„Každou klientku beru jako celebritu," říká kadeřnice Leona Englišová

Kadeřnice je někdy tak trochu psycholožkou, jindy zase umělkyní. Své o tom ví kadeřnice Leona, kterou jsme vyzpovídali v našem dnešním článku. Co je podle ní v péči o vlasy to nejdůležitější a proč se u ní klientky cítí jako celebrity? Čtěte dál.

Cover leona

Leono, co je podle vás v péči o vlasy nejdůležitější?

Každá žena muže mít krásné vlasy, jen stačí vědět, jak na to. Nejdůležitější je podle mě profesionální péče a správná výživa – vnitřní i vnější. A samozřejmě dobrý kadeřník, který vám doporučí péči přesně podle toho, co vaše vlasy potřebují.

Mívají slečny, které k vám chodí, často zničené vlasy? Co dělají špatně?

Často se mi například stává, že za mnou přijde nová klientka a svěřuje se mi, jaké používá kvalitní a značkové přípravky. Je zklamaná z výsledku, ale ty přípravky přitom nejsou vůbec vhodné pro její typ vlasů. Diagnostika vlasů a vlasové pokožky je základ. 

Každá nová klientka, která přijde ke mně pro radu, je pro mě výzvou. Naštěstí v dnešní době se už toho dá zachránit hodně, třeba i to, co máme dáno geneticky. Své dlouholeté klientky musím pochválit, že se o své vlasy umí krásně starat a dají na mé rady, takže po krátké době samy vidí rozdíl.

IMG_0270

Zdravé vlasy nikdy nevyjdou z módy

Je podle vás dnes v "módě" si vlasy upravovat nebo je lepší, když vypadají přirozeně a zdravě?

Přirozeně zdravé a krásné vlasy podle mě nikdy nevyjdou z módy. :) Podle mě není tak důležité, jaký máte střih, ale jak se s ním cítíte. Když ke mně klientka přijde, nejdřív se snažím naslouchat jí – vnímat její potřeby, momentální náladu, životní styl a vytížení. Jestli je vůbec ochotná si s vlasy trochu sama pohrát a  upravovat je doma nebo raději volí více pohodlí a free style.

Podle toho navrhnu péči a střih. A taky stylingové přípravky, ty jsou vlastně prodlouženou rukou kadeřníka. Když klientka zvolí ten správný, určitě jí to ušetří spoustu času a námahy.

Co by podle vás měly ženy dělat doma, jak mají o své vlasy pečovat?

Pokud mají problém s texturou a objemem, určitě doporučuju používat "suché šampony", minerální pudry ve spreji. Vlasy vypadají po nich bohatě a pudr pohlcuje přebytečný maz. To se hodí, pokud má klientka pocit splihlých a rychle se mastících se vlasů.

A co se týká každodenní péče, určitě vlasové oleje, masky a kvalitní šampóny. Jak jsem řekla už na začátku, důležitá je i vlasová výživa, já například na základě dobrých zkušeností ráda doporučím doplněk stravy Curapil.

Návštěva kadeřnictví by měla být zážitek

Co vás na práci kadeřnice nejvíc baví?

Moje práce je mým velkým koníčkem. Ráda se podílím na tvorbě různých kreativních eventů, spolupracuju například s přední světovou produkční Simonou Angelis a taky s Ditou Zabranskou. O vlasy se ale jinak starám převážně osobní klientele, se kterou si rozumím a neznám větší radost, než když spolu zasednou ženy s barvou na hlavě a probírají spolu všední i nevšední záležitosti dne.

Moje paní doktorka mi vždy zavolá a chce se objednat do „zážitkového kadeřnictví“. Přijít a promluvit si je pro ni stejně důležité jako mít nový účes :). A to mě těší.

Baví mě, když ženě pomůžu objevit samu sebe

Jaký typ žen k vám chodí nejčastěji?

Pro mě je každá klientka celebrita, osobnost. Snažím se mít ke všem stejný přístup a baví mě všeobecně tak trochu "vylepšovat" lidi. Těší mě pomáhat ženám objevit jejich pravé já, aby se ony samy cítily ve své kůži co nejlépe. 

Moje klientela je dost náročná a tím je pro mě velkou inspiraci. Musím na sobě pořád pracovat, překvapovat a nestát na místě

Do světa s nůžkami v batohu

Jak dlouho už pracujete jako kadeřnice?

Je to už přes 15let. S malou pauzou, kdy jsem odjela trochu poznat svět a sebe na Nový Zéland, samozřejmě s nůžkami v batohu :).

Po návratu mi nabídli mou vysněnou práci školitele-technologa pro známou vlasovou kosmetiku. To mi dalo ještě trochu větší zkušenosti a rozsah v oboru, setkala jsem se se spoustou zajímavých lidí. Velkým vzorem mi byla technologická ředitelka, která se nám vždy snažila předat své nejlepší zkušenosti z dlouholeté praxe.

Ale pak jste se rozhodla vrátit ke kadeřnické profesi. Co vás k tomu vedlo?

Já jsem celý život pracovala spíše v komornějším prostředí ve smyslu kadeřník-klient. Kreativní práce mi začala dost scházet. Rozhodla jsem se pozici opustit a dal se věnovat "obyčejné" kadeřnické profesi, kde můžu uplatnit své nápady.

A jak nejraději trávíte čas, když na chvíli odložíte nůžky?

Nejvíc se uvolním při cestování nebo běhání, ale ráda si i v klidu posedím v dobré kavárně.

Pečovat o sebe není o penězích, je to otázka priorit

Čeho si na svých cestách nejvíc všímáte?

Ráda poznávám nová města – vždy nakouknu pod pokličku a vidím, jak se žije jinde. Jaké trendy se momentálně nosí v New Yorku, Itálii… Velmi mě inspiruje, jak o sebe pečují především starší ženy v zahraničí.

Hodně místních dam mi oponuje, že je to je otázkou peněz. Ale já si to rozhodně nemyslím. Je to spíš o tom umět si na sebe udělat čas. Je otázkou priorit oddat se příjemnému relaxu a nebát se změny!