Tajemství růstu vlasů: Co je možné ovlivnit a co už ne?

Růst vlasů je jedno z nejvíce diskutovaných témat ve vlasovém světě. Jak rychle rostou vlasy? Proč vypadávají? Jak rychle dorostou do mé vysněné délky a dá se to ovlivnit? V dnešním článku se podíváme této problematice blíže na zoubek a zodpovíme si vaše nejčastější otázky.

 

rust vlasu uvodka3

 

Růst vlasů má 3 fáze

Všechny vlasy si během svého “života” projdou 3 fázemi. První, anagenní neboli růstová fáze trvá 2-6 let. Na začátku každého cyklu vyraší z folikulu (tkáně skládající se z vlasové cibulky a pochvy) malý vlásek. K tomuto folikulu je vlas připoután následujících několik let, během kterých roste a roste, dokud se nedostane do další fáze - katagenní. V této chvíli už je buňka vyčerpaná a vlas přestává růst. Zastaví se a zůstane tak několik týdnů. Poté přijde třetí, poslední fáze - telogenní, která může trvat i několik měsíců. Během ní vlas i s folikulem vypadne a udělá místo pro nový.

rust vlasu_2

Životnost každého vlasu je průměrně 2-7 let. Nemusíte se ale bát, že byste každých 7 let přišli o všechen porost na hlavě. Vlasy nevypadávají najednou (pokud nejde hormonální výkyv, následek léčby či nemoc). Na pokožce hlavy se nachází kolem 100 tisíc vlasů a každý se ocitá v jiné fázi cyklu. Dochází tak k přirozené vlasové výměně. Každý den přibližně 100 vlasů vypadne a naopak desítky dalších začnou růst. Vlas přitom poporoste měsíčně o cca 1 cm.

 

“Proč se mi vlasy v určité délce vždycky zastaví?”

První, růstová fáze, která ovlivňuje finální délku vlasů, je individuální a je dána geneticky. Někomu rostou vlasy maximálně 2 roky, někomu 5 let a některým mohou dokonce i 10 let. Na světě proto existují lidé, kteří mají vlasy maximálně po ramena, i lidé, kterým hříva doroste až po kolena.

 

Rychlost růstu vlasů a co má na ni vliv

Ačkoliv to teď vypadá, že rychlost a délku vlasů nejde nijak ovlivnit, není to tak úplně pravda. Z větší části nám je vše dáno geneticky (hustota, barva, maximální délka...), ve hře jsou ale i další věci, které na to mají vliv. Je to především naše zdraví, strava a péče o vlasy.

Pokud víte, že vám kdysi vlasy rostly v pořádku a zničehonic začnou více padat, zkracuje se růstová fáze, vlasy mění strukturu nebo nejsou tak kvalitní, značí to, že se něco děje. Může jít o:

  • hormonální výkyvy (puberta, těhotenství, porod, menopauza, hormonální léčba),
  • stres,
  • nedostatek živin v těle (špatná životospráva, málo vitamínů a minerálů),
  • špatnou péči (nevhodné přípravky a styling, až moc utažené culíky, časté barvení a zesvětlování…),
  • onemocnění (od kožních problémů až po autoimunitní onemocnění).

 

A v takové chvíle přijdou vhod doplňky stravy a speciální vlasové přípravky. Doplňky stravy, mezi které patří i naše tablety Curapil, vám dodají vitamíny, minerály a živiny potřebné pro růst zdravých a kvalitních vlasů (bílkoviny, inulin, křemík, draslík, aminokyseliny…). Vlasové přípravky vám zase pomohou s ochranou zvenku. Například naše přírodní vlasová kosmetika (šampón a kondicionér Curapil) obsahuje kofein, extrakt z aloe vera, arganový olej, keratin, D-panthenol a další účinné látky. Kofein prokrvuje vlasovou pokožku a tím stimuluje růst vlasů, keratin pomáhá zacelit vlasové vlákno, aloe vera a d-panthenol zase příjemně hydratují.

 

“Vlasy mi po Curapilu rostou jak houby po dešti, jsou silnější a lesklejší. Začala jej používat i moje mamka a taky je moc spokojená.” zákaznice Nikol

 

Růst vlasů podle kadeřnic

Chcete-li dosáhnout zdravých a dlouhých vlasů doporučují kadeřnice z opavského salónu Vlasy Vousy zaměřit se na správnou (a hlavně šetrnou) péči:

  1. Opatrně rozčesávat vlasy od konečků
  2. Vybrat si správnou vlasovou kosmetiku pro váš typ vlasů
  3. Dbát na pečlivé vymytí šampónu
  4. Používat vždy kondicionér, případně i masky na vlasy
  5. Chránit vlasy před stylingem přípravky s termální ochranou
  6. Pravidelně zastřihávat roztřepené konečky
  7. Používat vlasové přípravky s keratinem (posiluje vlasy)
  8. Nepodcenit stravu a vnitřní výživu

 

Nejlepší výběr kadeřnic

Kadeřnice z Vlasy Vousy Opava doporučují:

Prohlédněte si celý balíček

 

 

Zkušenosti zákaznic

Pomohli jsme stovkám žen ke krásným a zdravým vlasům. Přečtete si jejich recenze, které nám zaslaly na Facebook: 

recenze_nikolrecenze_lucie 

 recenze_veronika    recenze_katerina