned několika skvělými účinky na lidský organismus. Vyrovnává hormonální hladinu, dodává energii a podporuje imunitní systém. Oproti jiným hojně používaným bylinkám má ale jednu drobnou nevýhodu - není v dnešním světě tak známá. A proto jsme se rozhodli vám ji představit v plné parádě. Seznamte se s Macou, prastarou bylinkou z peruánských And.

 

Co to je Maca?

Pod pojmem Maca peruánská se ukrývá kořen stejnojmenné rostliny, latinsky pojmenované lepidium meyenii. V češtině se rostlině přezdívá také řeřicha peruánská, peruánský ženšen nebo jednoduše maka. Jedná se o dvouletou bylinu rostoucí ve vysokých nadmořských výškách, která vytváří listové růžice a její bulva s kořenem připomíná řepu či ředkev. Kořen mívá nejčastěji žlutou až nafialovělou barvu.

A proč se jí říká peruánská? Je to dáno jejím původem. Maca totiž pochází z peruánských And, kde ji tamější lidé stovky let používají jako léčivou bylinu. Bulvu a kořen této rostliny vaří, pečou, suší, jedí syrovou a dokonce z nich vyrábí i kvašený nápoj.

 

koren-a-prasek-macy-peruanske

 

Maca jako bohatý zdroj vitamínů a minerálů

V kuchyni peruánských domorodců si získala Maca rychle své ctěné místo a není se čemu divit. Obsahuje totiž plno látek, které jsou pro lidský organismus velmi důležité: sacharidy, bílkoviny (polypeptidy a aminokyseliny), vlákninu, lipidy, minerály (vápník, zinek, draslík, železo, fosfor, jód), vitamíny (B, C), mastné kyseliny (palmitová, olejové, linolová), esenciální aminokyseliny, třísloviny, alkaloidy, saponiny. Její výživové hodnoty jsou opravdu bohaté.

 

Účinky Macy peruánské

Peruánští obyvatelé používají Macu k léčbě mnoha neduhů a problémů - na anémii, menstruační poruchy, potenci, únavu, sníženou imunitu i na zvýšení sexuální výkonnosti. Mnozí odborníci tuto rostlinu studovali a zjistili, že obsahuje řadu významných látek, například macamidy a macaeny, které mají přímý vliv na sexuální výkon. Potvrdili tím, že Maca peruánská má pozitivní vliv na hormonální hladinu u mužů i žen.

Potvrzené účinky Macy peruánské:

  • zvyšuje energii
  • zlepšuje stav mysli a snižuje úzkost a stres
  • podporuje imunitní systém
  • urovnává hormonální hladinu
  • pomáhá při menopauze
  • snižuje PMS a upravuje menstruační cyklus
  • pomáhá při hormonálním akné
  • zlepšuje libido a sexuální výkon
  • pomáhá bojovat s neplodností
  • má příznivý vliv na počet a kvalitu spermií

 

Maca peruánská je všestranná bylina, která vám pomůže při nedostatku energie, na vyrovnání hormonální hladiny i na zvýšení libida. Užívat se doporučuje jednou až dvakrát denně, ideálně při jídle.

 

Náš tip: Maca ve formě tobolek

Pokud si nechcete pěstovat a zpracovávat vlastní řeřichu peruánskou, doporučujeme zakoupit extrakt ze sušeného kořene. Ideálně ve formě tobolek, které se rychle a jednoduše užívají. Na trhu najdete také prášek - ten ale není příliš praktický. Mnozí lidé bojují s nezvyklou chutí Macy a musí si míchat prášek do ovocných džusů. Tobolky obsahují vysoce koncentrovaný extrakt kořene a díky rychlému užívání se nemusíte chuti Macy bát. Stačí je zapít čistou vodou a je to.

 

Samostatně i ve zvýhodněném balíčku

Macu peruánskou u nás můžete zakoupit samostatně i ve zvýhodněném balíčku. Ten kromě 90 tablet Macy obsahuje také 60 tablet Curapilu pro vyživení vlasů, nehtů a vlasové pokožky. 

 

 

 

Zkušenosti s Macou peruánskou

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený CURAPIL (@curapil.cz)