Jak vybrat ideální hřeben pro vaše vlasy?

 

 úvodní fotky_1

Rozčesat vlasy, obzvlášť za mokra, dá občas zabrat. Stává se vám, že jsou vaše vlasy zplihlé, zacuchané nebo elektrizující? S tím vám pomůže nejen kvalitní šampon s kondicionérem, ale především dobře vybraný hřeben. Ale jak zjistit, jaký typ kartáče nebo hřebene je ideálním pro váš typ vlasů? Důležité je volit hřeben podle jeho účelu. Jiný kartáč nebo hřeben budete používat na rozčesávání dlouhých a rovných vlasů, jiný zase použijete pro husté a kadeřavé lokny. Česání je základem pro správnou péči o vlasy, s pomocí jednoduchých pravidel se můžete těšit na vlasy hebké jako samet. Poradíme vám, jak na to! 

 

Vybírejte podle typu vlasů 

Máte rovné a delší vlasy se sklonem k třepení, nebo se vaše pramínky vlní do divokých loken? Pro jednotlivé druhy vlasů (jemné, mastící se, husté atd.) byste měla volit různé hřebeny a kartáče. Protože česání hraje velkou roli pro celkový vzhled vlasů. 

Základním pravidlem je, že by váš hřeben nikdy neměl být z tvrdého materiálu, protože pak si můžete poškodit jemnou vlasovou pokožku, což může vést k ještě větší tvorbě lupů nebo mastnějším vlasům. Ostrý nebo tvrdý hřeben může velmi snadno “potrhat” strukturu vašich vlasů, které se začnou lámat a padat.  

 

Hlavní fotka - Jak vybrat idealni hreben pro vase vlasy

   

Kartáč vs. hřeben 

Kartáč

Tvar a materiál kartáče, respektive štětin, volíme podle toho, jak jej chceme používat. Všeobecně se hodí pro delší nebo zacuchané vlasy, které je potřeba rozčesat a uhladit. Dělí se na štětinové, kombinované a bodlinové. Liší se zejména svým tvarem, nejčastěji se setkáte s kulatým a plochým typem kartáčů. 

Hřeben 

V oblasti rozčesávání vlasů hrají hřebeny ve srovnání s kartáčem vedlejší roli, protože nedokáží vlasy tak důkladně a snadno rozčesat. Hřebeny mohou mít různou hustotu i délku zubů. Ty s širokými se hodí pro kratší typ vlasů nebo také k rozčesání jednotlivých pramenů.  Tupírovací hřeben s hustými zuby dokáže vytvořit neuvěřitelný objem. Obecně můžeme říct, že hřebeny se hodí mít po ruce vždy, když své vlasy upravujete do do finální podoby.

 

Husté kadeře – zacuchané  

Pyšníte se hustou kšticí? Gratulujeme! Ovšem i takové vlasy mohou mít své mínusy. Často jsou nepoddajné se sklonem k zacuchávání. S tím vám pomůže speciální kartáč, který vaše vlasy bezbolestně rozčeše, třeba i po umytí. Pamatujte, že mokré vlasy jsou vždy křehčí a náchylnější k poškození, proto je česejte opatrně a postupně od kořínků až ke konečkům. Hřeben vybírejte dostatečně velký a pružný, ideálně s většími mezerami mezi zuby. Materiál volte takový, který eliminuje elektrizování vlasů – přírodní materiály, uhlík nebo keramika.  


Tip: Zázračně rychlé a snadné rozčesávání zažijete s tímto růžovým sprejem s vysokým obsahem keratinu, kolagenu a kreatinu. Sprej vám pomůže nejen s lehčím rozčesáváním vlasů, ale ještě navíc posílí jejich pevnost, pružnost a zářivý lesk.  

 

husté a zacuhcané vlasy 

  

Mastící se vlasy – zplihlé 

Pokud bojujete s mastnějšími vlasy, které jsou často zplihlé a bez objemu, sáhněte po hřebenu se zaoblenými zuby. Hřebeny s ostrými hroty vám totiž mohou nepříjemně podráždit pokožku hlavy, což povede k ještě větší mastnotě a tvorbě lupů. 

Nejlepší volbou jsou ty s přírodními štětinami. Strukturou se totiž podobají lidským vlasům a pomáhají tak roznášet mastnotu rovnoměrně od kořínků až do celých délek. Výsledkem budou lépe chráněné vlasy, které se méně mastí.

 Mastící se - kančí

 

Jemné vlasy – bez objemu

Jemnější vlasy jsou krásně hebké na omak, ale často se rychle “slepí” a jsou zplihlé. Vysněného objemu nejlépe dosáhnete lehkým načechráním vlasů. K tomu vám skvěle poslouží speciální hřeben s jemnými štětinkami, kterým dokonale natupírujete spodní vlasy. Když si je následně zafixujete jemnějším lakem, objem je na světě. Další, šetrnější metodou je pak česat si vlasy v předklonu, tím docílíte vzdušného a nadýchaného vzhledu. Ideálním pomocníkem pro vás bude opět kartáč s přírodními štětinami. 


Tip: Pro zdravější vlasy s přirozeným objemem a leskem používejte kvalitní přírodní šampon a kondicionér. Jedině tak budete mít jistotu, že se nebudou tolik zacuchávat, mastit nebo vysoušet. Proč je lepší používat přírodní kosmetiku? 

  

jemné bez objemu

 

 

Dlouhé vlasy – rovné nebo vlnité 

Udržujete si dlouhé vlasy a chcete je mít vždy krásně uhlazené? Kartáč to jistí! Vyberte si plochý typ, tzv. “pádlo”, který vlasy krásně uhladí a dodá jim lesk. Navíc vám skvěle poslouží i při foukání. Výborný je také kartáč typu “tangle teezer”, který si poradí se všemi typy vlasů, včetně vlnitých. Delší zuby rychle rozčesají i ty nejzacuchanější uzlíky a kratší zuby dodají lesk a uhlazení. Krásně nadýchané vlny skvěle vytvoříte pomocí kulatého typu s keramickými štětinami.  

Lámou se vám vaše dlouhé vlasy? Podívejte se, co s tím!

 

Dlouhé vlasy 

 

Citlivá pokožka hlavy - suché 

Pokud máte podrážděnou nebo suchou pokožku hlavy a tvoří se vám lupy, dejte si pozor na nešetrné česání a péči. Raději se vyhněte hřebenům a kartáčům s ostrými hroty, které dráždí pokožku i strukturu vlasů. Doporučujeme používat velmi jemné kartáče, které nedráždí a příjemně masírují pokožku hlavy. Vyzkoušejte například veganský kartáč z přírodních vláken z listů rostliny agáve.  

Tip: Po vysušení vlasů ručníkem naneste do konečků avokádový olej, který zajistí potřebnou hydrataci. Pro celkovou regeneraci vašich suchých vlasů zvolte hloubkovou výživu pomocí bezoplachového regeneračního séra 

Dejte konečně sbohem suchým vlasům! 

  

infografika

 


Na pomoc s rozčesáváním a uhlazením vlasů si vezměte kvalitní pečující kosmetiku. Přírodní šampon a kondicionér, bezoplachové sérum nebo olejíček.  

Údržba kartáčů a hřebenů

Důležité je udržovat kartáče a hřebeny v čistotě. S tím vám skvěle pomůže řidší hřeben nebo speciální čistící kartáč, který je k tomu přímo určen. I přesto, že hřeben používáte doma, není na škodu jej čas od času dezinfikovat. A to především tehdy, pokud ho používá více lidí, tím zabráníte nepříjemnému šíření lupů nebo kožních infekcí. Z hygienických důvodů doporučujeme mít svůj vlastní hřeben i kartáč. 

 

fotka na záver

 

Rada na závěr 

Rozčesávání vlasů po umytí je někdy pěkný boj. A to obzvlášť, pokud máte vlasů hodně nebo jsou suché a díky tomu se ještě více cuchají. Základní pravidlo je, že hřebeny by neměly být z tvrdého materiálu s ostrými hroty. Tím si totiž můžete poškodit nejen strukturu vlasů, ale také si je nepříjemně potrhat, což vůbec nesvědčí vaší pokožce. Všeobecně se na rozčesávání všech typů vlasů hodí kartáč, u dlouhých je to pak téměř povinnost. Ideální kartáč je s kančími štětinami – případně z agáve vláken – které jsou velmi jemné a vlasy nepoškozují a neelektrizují. Výsledkem jsou vlasy hebčí a lesklejší.