Keratin ve vlasové kosmetice: proč se do ní přidává?

Všimli jste si, že ve většině vlasových přípravcích se nachází ingredience zvaná keratin? Není to náhodou. Dává se do složení záměrně. Keratin je totiž pro vlasy klíčový a hraje důležitou roli v jejich růstu i v jejich kvalitě.

keratin

 

Co je to keratin?

Keratin spadá mezi nejvíce zastoupené proteiny v epiteliální tkáni. Jedná se v podstatě o základní stavební bílkovinu vlasů, chlupů a nehtů. Abychom ale mohli naplno pochopit jeho důležitost v kosmetice, prozkoumáme si tuto látku trochu blíže. Keratin se v lidském těle vytváří z různých druhů aminokyselin (například aminokyseliny L-cystein, která je důležitá pro pevnost vlasů a kterou najdete v našich tabletách Curapil). Následně se keratin shlukuje do komplexnějších vláken, která jsou součástí všech buněk v lidském těle. Ne všude ale mají vlákna stejnou strukturu. Na některých místech jsou slabší a na jiných místech mnohem silnější.

Právě ve vlasech se vlákna formují do větších svazků, zaujímají podobu spirály, napojují se na sebe a zároveň se zaplétají do sebe jako lano. Díky této silnější vazbě jsou vlasy pevné, pružné a odolné. Udrží si tak svůj tvar a mohou vesele růst, než dojde k jejich mechanickému poškození nebo obnovení růstového cyklu (O tom, jak vypadá životní cyklus každého vlasu, jsme se rozepsali v předchozím článku Tajemství růstu vlasů.)

 

Struktura vlasu

Vlas lze obecně rozdělit na tři části –⁠ dřeň (medula), vnější ochranná vrstva (kutikula) a kůra (kortex), která je tvořena zmíněnými vlasovými vlákny. Pokud je vnější vrstva vlasu narušená, vlas je oslabený a náchylnější k poškození. Na obrázku můžete vidět průřez zdravým vlasem vs. vlasem s otevřenými póry a poškozenými vlasovými vlákny.

 

struktura vlasu

Dvě zajímavosti: Napadá vás, proč se vlasy při namočení o kousek prodlouží? Je to dáno zmíněnou spirálovou formou, která umožňuje jejich natažení (pružení). Spirály mají vliv ale i na pevnost. Každý vlas by měl díky bytelné základně propletených řetězců unést až 100 gramů! Až tak jsou vlasová vlákna pevná.

 

Vyvážený bohatý jídelníček = zdravé a pevné vlasy

Abychom měli dlouhé, pevné a zdravé vlasy, je důležité myslet na dostatečný přísun živin (vitamínů, minerálů, aminokyselin, bílkovin apod.). Pokud má tělo vše potřebné, nic by mu nemělo bránit ve tvorbě kvalitních vlasových vláken, které se budou pyšnit velkou pevností, pružností a vydrží naši pokožku zdobit i několik let. Více o výživě vlasů si můžete přečíst v našem rozhovoru s nutriční terapeutkou.

 

Proč se keratin přidává do kosmetiky?

Možná vás teď napadá otázka: Když si tělo tvoří keratin samo, proč se tedy přidává do kosmetiky? Z jednoho prostého důvodu. Vlasy se během svého života opotřebovávají. Ať už je barvíme, češeme do účesů, fénujeme, žehlíme nebo naopak natáčíme na kulmu, narušujeme tím jejich strukturu. Vlasové vlákno se oslabí, praská a vytváří se v něm trhliny. Pokud je vlas hodně poškozen, úplně se přetrhne a odpadne. Utržený konec se pak dál třepí jako rozplétající se lano a dělá další a další paseku. Proto je důležité dostat vlas zpět do formy.

Nejideálnější by to bylo nechat na našem těle, ať pošle nové buňky na poškozené místo a neplechu opraví. Tělo ovšem dokáže vyživit vlasy jen několik málo centimetrů od pokožky hlavy. Pak už se jedná v podstatě „o mrtvou“ tkáň. Proto v této chvíli nastupuje kosmetika s hydrolyzovaným keratinem, který se získává hydrolýzou vlny z ovcí. Ten převezme pomyslnou štafetu za náš přirozený keratin, vyplní díru ve vlasovém vláknu, zvýší jeho pevnost a prodlouží tím i jeho životnost.

Kdy se poohlížet po vlasových přípravcích s keratinem? Pokud do vaší rutiny spadá:

  • Barvení a zesvětlování
  • Fénování
  • Žehlení
  • Kulmování
  • Jiná tepelná úprava
  • Tupírování a časté úpravy
  • Extrémní namáhání vlasů
  • Trhání a škubání vlasů při česání

 

Občas se ale může stát, že i když nic z toho neděláte, vlasy se vám mohou stále třepit a lámat. V tomto případě kromě aplikace přípravků s keratinem zkuste zjistit příčinu. Někdy za to mohou i naprosto banální maličkosti, jako třeba zadrhávání vlasů v zipu od bundy či popruhu od kabelky, nekvalitní gumička, příliš utažený culík nebo nevhodně zvolená kosmetika (například použití silného čisticího šamponu na jemné suché vlasy).

 

Produkty s keratinem

Pokud vás keratin ve vlasové kosmetice zaujal, máte u nás hned několik možností, jak ho vyzkoušet. Můžete sáhnout po šamponu, kondicionéru, regeneračním séru i vyživujícím spreji. A pokud chcete podpořit tvorbu keratinu zevnitř, doporučujeme vyzkoušet naše tradiční tablety Curapil nebo tablety Curapil DUO. Obsahují aminokyseliny L-cystein a L-menthionin, které se podílí na významným procesech v těle, včetně růstu vlasů.