Bylinky a potraviny podporující růst vlasů: které to jsou?

Trápí vás zvýšené vypadávání vlasů, nebo máte pocit, že vám poslední dobou téměř nerostou? Na vině může být nedostatek vitamínů a minerálů v těle. V dnešním článku vám proto představíme potraviny a bylinky, které vyživí vaši vlasovou pokožku vnitřně i zevně.

 

rust vlasu

 

Potraviny pro vnitřní výživu vlasů

Topinambur –⁠ Hlízy topinamburu známé také jako židovské brambory jsou malým pokladem mezi hlízami. Obsahují velké množství křemíku a zinku, které prospívají pokožce, vlasům i nehtům a podílí se na jejich zdravém vzhledu –⁠ snižují vypadávání vlasů, pomáhají proti akné a zabraňují lámání a třepení nehtů.

Kvasnice –⁠ Stejně jako maso obsahují i kvasnice biotin neboli vitamín H, který přispívá k normálnímu stavu pokožky, vlasů a sliznic. Pokud jej tělo nemá dostatek, objevuje se šupinatění kůže, mravenčení končetin a vypadávání vlasů. Biotin má také vliv na celkovou psychickou pohodu a fungování nervové soustavy.

Ořechy –⁠ Oříšky jsou skvělým zdrojem selenu, který ovlivňuje obranyschopnost organismu a stimuluje růst vlasů. Kromě ořechů jej najdeme také v mořských plodech, rybách či vnitřnostech. Dejte si ale pozor na dávkování. Nedostatek selenu stejně jako jeho nadbytek způsobuje vypadávání vlasů. Dodržujte proto doporučené denní dávkování.

Kopřivy (vnitřně) –⁠ Pro některé je kopřiva jen nevzhledný plevel, pro krásnovlásky je to cenná rostlina s blahodárnými účinky. Při vnitřním užívání pročišťuje krev, bojuje proti virům, podporuje trávení a hlavně pomáhá na růst vlasů. Z kopřivy se dá navíc zužitkovat téměř vše –⁠ nať, listy i kořen.

Maso –⁠ Červené maso patří mezi bohaté zdroje biotinu a železa. Obě tyto látky jsou klíčové nejen pro vlasy, ale i pro celkové fungování organismu. Nedostatek železa způsobuje anomálii (chudokrevnost), která se projevuje právě vypadáváním vlasů. Do svého jídelníčku proto zařaďte více hovězího masa či játry.

 

Bylinky pro vnější stimulaci pokožky

Lopuch –⁠ Odvar z kořene lopuchu používají ženy už desítky let jako vlasový aktivátor. Při pravidelném vmasírovávání do pokožky podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a snižuje tvorbu lupů. Urychluje také hojení drobných ran a působí proti bakteriím a plísním.

Kopřivy (zvenku) –⁠ Kopřivy nemusíte užívat jen vnitřně. Využít se dají i na finální oplach vlasů po mytí nebo jako ingredience do přírodní kosmetiky. Stimulují růst vlasů a zároveň je zanechávají příjemně hebké a jemné. K vnějšímu užití se nejčastěji používá odvar z natě a listů.

Kofein –⁠ Není to tak úplně bylinka, ale stejně jako ony bývá i kofein využíván k ošetření vlasové pokožky. Je vědecky prokázáno, že kofein prokrvuje pokožku, čímž podporuje růst vlasů. S vlastní aplikací buďte ale opatrní a volte raději již hotovou vlasovou kosmetiku s přidaným kofeinem, například kofeinový šampon.

 

Vše hezky v jednom

Chcete-li mít jistotu, že dopřáváte svému tělu dostatek vitamínů a minerálů pro růst zdravých a krásných vlasů, doporučujeme doplňky stravy na vlasy. Obsahují ideální poměr všech látek. Nemusíte se tak bát nedostatku či nadbytku. Z naší nabídky doporučujeme Curapil DUO –⁠ přírodní doplněk stravy, který obsahuje výtažky z topinamburových hlíz, kopřivy, biotin, zinek i selen. K vnější stimulaci vlasové pokožky poté u nás najdete kofeinový šampon Curapil a kondicionér Curapil.