Péče o vlasy z pohledu kadeřnice: nejčastější domácí nešvary

Po sérii rozhovorů se zákaznicemi jsme tentokrát zavítali na úplně opačný konec vlasového oboru - do kadeřnictví. Vyzpovídali jsme profesionální kadeřnici Gabrielu Sulkovou z kadeřnictví Vlasy Vousy v Opavě a zjistili nejčastější chyby, které zákaznice při své domácí péči dělají.

 rozhovor-kadernice-2

 

Dobrý den, Gabrielo, děkujeme za váš čas. Jsme moc rádi, že můžeme díky vám nahlédnout o něco blíže do světa kadeřnic. Ze začátku by nás zajímalo, jak jste se k této profesi dostala a co vás na ni nejvíce baví?

Dobrý den, mé jméno je Gabriela Sulková a pracuji v salonu Vlasy Vousy v Opavě. Kadeřnicí jsem se chtěla stát už od základní školy, proto jsem se také rozhodla jít studovat do Opavy na Střední školu hotelnictví obor kadeřnice. Hned jsem si to povolání zamilovala a bylo mi jasné, že se tím budu živit. Jako kadeřnice se živím něco přes sedm let. Nejvíc mě na mé profesi baví kreativita a kontakt s lidmi.

 

Nejčastější nešvary při domácí péči o vlasy

Existují nějaké stále opakující se chyby, se kterými se setkáváte a které jsou u žen zažité? Co byste ženám při domácí vlasové péči na základě toho doporučila?

Nejčastější nešvar u klientek je, že chodí spát s mokrými vlasy. Vlasy se pak více lámou, rychleji se mastí a jdou hůře rozčesat. Trpí jak vlasy, tak vlasová pokožka. Tam může dojít ke svědění pokožky a z toho se můžou začít tvořit lupy. Další nešvar se týká žehlení vlasů. Klientky si nerozdělují vlasy do sekcí. Prameny poté přežehlují vícekrát a vlasy se začnou pálit. Často si klientky nastavují teplotu na maximum. Teplota žehličky by neměla překročit 180 stupňů. Vždy použít ochranu před teplem. Vlasy žehlit jen tehdy, když jsou zcela suché.

 

Zastřihávání konečků a vliv na kvalitu vlasů

Jedním z nejvíce známých mýtů je i stříhání konečků: “Když si budu častěji stříhat konečky, vlasy mi rychleji porostou” nebo naopak “Vlasy mi nerostou, a tak si konečky raději vůbec nestříhám, abych měla vlasy co nejdelší.” Jaký vliv má tedy stříhání konečků na kvalitu vlasů a jak často by se podle vás měly konečky stříhat?

Pravidelným stříháním se určitě zlepší kvalita vlasů. Nebudou se tolik lámat, ale jejich růst se tímhle nijak neurychlí. Růst vlasů je dán geneticky. Klientkám s krátkými vlasy doporučuji docházet k zástřihu zhruba co pět týdnu. Hlavně proto, aby jejich účes držel tvar. U klientek s delšími vlasy záleží, zda jsou vlasy roztřepené. Pokud ano, doporučuji zastřižení o 1 cm co šest týdnů.

 

Barvení vlasů: barvy z drogerie vs. z kadeřnictví

Několikrát jsme se také v poslední době setkali s tvrzením, že mezi barvami z drogerie a z kadeřnictví není žádný rozdíl. Jak to vnímáte vy jako profesionál?

Rozdíl mezi barvami z drogerie a barvou profesionální určitě je. Barva z drogerie obsahuje vysokou koncentraci peroxidu a dalších chemických látek. Barvy jsou vyrobené tak, aby chytly většině žen a už nerozlišují, jestli jsou vlasy jemné, či silné. Barvy profesionální obsahují pečující složky. Rozdíl je i ten, že kadeřník vám namíchá barvu přesně na vaše vlasy, ale u barvy z drogerie nikdy nevíte, jak to dopadne. Kadeřník vám udělá diagnostiku vlasů, a poté zvolí výši peroxidu a barvu tak, aby to vaše vlasy nijak nenarušilo.

 

Liší se i nějak péče podle typů vlasů? Například zda přistupujete jinak k rovným vlasům vs. ke kudrnatým, nebo k odbarveným vs. přírodním?

Péče o vlasy se určitě liší. Kudrnaté vlasy bývají suché, a proto bych volila regenerační řadu. Naopak jemné vlasy by regenerační řada mohla hodně zatížit. Mají sklony k maštění a tady bych spíše volila objemovou řadu, která vlasy nijak nezatíží. Pokud jsou vlasy jemné, ale naopak v koncích vysušené, tak se může zvolit objemový šampon a hydratační kondicionér. Pokud jsou vlasy barvené, tak bych zvolila řadu na barvené vlasy. Barva díky tomu vydrží déle svěží. Co se týče blondýnek, tak bych určitě nedoporučovala silver šampony. Při častém používání vlasy může zničit a bude docházet k lámavosti vlasů.

 

Jak dosáhnout zdravých vlasů podle kadeřnice

Závěrem se ještě zeptáme - máte nějaké vlastní “fígle” či tipy, jak pečovat o vlasy? :-) Myslím, že ne jednu zákaznici by zajímalo, co z pohledu kadeřníka pomáhá dosáhnout zdravých a dlouhých vlasů?

  1. Základem je správné kartáčování vlasů. Rozčesávat od konečků, poté střed vlasů a naposledy u kořínků. Před každým mytím si vlasy rozčesat.
  2. Dbát na důkladné vymytí šamponu.
  3. Zhruba co tři mytí použít masku na vlasy. Vlasy před použitím masky vysušit do ručníku, aby péče po vlasech neztekla a dostala se hlouběji. Minimálně pět minut nechat působit.
  4. Používat vhodně zvolenou kosmetiku přímo na váš typ vlasů.
  5. Před každou tepelnou úpravou, jako je fénování, žehlení, kulmování, by se měly vlasy chránit přípravky s termální ochranou.
  6. Pravidelně vlasy zastřihávat.