7 + 1 mýtů o vlasech: Kterým věříte?

Většina žen udělá cokoli, aby se mohla pyšnit krásnou hřívou zdravých vlasů. Na této výpravě jsme bohužel schopny uvěřit i spoustě výmyslů a polopravd. Proto si na ně dnes posvítíme.

 

cover myty

 

Časté stříhání způsobuje rychlejší růst

Podle nás snad nejčastější mýtus, který si dámy šeptají v kuloárech. Vyvrátí vám ho každá slušná kadeřnice. Stříhání růst vlasů bohužel neovlivní.

To, co na sobě pozorujete v zrcadle, je optický klam! Když vám totiž kadeřnice zastříhne roztřepené konečky, vlasy vypadají zdravěji a připadají vám hustší. Méně se také lámou.

Náš verdikt: Výmysl

 

Když vlasy češete, jsou zdravější

Učila vás maminka, že si máte vlasy každý den 100krát projít kartáčem? Tato taktika se hodí pro princezny, ale ke zdravým vlasům vám nepomůže.

Zdraví vlasu totiž ovlivňuje především jeho vnitřní struktura a to, jestli je dostatečně vyživený. Česáním budou vaše vlasy jemnější a hebčí, ale nikoli automaticky zdravé.

K tomuto bodu se paradoxně váže i další mýtus – že častým česáním si vlasy můžete poškodit. Tohle je částečná pravda: pokud zvolíte špatný typ kartáče, můžete si vlasy opravdu nešetrným škubáním prořídit a poškrábat si pokožku hlavy.  

Náš verdikt: Výmysl

 

Stres vede k vypadávání vlasů

Ano. Stres je úhlavní nepřítel krásnovlásek nejen z našeho curapiláckého klubu. Dlouhodobé vyšilování kvůli práci nebo problémům se na zdraví vlasů podepíše a může dokonce vést až k alopecii – plešatosti.

Pokud vám vlasy vypadnou pouze ze stresu, je to váš spouštěč. Útěchou je, že v takových případech obvykle vlasy po nějaké době opět dorostou. Snažte se stresu vyhýbat a nepodceňujte správnou životosprávu – budete pak méně náchylná na tyto děsivé změny. Vhodnou výživu vlasům dodává například doplněk stravy Curapil.

Náš verdikt: Pravda

Poznámka: Curapil neřeší alopecii, v případě vypadávání vlasů určitě navštivte svého lékaře.

 

pexels-photo-313690

Těsný culík přispívá k plešatosti

Ulízaný účes jako baletka vypadá moc hezky, jdete-li do divadla nebo na ples. Ale pokud si vlasy svazujete do těsného culíku každičký den, můžete si tím uškodit.

Dlouhodobé napětí na stejných místech totiž vlasům nesvědčí a vlasy mohou začít ustupovat. Nechte proto své vlasy čas od času volně splývat na ramena, ulevíte jim.

Náš verdikt: Pravda

 

Nošení klobouků způsobuje plešatost

Nebojte, nemusíte se vzdát oblíbené čepice ani urazit anglickou královnu na nejbližším soirée. Každá máme na nošení klobouků jiný názor – někdo přísahá, že se vrací do módy, další se jim vyhýbá jak čert kříži. Vliv na vypadávání vlasů však nemají ani ty nejvýstřednější pokrývky hlavy.

Náš verdikt: Výmysl 

 

pexels-photo-210106

Barvení vlasy trvale poškozuje

Barvíte si vlasy? Tak už určitě víte, že se dnes vyrábí mnohem šetrnější barvy než v minulosti – neobsahují tolik škodlivého amoniaku a většinou jsou obohacené o komplexy vitamínů a jiných vyživujících látek.

Jediné, co vlasům neprospívá, je jejich bělení, tedy melírování. Když vlasu vezmete jeho pigment, zůstane nevratně oslabený. Kadeřnice vám může doporučit posilňující kúru, ale rozdíl v kvalitě vlasu určitě pocítíte.

Obarvujete-li si vlasy na tmavší odstín, vlasům by to s kvalitní barvou nemělo vážně uškodit.

Náš verdikt: Záleží

 

Fénování ničí vaše vlasy

Sušení vlasů je podle nás věčné téma, stejně tak diskuze o tom, jestli fénování vlasům škodí nebo ne. Faktem je (a v našem minulém článku jsme to vyzkoušely na vlastní kůži), že když si vlasy fénujete šetrně a z dostatečné dálky, nepoškodíte si je.

Před fénováním však použijeme vetřít do vlasů vyživující olej, který zabrání jejich vysoušení zevnitř.

Náš verdikt: Výmysl

 

Muži preferují dlouhé vlasy

Tohle je pouze náš názor a určitě chceme znát ten váš. Mužům se podle nás dlouhé vlasy zkrátka líbí víc. Co myslíte?

Náš verdikt: Většinou pravda