Pečujte o svou pleť během celého dne. Odvděčí se vám

Chcete vylepšit svou pleťovou rutinu, ale nevíte, kde začít? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak pečovat o pleť v průběhu celého dne. Stačí vám k tomu jen 10 minut a vaše pokožka bude ráno, v poledne i večer zářit spokojeností.

pece o plet

 

Stanovení správného typu pokožky

Zní to celkem triviálně a jednoduše, ale světe div se, mnoho lidí udělá chybu hned na začátku. Stanoví si nesprávný typ a pak si vybere nevhodné produkty. Proto než se pustíte do nakupování kosmetiky a třídění zásob v koupelně, vezměte si zrcátko a pečlivě si obličej prohlédněte.

Pleť nejčastěji rozlišujeme na normální, suchou, mastnou, smíšenou, citlivou a problematickou.

  • Normální pleť – Kůže na obličeji je v naprosto vyrovnaném stavu. Netvoří se na ní šupinky ani se nadměrně nemastí. Je pružná, hebká a díky vyvážené vlhkosti se i dobře hojí. Občas se jí postaví do cesty nějaký pupínek, ale stejně rychle jak přijde, tak i zmizí.
  • Suchá pleť – Suchá pokožka je typická pro svůj šupinkový vzhled, který vynikne nejvíce po nanesení make-upu s matným finišem (který je pro “sušenky” zcela nevhodný). Na pohmat je kůže drsná a loupe se. Kvůli absenci vlhkosti se také déle hojí a má tendenci praskat. Vrásky bývají viditelnější a pokožka má tendenci pnout. Nenechte se zmást i občasnými pupínky a vyrážkami. Neznačí to, že máte pleť mastnou nebo problematickou. Suchá kůže bývá jen citlivější a náchylnější ke kožním problémům.
  • Mastná pleť – Poznáte ji poměrně snadno. Rychle se mastí, často se leskne a na pohmat může být až kluzká. Typickým projevem jsou i pupínky v tak zvané T-zóně (na čele, nose a na bradě). Způsobují je především hutné produkty, které zanáší už tak mazem ucpané póry. Kůže nedokáže dýchat, zanítí se a vznikne na ní pupínek.
  • Smíšená pleť – Jak se říká, ne vždy je vše černé, nebo bílé. Stejně tak můžeme mít i na obličeji několik typů pleti. Nejčastějším příkladem je kombinace mastné a suché pokožky = mastná T-zóna a suchost po vnějších stranách. V takovém případě je vhodné vybrat pro každou část obličeje separátní produkty.
  • Citlivá pleť – Každého z nás občas potrápí podráždění kůže vyvolané alergií, sluníčkem, párou, horkou/studenou vodou apod. V takovém případě se ale ještě nejedná o nadměrnou přecitlivělost. Citlivá pleť je mnohem senzitivnější a dokážou ji podráždit i zcela běžné věci, jako například změna kosmetiky, počasí, teploty v místnosti, silný vítr, příliš parfémované produkty apod. Kůže má tendenci červenat, osypávat se i svědit.
  • Problematická pleť – O problematické pleti hovoříme nejčastěji ve spojení s nadměrnou tvorbou akné u mladých lidí a teenagerů. Problematickou pokožku však může mít i dospělý člověk, který prochází větší změnou (stres, hormonální léčba, těhotenství, užívání léků apod.). Kůže na obličeji, krku a dekoltu se pod návalem hormonů mění stejně jako počasí.

 

Vyberte si správné produkty

Jakmile si určíte správný typ pleti, poohlédněte se po vhodné kosmetice. Většina produktů už na sobě mívá označení, pro jaký typ pokožky je vhodná. Pokud si nejste jisti, řiďte se rozumem, intuicí a složením na zadní straně.

Suchá pleť potřebuje zejména dostatek hydratace, proto ve složení koukejte na hydratační složky, které na sebe vážou vodu (například aloe vera, včelí vosk, extrakt z opuncie, bambucké máslo, rostlinné oleje apod.). Vyhýbejte se však přímé aplikaci mastných a olejnatých produktů na suchou kůži. Olej zůstane usazený na povrchu a vznikne nepříjemný mastný film. Kůže navíc pod povrchem nemůže dýchat, přehřívá se a ještě více se vysušuje. Proto pokožku vždy před aplikací přípravků na olejové bázi jemně navlhčete a produkt pořádně zapracujte. Všechny složky se spojí a pěkně proniknou i do hlubších vrstev pokožky. To platí například pro naše 100% rostlinné oleje Curapil Organics.

U mastné a problematické pleti volte produkty s jemnou hydratací a protizánětlivými látkami (aloe vera, panthenol, propolis, včelí vosk, vitamín E apod.). Důraz klaďte zejména na čištění, abyste předešli ucpávání a zanícení pórů. Pleť se nebojte šetrně očistit i vícekrát denně, pokud to bude nutné. Při čištění se ale vyhýbejte mýdlům a příliš vysušujícím prostředkům. Tělo se bude snažit vysušenou kůži “promazat” a skončíte v začarovaném kruhu.

Majitelé citlivé pleti by se měli vyhýbat příliš parfémované a vysušující kosmetice. Pokud vás trápí dlouhodobé podráždění kůže, zkuste vypozorovat, které produkty to způsobují, prozkoumejte složení a snažte se agresivnějším látkám v budoucnu vyhýbat. Na citlivou pleť se obecně doporučují přírodní produkty a přípravky s obsahem zklidňujících látek, jako je panthenol, vitamín E (tocopherol), olej z damašské růže, avokádový olej, heřmánek, měsíček lékařský apod.

A co pleť normální? Ani o tu se nezapomínejte starat! To, že pleť vypadá na první pohled v pořádku, neznamená, že ji budete zanedbávat. Při výběru kosmetiky volte zlatý střed - hydratujte, pečujte a čistěte, ale všeho s mírou. Pozorujte, co vaše pleť aktuálně potřebuje a dopřávejte jí zaslouženou péči. Když se o ni budete starat s láskou, odvděčí se vám. Hlavně ji ale neodsouvejte na druhou kolej, mohlo by se vám to jednoho dne vymstít. Z kolonky “normální” se totiž můžete celkem rychle přehoupnout do jakékoliv jiné.

 

pletovarutina

 

Ranní péče o pleť

1. Pleť opláchněte vlažnou vodou

Před nanášením krémů a make-upu opláchněte pleť čistou vlažnou vodou. K pečlivějšímu očištění můžete použít i jemnou žínku. Odstraníte tak maz a nečistoty nahromaděné během noci.

Náš tip: Teplota vody by měla být tak akorát. Ani studená, ani příliš teplá. Proč? Studená voda uzavírá póry, naopak horká narušuje pokožku. A vypadat v práci jako rajče určitě nechcete.

 

2. Vyrovnejte pH pleti

Po opláchnutí vodou byste měli vyrovnat pH pleti, například pleťovou vodou či tonikem. Pokožka se tak neutralizuje a připraví na další kroky ranní rutiny. Díky pleťové vodě či toniku se také budou krémy a séra lépe vstřebávat.

 

3. Hydratujte lehkým krémem

Hodně žen (a mužů) nanáší krém na obličej jen večer. Ranní péče je však stejně důležitá jako ta večerní. Připravíte tím pleť na další den a ochráníte ji před vnějšími vlivy. Pro “ranní mazání” je vhodné použít jemnější krém s lehkým složením, který se rychle vsakuje a nezanechává mastný film na pleti.

 

Péče o pleť v průběhu dne

Během dne si na obličej zbytečně nesahejte. Mohli byste si na něj přenést nečistoty a bakterie, které by nadělaly později paseku. Škrábáním si navíc narušíte povrch kůže a ta se stane náchylnější k infekcím a zánětům. Při podráždění naneste čistými prsty na postižené místo uklidňující mast s vitamínem E, aloe vera, měsíčkem lékařským, heřmánkem či jinými zklidňujícími bylinkami.

Pokud vás trápí nadměrná tvorba mazu, nebojte se pleť zlehka očistit i přes den. Póry budou moci volně dýchat a nebudou se ucpávat. Naopak jestli máte suchou pokožku a cítíte už v odpoledních hodinách nepříjemné pnutí, jemně ji očistěte a namazejte znovu denním krémem.

Náš tip: Jakmile půjdete na sluníčko, aplikujte na obličej a zbytek těla ochranný opalovací krém (s SPF minimálně 30). Pokožka se nebude vysušovat, ochráníte ji před slunečním zářením a zabráníte předčasnému vzniku vrásek.

 

Večerní péče o pleť

1. Odlíčení make-upu

Pleť odličujte jemnými krouživými pohyby. V žádném případě ji nedrhněte ani nenatahujte do stran. Obzvláště oční okolí! Vytahaná víčka nikdo nechce. Pokud vám dojde odličovač i kosmetické tampony, sáhněte po oleji a navlhčené měkké žínce. Olej můžete použít arganový, avokádový nebo klidně kokosový.

 

2. Čištění pleti

Před aplikací krémů a sér je potřeba pleť ještě vyčistit, třeba speciálním gelem či mýdlem na obličej. Samotné odlíčení totiž nestačí a mnohdy nám zůstávají na kůži drobné zbytky líčidel. Stejně jako v případě ranní rutiny, používejte vlažnou vodu, která otevře póry, zklidní pokožku a usnadní čištění.

 

3. Závěrečná péče

Na závěr doporučujeme sáhnout po hutnější a výživnější kosmetice (pokud vám to typ pleti umožňuje). Vhodné jsou noční krémy s včelím voskem, nebo séra s kyselinou hyaluronovou. Všeho ale s mírou. I během noci potřebuje pokožka volně dýchat.

Když budete každý den pleti věnovat pozornost, v budoucnu se vám odvděčí. A věřte, že rozdíl v pěstěné vs. nepěstěné pleti může být opravdu veliký. Berte proto péči o pokožku jako dlouhodobou investici, která vás stojí maximálně 10 minut ráno a 10 minut večer. Víc netřeba. Jakmile si navíc postup osvojíte, zvládnete vše hravě během několika minut.