Rozhovor s výživovou poradkyní: Jak na výživu vlasů, nehtů a pokožky?

Vlasy, stejně jako rostliny, potřebují ke svému růstu kvalitní zázemí. A jak vytvořit ideální prostředí pro růst krásných a kvalitních vlasů? Stravou! V dnešním rozhovoru proto vyzpovídáme certifikovanou nutriční terapeutku Nikolu Fiskovou, která se dlouhodobě zabývá funkční výživou.

 

rozhovor-vyziva

 

Dobrý den, Nikolo, děkujeme za Váš cenný čas. Hned zkraje bych se ráda zeptala, jak jste se k práci výživové poradkyně dostala? Jak vypadala Vaše cesta?

Krásný den přeji i Vám. Moje cesta za zdravým životním stylem začala před devíti lety, kdy jsem jako běžkyně na dlouhé tratě hledala zdroje energie a způsoby, jak sportovní výkon zlepšit. Do té doby jsem neměla absolutně tušení, co je a není zdravé, protože módní časopisy doporučovaly detoxikační preparáty, vše odtučněné, jíst šestkrát denně, máslo bylo pomalu označováno za jed… Samozřejmě nic z toho mi nepomáhalo a tato doporučení mě dostala do obrovského energetického deficitu, kdy jsem se stala závislá na jídle každé dvě hodiny, jinak jsem skoro omdlívala. Rozhodla jsem se výživě člověka věnovat více, absolvovala několik kurzů, seminářů, konzultací s odborníky, a nyní studuji i klinickou výživu. Zastávám holistický přístup ke stravě, kde je kladen důraz na individualitu člověka v kontextu celého životního stylu. Chci ukázat, že správně nastavený jídelníček není jen klíčovým faktorem k lepším sportovním výkonům nebo štíhlejšímu tělu, ale strava přímo souvisí i s psychikou.

 

Na svých stránkách máte uvedeno, že se zabýváte funkční výživou - poměrně neznámý termín pro nezasvěcené. Co si pod tímto pojmem mohou naše čtenářky představit?

Funkční výživou v celkovém kontextu a z dlouhodobého hlediska podporujeme fyzické i psychické zdraví. Často dostávám dotaz, co je optimální strava pro člověka = Taková, která nám dělá aktuálně dobře s ohledem na naše cíle a klimatické podmínky. Zdravou stravu tedy nejde paušalizovat. Funkční výživou se zaměřujeme na příčinu problému, který nás trápí, nechceme problém jen „zalepit“. Svým holistickým přístupem u klientů zohledňuji všechny faktory související se zdravým životním stylem – jsou to emoce, hormony, spánek, čas, vliv okolí, geny i temperament.

 

Strava, výživa a vlasy. Velmi podceňované téma, které mnohé ženy při honu za krásnými kadeřemi opomíjí. Jaký vliv má podle vás výživa na vlasy a pokožku hlavy?

Strava má vliv na všechny procesy v těle a primárním cílem je vyživit naše buňky. Nezdravá pokožka a vlasy mohou být způsobeny i stresem, takže opět je potřeba se na zdravý životní styl zaměřit jako na komplex.

 

Pitný režim je pro fungování organismu klíčový, stejně tak pro pokožku a vlasy. Kolik by měl podle vás člověk za den vypít, aby tělo nestrádalo?

Voda je nesmírně důležitá jak pro buňky, tak pro správný metabolismus a peristaltiku střev. Obecně se doporučuje kolem 30 ml / kg tělesné váhy, ale pitný režim je velmi individuální záležitost. Samozřejmě pod 1 l denně by člověk neměl jít nikdy, jinak může trpět zácpou. Do pitného režimu řadíme čistou vodu, minerální vody a čaje. Rozhodně sem nepatří mléko nebo ovocné džusy – to jsou potraviny, protože obsahují energii a v případě džusů i obrovské množství cukrů.

 

Jaký máte názor na vypadávání vlasů? Co může být z hlediska výživy příčinou?

Příčin může být mnoho. Primárně to bývá nedostatečný energetický příjem (v redukční dietě), absence některých vitamínů, nebo hormonální nerovnováha (například po porodu nebo vlivem léků). Má rada, jak zamezit vypadávání vlasů, je dostatek pestrého jídla, omezit průmyslově zpracované potraviny a zařadit kvalitní tuky, zejména omega3.

 

Hodně žen a mužů, obzvláště v zimních měsících, trápí suchá pokožka a lupy, které mohou vést až k nepříjemnému svědění. Dá se tomu pomoci změnou jídelníčku?

Na suchou pokožku má pozitivní vliv dostatečný příjem zdravých tuků. Tady nastává rozpor, kdy si lidé kupují vše „light“ a odtučněné pod záminkou, že dělají dobře. V tomto případě raději doporučuji zařadit každý den hrst nepražených ořechů nebo semínek, zalít salát kvalitním lněným nebo olivovým olejem, nebát se másla a vaječných žloutků a dbát na pravidelnou konzumaci ryb.

 

Na které živiny by se měly ženy při výživě vlasů a pokožky zaměřit, pokud chtějí posílit své vlasy a zlepšit jejich kvalitu? A ve kterých potravinách tyto živiny najdou?

Jak už jsem řekla, důležitý je dostatečný příjem esenciálních tuků. Dále je to Biotin, Zinek, a vitamíny skupiny B. Tyto minerály a vitamíny najdeme v živočišných produktech - maso, vejce, vnitřnosti, ryby.

 

A pokud je někdo vegetarián, či vegan, odkud může tyto minerály a vitamíny získat?

U vegetariánů a veganů je opravdu důležité stravovat se pestře (říkám tomu duha na talíři). Vegetarián doplní esenciální látky, minerály a vitamíny například z vajec nebo mléčných výrobků. Veganskou stravu pro lidi žijící v našich geografických podmínkách nedoporučuji. Odjakživa jsme všežravci, máme na to uzpůsobený chrup i trávicí systém. Například vitamín B12 nelze získat z rostlin, je obsažen pouze v živočišných zdrojích. Pokud se přeci jen někdo z jakýchkoliv důvodů rozhodne stát se veganem, je potřeba klást důraz na dostatečný příjem všech druhů obilovin, luštěnin, semínek, ořechů, občas zařadit fermentovanou sóju, suplementovat omega3 (veganská forma je z mořských řas) a suplementovat vitamín B12.

 

Kam strava nemůže, Curapil pomůže

Pokud nemáte dostatečný příjem živin ze stravy, případně z nějakého důvodu nemůžete výše zmíněné potraviny užívat (alergie, zdravotní omezení apod.), doporučujeme doplnit živiny přes doplňky stravy, například naším Curapilem. Jedná se o originální české doplňky stravy s přírodním složením, které pomáhají ženám i mužům vyživit vlasovou pokožku, pleť i nehty. V nabídce máme aktuálně dvě varianty tablet:

  • Curapil – Tradiční tablety s původní recepturou obsahující výtažky z topinamburu, kvasnice a aminokyseliny – Topinambur patří mezi bohaté zdroje prebioticky působícího inulinu, bílkovin a mnoha minerálních látek (draslík, fosfor, vápník, hořčík, křemík). Odhořčené pivovarské kvasnice jsou zase známé díky obsahu bílkovin, dietární vlákniny, minerálních látek (železo, fosfor, zinek, měď) a vitamínů skupiny B. Třetí ingrediencí jsou aminokyseliny L-methionin a L-cystein, které se podílí na významných procesech v těle, včetně tvorby buněk.
  • Curapil DUO – Jedná se o vylepšenou péči o vlasy, nehty a vlasovou pokožku s ještě účinnějším složením. Obsahuje naši původní recepturu Curapil a navíc pět nových účinných látek = selen, zinek, biotin, bambusovou vlákninu a výtažky z kopřiv. Proč právě kopřivy? Jejich listy v sobě ukrývají celou řadu vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, železo, hořčík, flavonoid (vitamín P), draslík, vápník, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu křemičitou. Dohromady všechny složky tvoří originální českou formuli Curapil Complex, která působí blahodárně na vlasy, nehty i pokožku hlavy.