Topinambur: Americká slunečnice, kterou vaše vlasy milují

Možná víte, že tabletky Curapil obsahují prášek ze sušených topinamburových hlíz. Tušíte ale, jak takový topinambur vypadá a proč ho vůbec používáme? V dnešním článku vám povíme celý jeho příběh.

topinambur-cover

Narodil se v Americe

Topinambur hlíznatý vypadá jako slunečnice s drobnějšími květy – proto se také odborně jmenuje slunečnice topinambur. Pochází ze Severní Ameriky, kde ho od indiánů získali francouzští kolonisté. Ti indiáni, kteří Francouzům topinambur zprostředkovali, se jmenovali Topinambové, odtud označení topinambur.

Z Ameriky se topinambur dostal do Francie, kde si nemohli vynachválit jeho chuť. Jedli především hlízy, dokud topinambury nevytlačily brambory. Dnes se topinambury pěstují v Severní Americe od jihu Kanady až po Mexiko, ale také v Evropě. U nás je najdete především v teplejších oblastech – v nížinách.

topinambur-brambora

Studnice živin pro vaše vlasy

Kdo ví, jestli by Evropa nevypadala jinak, kdyby topinambury nepřeválcovaly brambory. Na rozdíl od brambor, které jsou plné škrobu, obsahují topinambury inulin: to je polysacharid, který má sladkou chuť, ale zároveň velmi nízkou kalorickou hodnotu. Díky inulinu jsou topinambury vhodné pro diabetiky a pro všechny, kdo chtějí shodit nějaké to kilo.

Při výrobě Curapilu samozřejmě nepoužíváme topinambur pro jeho historii ani pro nízký počet kalorií. Pro nás je důležité, že prospívá vašim vlasům. Obsahuje totiž řadu důležitých látek:

  • vitamíny A, B1, B2, C, D
  • bílkoviny
  • minerály fosfor, vápník, hořčík, křemík a draslík

Díky svému složení topinambury prospívají vaší pokožce, vlasům a nehtům, ale také kostem a kloubům. Zamezují nadměrnému vysoušení pokožky a omezují tvorbu lupů, vlasům dodávají lesk a zdravý vzhled. Nehty jsou díky nim pevnější.

To jste ale asi už poznala sama. Že ne? Pak vyzkoušejte doplněk stravy Curapil s práškem ze sušených topinamburů!

topinambur-kvet