Jak správně pečovat (nejen) o nové tetování

Pece o tetovani_clanek

Tetování už dávno není připomínkou pobytu ve vězení nebo znamením otroků, jak tomu bylo kdysi. Dnes se jím zdobí mnoho z nás a často jde o krásná umělecká díla. Kdy se začali lidé poprvé tetovat, jak se tetování hojí a jaký je rozdíl v péči o nové a staré tetování? Přečtěte si náš článek. 

Kdy to všechno začalo

Tetovalo se pravděpodobně už v dobách neolitu (8 000–5 000 př. n. l.), což dokládá umění i archeologické nálezy v podobě tetovacích nástrojů. Nejstarším dochovaným důkazem je nalezené mumifikované tělo Ötziho1, který na sobě měl vytetované čáry.

Ve starověku a středověku se tetování používalo jako prostředek k označování zločinců a otroků. To přetrvalo i do dalších tisíciletí, kdy se například za druhé světové války tetovali vězni v koncentračních táborech. V dnešní době je už ale tetování běžné napříč generacemi po celém světě.

Zajímavost: Zatímco moderní civilizací bylo tetování vnímáno jako negativum, pro nejrůznější domorodé kmeny a etnické skupiny, jako jsou Ainové, Mayové či Maorové, představovalo symbol ochrany, ozdobu a hierarchické značení.

Není tatér jako tatér

Jste rozhodnutí nechat se tetovat. Jenže u koho? Kdo vám vryje vysněný motiv pod kůži? Poradíme vám, na co byste se měli při výběru tatéra zaměřit.

  • Reference – snadno je najdete na webových stránkách zvoleného tetovacího salonu. Pokud stránky nemají, zkuste hledat v diskuzích i na sociálních sítích. Hodí se prohlédnout si i styl a dosavadní práce tatéra.
  • 100% čistota – při tetování vznikají mikroranky. Proto je ve vašem vlastním zájmu najít takový salon, kde bude zajištěna maximální čistota a vysoký hygienický standard. 
  • Kvalitní barvy – barvy s vysokým podílem pigmentu mohou prodloužit stálobarevnost tetování. Od jejich kvality se odráží také další faktory, jako je ekologická stopa, hypoalergenní složení apod.

Péče o kůži před tetováním

O svou pokožku byste měli pečovat, ať už tetování máte, nebo ne.  Jen tak si zachová přirozenou pružnost, pevnost a zdravý vzhled. I tetování pak krásně vynikne a budete se z něj těšit ještě déle.

3 tipy na kvalitní péči

  • Důkladné vyčištění – začněte hloubkovým čištěním. Na tělo použijte body scrub, na tvář jemný peeling. K dočištění může posloužit jílová maska.
  • Zklidnění – masáží s hydratačním přípravkem na pleť a tělo kůži skvěle prokrvíte, a pomůžete tak s regenerací.

tetovani

Jak probíhá hojení tetování

Vpichy jehly, kterými tatér v kůži zanechává barevný pigment, vytvoří otevřenou ránu. Tu je potřeba zahojit. A i když se to tak nemusí zdát, je to velmi složitý proces2. Skládá se ze čtyř kroků – zastavení krvácení, srážení krve, obnovy kožních buněk a posílení kůže.

 1. Zastavení krvácení

Jakmile se na kůži objeví jakákoliv rána, tělo automaticky reaguje podnětem k zastavení krvácení. Cévy se v okolí rány zúží a krev se začne srážet – a to už několik sekund poté, co se poraníte. V podstatě jde o obranný mechanismus těla, který zabraňuje velkým ztrátám krve.

2. Srážení krve

V této fázi hojení se v místě rány shlukují krevní destičky a vytvářejí tzv. zátku. Rána se tak pokryje strupem a pod jeho povrchem probíhají zánětlivé procesy a čištění.

Cévy se mírně otevřou, aby do rány mohlo proudit více krve. Ta přivádí živiny a větší množství kyslíku pro rychlejší regeneraci. Proto může okolí poranění vypadat otekle a zarudle. V hojení pokračují bílé krvinky. Ty ránu čistí a bojují proti případné infekci. Zároveň vysílají růstové faktory, které danou oblast opravují.

3. Kožní obnova

Jakmile  je rána čistá, může se tělo pustit do obnovy poraněného místa. Svolává sem červené krvinky, aby vytvořily novou tkáň. Zároveň vysílá okolním buňkám signál k produkci elastické tkáně – kolagenu. Ten představuje síť, na které se stavějí další buňky. V této fázi hojení je jizva vyvýšená a zarudlá. Postupně ale ztrácí barvu.

4. Posílení

Posledním krokem hojení je posílení dané oblasti. I když se na první pohled nic neděje a zdá se, že je rána uzavřená, ještě stále probíhá hojení. Proto může její okolí  vypadat narůžověle a kůže být napjatá. Někdy se v této fázi objevuje svědění – to jen tělo pokračuje v opravě, a hlavně zpevňování poraněné oblasti.

Jak se starat o nové tetování

Konečně máte tetování hotové, co teď? Myslete na to, že během prvních dní jde o otevřenou ránu, o kterou byste se měli pečlivě starat. Stačí ale dodržovat pár pravidel a zůstane vám krásné celé roky. 

Článek tetování

A co návštěva sauny, koupaliště nebo fitka? Zkuste vydržet alespoň tři týdny od dokončení tetování. Tehdy už bude kůže připravená na styk s chlorovanou vodou či zvýšené teplo a s ním spojené pocení.

Jak pečovat o tetování, které už máte delší dobu

Leckdo se pyšní krásným tetováním celé roky. Abyste se jím mohli kochat už napořád i vy, máme pro vás pár užitečných rad.

  • Pokračujte v rutinní péči o pokožku – kůži čistěte, hydratujte a dodávejte jí živiny a minerály, aby byla zdravá.
  • V létě používejte kvalitní opalovací krémy s vysokým UV faktorem.
  • Pokožku při mytí nedrhněte, můžete tak tetování narušit. 

Zdroje:
Ötzi the Iceman: What we know 3 decades after his discovery. Online. National Geographic. Dostupné z: https://www.nationalgeographic.com. [cit. 2024-03-24].

What to Expect During the 4 Stages of Wound Healing. Online. Healthline. Dostupné z: https://www.healthline.com. [cit. 2024-03-24].