S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

Nechybujte při sušení vlasů

 

„Nechat uschnout nebo vyfénovat, co se na tom dá pokazit,“ říkáte si. Opak je ale pravdou. Správné sušení vlasů po jejich umytí je jedním z faktorů, který se podepisuje na jejich kvalitě a vzhledu. Jak přirozenou krásu svých vlasů podpořit, a čemu se naopak při vysoušení vyhnout? Poradíme vám.

 

Pěkně od začátku

Než se vrhneme na samotné sušení vlasů, musíme si alespoň krátce popsat, jak vlasy správně umýt. Že je ideální volbou přírodní šampon (bez sulfátů, silikonů a parabenů) není třeba zmiňovat. Důležité je však i správné dávkování – příliš mnoho šamponu totiž vlasy zatíží, a ty pak vypadají splihle a mají větší tendenci se mastit. Malé množství šamponu ale vlasy zase neumyje dostatečně důkladně, což je důležité obzvlášť tehdy, pokud používáte větší množství stylingových přípravků (tužidel, gelů, laků na vlasy a dalších). Ideální řešení? Vlasy menším množstvím šamponu umyjte dvakrát – poprvé se zbavíte větších nečistot, podruhé vlasy dočistíte a přírodními oleji v šamponu je vyživíte. Pro větší lesk, hebkost a lepší rozčesání vlasů nezapomínejte na kondicionér – ideálně by měl obsahovat keratin a D-panthenol. Šampon i kondicionér z vlasů opravdu důkladně smyjte, pokožku vlasů při tom ale spíše jemně promasírujte – příliš necitlivé drhnutí by ji poškodilo (a následně mohlo vést k tvorbě lupů). Správně umyté vlasy poznáte jednoduše – mezi prsty doslova vržou. Zkuste to při příštím umývání vlasů!

 

 

Umyto? Se sušením ještě počkejte! 

Perfektně čisté vlasy jemně vyždímejte a zabalte do ručníku. V žádném případě je ručníkem nedrhněte! Vlasová vlákna by se poškodila, vlasy by se začaly více lámat a vedle toho by se také hůře rozčesávaly. Ručník nechte na hlavě pouze pár minut – z vlasů by vám po jeho sundání neměla kapat voda. Dokud máte vlasy vlhké, důkladně je rozčešte (jaký pro svůj typ vlasů zvolit hřeben se dozvíte v tomto článku). Půjde to totiž o dost snadněji, než když vlasy uschnou. Navíc tak zabráníte krepatění, které hrozí především vlnitým a kudrnatým vlasům. Pokud i tak svádíte boj se zkrocením své hřívy, vezměte si k ruce pomocníka v podobě vyživujícího spreje. Ten vlasové vlákno hydratuje a zacelí, a vlasy tak půjdou snáze rozčesat. Mimo to sníží protivnou statickou elektřinu a jako bonus je příjemně provoní. V případě opravdu poškozených vlasů (a především konečků) před aplikací vyživujícího spreje naneste na vlasy regenerační sérum. Kyselina hyaluronová, keratin a hydratační oleje účinně obnoví zdraví i krásu vašich vlasů a navrátí jim ztracenou vitalitu a lesk. Nyní už ale konečně nastává čas sušení!

TIP: Trápí vás vypadávání vlasů, příliš suchá pokožka hlavy nebo jen chcete svým vlasům (ale i nehtům) dopřát extra péči? Vyzkoušejte vyváženou směs vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek v podobě Curapilu DUO!

S fénem opatrně

Pokud budete chtít sušení svých vlasů urychlit a pomoci si fénem či kulmofénem, nezapomeňte na dostatečnou termoochranu. Opět vybírejte ideálně takovou, která má přírodní složení a vlasy zbytečně nezatíží. A můžete se vrhnout na fénování. Důležitý je už samotný výběr fénu – vybírejte především takový, který má v sobě zabudovaný ionizátor. Ten se postará o to, aby byly vaše vlasy pevnější, lesklejší a celkově krásnější. Ideální fén by měl také nabízet možnost volby teploty a intenzity foukání. Vlasy sušte od kořínků ke konečkům, a to nejprve na nejvyšší rychlost a střední teplotu. Právě tak jim zajistíte dostatečný objem a důkladné prosušení ve všech vrstvách. Následně mírně přidejte na teplotě (majitelky jemných vlasů by neměly překročit hranici 130 °C, pro ostatní vlasy je vhodná teplota do 180 °C) a snižte rychlost. Na pomoc si vezměte kulatý kartáč a vlasy tentokrát fénujte od spodní části – tu vrchní si zatím pinetkami nebo skřipcem připevněte na vršek hlavy tak, aby vám nepřekážela. Všechny vlasy za pomoci kartáče důkladně vyfénujte a na závěr účes zafixujte prudkým zchlazením na nejnižší teplotu, kterou váš fén umí. 

Podobně postupujte i v případě, že namísto fénu sáhnete po kulmofénu – pokud máte problém s držením fénu v jedné ruce a kartáče v ruce druhé, je pro vás toto zařízení ideální volbou. Nyní už jen můžete tvar a výdrž účesu podpořit použitím stylingových přípravků – s jejich množstvím to ale nepřehánějte. 

Dopřejte vlasům svobodu

Co když se ale rozhodnete vlasy nechat uschnout přirozeně? Pak až do bodu, kdy na vlasy nanášíte ochranný sprej postupujte stejně. Následně jen vlasům dopřejte dostatek prostoru a především času (obvykle to bývá pro středně dlouhé vlasy několik hodin) pro důkladné proschnutí. Zbytková vlhkost ve vlasech totiž může narušit přirozenou mikrofloru pokožky vlasů a vést tak k tvorbě lupů, ale i ekzémů a následně vypadávání vlasů. 
Z podobného důvodu nechoďte nikdy spát s mokrými ani vlhkými vlasy! Nejen, že se to ráno projeví na vašem účesu, jehož úprava bude takřka nemožná (která z nás to nezná), ale vlasy se tím poškozují. Vlhkost z vlasů navíc snadno pronikne do polštáře a tvorba bakterií a plísní na sebe nenechá dlouho čekat. A takové prostředí pro své vlasy, pokožku hlavy ani pleť a vůbec své zdraví opravdu nechcete. Pozor si pak dejte především v případě nejrůznějších metod na vytváření kudrlinek bez pomoci tepla – obvykle spočívají právě v tom, že ještě vlhké vlasy všelijak namotáte a zakroutíte a ráno se probudíte s oslňujícími vlnami. To možná ano, ale také s poškozenými vlasy i pokožkou hlavy. Vlasy na natáčkách a dalších pomůckách proto raději alespoň trochu prosušte fénem. Jejich účinek bude navíc rovnoměrnější a trvanlivější.


TIP: Jste majitelkou přirozeně kudrnatých nebo vlnitých vlasů? Pečujte o ně pomocí speciální curly girl metody!