Rozhovor s kadeřnicí: 5+1 tip, jak se starat o poškozené vlasy

V minulém článku jsme vyzpovídali kadeřnici Gabrielu, která nám prozradila nejčastější chyby při péči o vlasy. A protože měl rozhovor u vás velký ohlas, rozhodli jsme se oslovit dalšího profesionála - kadeřnici Zuzanu Š. z opavského kadeřnictví Vlasy Vousy.

 rozhovor-kadernice2

 

Dobrý den Zuzano, děkujeme za váš čas. Jsme moc rádi, že můžeme na našem blogu představit další kadeřnici a nadšence do vlasů. Začali bychom hned od jednoho z nejvíce řešených témat - poškozené vlasy. Jak klientka pozná, že má poškozené či zničené vlasy?

Největším ukazatelem bývají třepící se konečky. Při česání mohou navíc konečky odpadávat. Vlasy se více cuchají, lámou, jsou suché a bez lesku. V takovém případě chybí vlasovému vláknu protein, který se vlivem nevhodné péče vytrácí.

 

Co nejčastěji podle vás může za zničení vlasů?

Vlasy se opotřebovávají při jakékoliv větší proceduře. Například barvením, zesvětlováním a melíry. Poškození však vzniká i kvůli nevhodně zvolené kosmetice a nešetrnému zacházení - žehlení, kulmování, fénování na vysoký stupeň a podobně.

Pozn. Více informací o žehlení vlasů si můžete přečíst v samostatném článku Nedovolte, aby vlasy žehlením trpěly. Jak je před horkem ochránit?

 

Záchrana zničených vlasů

Dají se zničené vlasy zachránit kosmetickými přípravky a speciálními kúrami, nebo je lepší je ostříhat?

Částečně se dá vlasům pomoci, někdy i úplně. Záleží na míře poškození a jeho příčině. Při péči je vhodné se zaměřit na regeneraci a upřednostňovat přípravky s proteinem (keratinem), který zacelí vlasové vlákno. Třeba váš kondicionér, bezoplachové sérum nebo sprej. Nejlepším lékem ale bývají nůžky. Tedy zbavit se zničených vlasů a zastřihovat pravidelně konečky.

 

Některé ženy se uchylují ke stříhání konečků doma. Jaký máte názor na domácí stříhání? Nemůže klientka svým vlasům takhle ještě více ublížit?

Domácí stříhání vlasům úplně neublíží, ale budou se rychleji třepit konečky, protože zákaznice doma nemají ostré kvalitní nůžky. Ty jsou při stříhání základ. Mnohé ženy proto sáhnou po kancelářských nůžkách, které běžně používají na papír apod. A to není zrovna ideální. Druhá stránka je pak estetika. Pokud není žena z oboru, tak výsledek pravděpodobně nebude tak úhledný jako od profesionální kadeřnice.

 

Jak doporučujete se o poškozené vlasy starat? Vyžadují podle vás nějakou speciální péči oproti normálním zdravějším vlasům?

Je třeba vlasy opatrně rozčesávat, od konečků postupně až k hlavě. Používat kvalitní kosmetiku, masky a olejíčky odpovídající typu vlasů. Na suché vlasy se doporučují hydratační přípravky, naopak na poškozené a zničené vlasy přípravky s proteiny (keratinem). Dále nechodit často s mokrou hlavou, ale raději lehce prosušit fénem po směru růstu vlasů. A samozřejmě pravidelně zastřihovat.

 

Kromě vnější péče, dá se kvalita vlasů ovlivnit i zevnitř?

Určitě se dá na kvalitě vlasů zapracovat i zevnitř. Hodně problémů, jako třeba obávané vypadávání vlasů, začíná právě uvnitř těla. Stres, nemoci a léky hodně ovlivňují kvalitu našich vlasů.

 

Co dělat s poničenými vlasy přes den a na noc, aby se ještě více neponičily? Je lepší je nechat volně, zaplést do copu, drdolu či dát do culíku?

Přes noc je nejlepší nechat vlasy volné a spát na saténovém polštáři. Pokud se hodně cuchají, tak uplést volný cop (nesmí být moc utažený). Přes den platí to stejné. Vhodný je také culík, ale jen s tlustou gumičkou, ať se vlasy nelámou. Ženám se nejvíce osvědčily textilní gumičky ze saténu, sametu a jiných hebkých materiálů. Naopak drdoly nejsou vhodné vůbec.

 

5+1 tip, jak pečovat o poškozené vlasy

Kdybyste měla shrnout ty nejdůležitější body, jak pečovat o poškozené vlasy, jaké by to byly?

  1. Chodit pravidelně ke kadeřníkovi na stříhání konečků a nebát se s ním stav vlasů prodiskutovat. Každé vlasy jsou jiné a vyžadují trochu odlišnou péči.
  2. Vyhýbat se úpravám a přípravkům, které poškozují vlasy - žehlení, fénování a kulmování na vysoký stupeň, nešetrné barvení levnými barvami z drogerie, domácí zesvětlování atd.
  3. Při stylingu používat přípravky s termální ochranou, které zabrání šíření poškození.
  4. Vybírat si vlasovou kosmetiku s proteinem (keratinem). Ideálně bez parabenů, škodlivých sulfátů a nerozpustných silikonů.
  5. Rozčesávat vlasy od konečků ke kořínkům. Vlnité a kudrnaté vlasy předtím navíc namočit, česání bude šetrnější a příjemnější.
  6. A v neposlední řadě spát na saténovém polštáři a upřednostňovat rozpuštěné vlasy, případně volný cop.

 

BalíčkY otestovanÉ kadeřnicemi

Kadeřnice z Vlasy Vousy Opava doporučují na zničené a poškozené vlasy:

 

 

Zkušenosti zákaznic

Pomohli jsme stovkám žen ke krásným a zdravým vlasům. Přečtete si jejich recenze, které nám zaslaly na Facebook:

recenze_hankarecenze_jana

recenze_maximrecenze_katerina