Tvrdá, nebo měkká voda? Co na to vlasy?

„Máme doma tvrdou vodu.“

To už jste určitě od někoho slyšela – a pravděpodobně byla tato věta doprovázená povzdechnutím. Co to ale ve skutečnosti znamená?

Co říkají na tvrdou vodu vaše vlasy?

A hlavně: jak je chránit?

Tvrdá voda: Vysoké pH a spousta minerálů

Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálů, konkrétně vápníku a hořčíku. To zní dobře, co říkáte? Ne tak docela. Minerály se totiž usazují na povrchu vašich vlasů, a ty jsou kvůli nim nepoddajné, vysušené a náchylné k lámání.

Další vlastnost tvrdé vody je vysoké pH – okolo 8,5. Pro srovnání, „čistá“ voda má pH okolo 7 a vaše vlasy mezi 4,5 a 5,5.

Jak poznáte tvrdou vodu?

V první řadě podle usazenin ve varné konvici i na kohoutku. Na vlasech se projeví jejich vysušením a lámavostí.

Jak vlasy ochránit?

Tvrdá voda vlasy dehydratuje a otevírá vlasové šupinky. Proto vlasům dopřejte kvalitní hydratační šampon a kondicionér, který vlas zacelí a ochrání. Pozor, i nadbytečná chemie může vlasy vysušovat a ochraňovat, proto volte přírodní přípravky.

vliv vody na vlasy

Tip pro krásnovlásky: Tvrdou vodou trpí i vaše pokožka. Hydratujte a vyživujte ji s pomocí přírody – skvělé je například bambucké máslo.
 

Měkká voda: Lepší, ale…

Je tedy pro vaše vlasy lepší měkká voda? Ano, ale… ne úplně. Velmi měkká voda se neobsahuje téměř žádné minerály. Vaše vlasy nepoškozuje, ale můžou kvůli ní působit zplihle a mastně.

Jak poznáte měkkou vodu?

Kohoutek ani jiná místa se nezanáší vodním kamenem. To je dobré. Vaše vlasy jsou ale zplihlé a bez objemu.

Co s tím?

Důkladně vlasy oplachujte – měkká voda hůř vymývá šampon a kondicionér. Vlasy příliš nezatěžujte maskami a používejte jen tolik kondicionéru, kolik je vážně potřeba.

Jakou vodu máte vy? A jak na ni reagují vaše vlasy? Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku a sdílejte své zkušenosti s ostatními.