S kódem LETO25 nyní získáte 25% slevu na celý Váš nákup!

Probuďte své kudrny k životu: Curly Girl metoda vám v tom pomůže

IMG_7947

Už jste slyšeli o CGM neboli Curly Girl Method? Jde o speciální způsob péče o kudrnaté a vlnité vlasy, díky kterému zkrotíte krepatění a zamáváte se suchostí. Tato metoda vás naučí naslouchat své nezkrotné hřívě a správně o ni pečovat.

V čem je CGM speciální?

Curly Girl Method spočívá v používání „curly girl vhodných“ vlasových přípravků a v šetrné vlasové péči. Než se ale pustíte do zkoušení všech tipů a nakupování přípravků, zjistěte, v jakém stavu vaše vlasy jsou a co potřebují.

Nezamotejte se do péče o své vlasy

Prohlédněte si své vlasy a zkuste jim „naslouchat“. Samy vám prozradí, co jim chybí. Suché vlasy si říkají o hydrataci. Pokud jsou poškozené, volají po regeneraci. Jenže jak rozeznat dehydratované vlasy od poškozených? A jak zjistit, které produkty jsou hydratační a které regenerační? Vše společně projdeme. A začneme pěkně od základů – u poréznosti.

Zjistěte poréznost svých vlasů

Jde o schopnost vlasů absorbovat a zadržovat vlhkost a při výběru vlasové kosmetiky hraje důležitou roli. Z velké části je dána geneticky, může se však měnit v průběhu života. A to vlivem tepelných a chemických úprav vlasů, jako je žehlení, fénování, barvení nebo třeba trvalá. Obecně platí, že čím více jsou vlasy „zničené úpravami“, tím vyšší poréznost mají.

Vlasy článek

Jemné vs. husté vlasy

Kromě poréznosti věnujte také pozornost struktuře vlasů – zda jsou jemné, nebo naopak pevné a husté. Jemné bývají tenké jako nit a podobají se těm dětským. Prospívají jim lehčí produkty, protože po těžších plihnou. Naproti tomu těm pevným nevadí hutnější přípravky a snesou toho obvykle mnohem více.

Regenerace, nebo hydratace vlasů?

Když se řekne protein…

Tak by se vám měl vybavit keratin, vlasy jsou totiž až z 90 % složené právě z něj. Bohužel se vlivem fénování, kulmování, žehlení nebo chemických zásahů z vlasového vlákna vytrácí. Vlas se tak stává slabším a méně pruží. Proto je důležité ho doplňovat. Stačí hledat kosmetické přípravky označené jako „regenerační“ nebo „na zničené / poškozené vlasy“.

Když se řekne hydratace…

Tak jde o absorpci vlhkosti (tedy poréznost), což je přirozená vlastnost vlasů. Teplem a nevhodnými přípravky nebo postupy se ale vlasové vlákno ucpává a tím ztrácí svou schopnost zadržovat vlhkost. Vlasy jsou pak suché a cuchavé. Mezi hydratační složky v přípravcích patří různé druhy olejů (například arganový, kokosový či jojobový), bambucké máslo nebo aloe vera. Na etiketě produktu se nejčastěji píše „na suché / dehydratované vlasy“.

Rychlý test s mokrým vlasem

Co vaše vlasy aktuálně potřebují? Vezměte mokrý vlas mezi ukazováček a palec a natáhněte ho pomalu asi o 30 %. Pokud se vlas natáhne, zůstane vytažený a nevrátí se zpět, chybí mu protein. Naopak jestli se při natahování přetrhne, schází mu hydratace. Ze zkušeností můžeme říct, že většinou potřebují obojí – testovaný vlas se o kousek natáhne a pak se přetrhne. Proto se při péči nezaměřujte jen na protein/hydrataci, ale na obě složky a kombinujte je.

Postup mytí vlasů podle CGM

  1. Na začátku vlasy hloubkově vyčistěte šamponem a poté naneste hydratační masku. Nechte ji chvíli působit a poté opláchněte. Vlasy pak myjte ideálně 2–3× týdně a vždy teplejší vodou. Při dalších mytích používejte buď šetrné jemně čisticí šampony (tzv. low-poo), nebo kondicionéry s jemnou mycí emulzí (tzv. cowash). Jednou za čas (cca 1x za měsíc) přijde vhod opět hloubkové čištění šampon.
  2. Pak aplikujte kondicionér (ale zatím jej nesmývejte). Vlasy rozčesejte šetrným kartáčem a jen za mokra s kondicionérem nebo maskou. Suché česání vlnám a kudrnám nesvědčí – trhají se a lámou.
  3. Poté přichází na řadu takzvaný „squish to condish“ – vlasy mačkejte a snažte se tak propojit vodu s kondicionérem ve vlasech. Následně opláchněte vlasy studenou vodou. Uzavře se tak vlasové vlákno.
  4. Jemně vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu a nechte pár minut okapat. V rámci CGM se vlasy suší bavlněným trikem, nebo ručníkem z mikrovlákna.
  5. Naneste do ještě mokrých vlasů dle potřeby závěrečnou péči (tzv. leave-in) – bezoplachový kondicionér/masku/sérum/olejíček apod. Vlasy by měly být mokré tak akorát – nesmí z nich skapávat voda, ale zároveň by neměly být suché.
  6. Pak se pusťte do stylingu a využijte k tomu určené přípravky. Ty zafixují kudrny a pomohou udržet hydrataci ve vlasech.
  7. Následně zabalte vlasy do turbanu na 5–10 minut, nebo je sušte mačkáním.
  8. A nakonec se zbavte krusty na vlasech. Ta vzniká po aplikaci stylingových přípravků a je potřeba se jí zbavit. Buď dejte vlasy mezi dlaně a tleskejte, nebo vlasy dlaněmi pomačkejte. Krusta na povrchu vlasu povolí, opadá a zůstanou hebké a krásně definované kudrny.

Které produkty jsou podle CGM vhodné?

Přípravky by neměly obsahovat silikony, sulfáty ani alkoholy. Ty kudrnám nesvědčí. Pokud nechcete zkoumat každou složku přípravku, použijte praktický nástroj curlsbot.com. Zkontroluje složení a řekne vám, zda je produkt pro CGM vhodný.

Z naší nabídky doporučujeme Šampon Curapil, který obsahuje jak hydratační, tak i proteinové složky. Stejně tak můžete využít i Kondicionér Curapil, který v sobě ukrývá jemnou čisticí složku, keratin, extrakt z aloe vera a D-panthenol. A regenerační sérum Curapil se skvěle hodí jako závěrečná bezoplachová péče. Příjemně voní, snadno se nanáší a nezanechává na vlasech nepříjemný mastný film.