Jak se zbavit stresu snadno a jednou provždy?

 

Léto se nezadržitelně blíží a vy se snažíte dohnat pracovní resty, abyste mohla odjet na vytouženou dovolenou s čistou hlavou? Máte plnou hlavu příprav blížící se svatby nebo ležíte už několik dní v nekončícím učení na zkoušky? Váš žaludek je jako na vodě, kdy jste se naposledy pořádně vyspala už si ani nevzpomenete a vaše pleť také nevypadá zrovna nejsvěžeji? Zatočte s nebezpečným stresem co nejdříve. A natrvalo! 

 

Stres nepodceňujte!

Psychická zátěž, kterou je stres, je přirozenou reakcí na strach a nebezpečí. Ta je v malé míře běžná a tělu překvapivě i prospěšná. Dlouhodobě ale může být velice nebezpečná. Ať už vás v důsledku stresu trápí nekvalitní spánek, výkyvy nálady, neustávající bolest hlavy nebo trávicí obtíže, není radno tyto signály podceňovat. V konečném důsledku totiž mohou vést k vážnějším problémům a bez nadsázky vám doslova zkrátit život.

Začněte hned, není to těžké

Pro zmírnění stresu přitom stačí dodržovat několik základních pravidel, která se poměrně snadno a brzy stanou běžnou součástí vašeho života. Nejsou totiž nijak složitá, v boji proti stresu jsou ale zásadní.

 

Zhluboka dýchejte

Máte pocit, že se na vás sesypaly všechny starosti světa? Zastavte se na chvilku, zhluboka se nadechněte, vydržte pár vteřin a hluboce vydechněte. Celý proces ideálně několikrát zopakujte. Sama zjistíte, že největší napětí povolí a vše budete rázem řešit s mnohem větším klidem. Pravidelné hluboké dýchání má navíc dlouhodobě pozitivní dopad nejen na vaši psychickou, ale i fyzickou pohodu.

Udělejte si čas jen na sebe

Kdy jste naposledy měla čas opravdu jen pro sebe? I když je často těžké takovou chvilku najít, je stejně (ne-li více) důležitá jako včasné odevzdání pracovního úkolu. Zařaďte do svého nabitého programu alespoň půl hodinku týdně a dopřejte si například důkladnou kosmetickou péči. Nemusíte ale hned navštěvovat kadeřnické nebo kosmetické salony, důkladnou péči s relaxačním účinkem si můžete užít i v domácím prostředí. Nechte se hýčkat voňavou relaxační koupelí, naneste pečující pleťovou masku, pusťte si svou oblíbenou hudbu a jednoduše vypněte. Nejen, že budete po této proceduře klidnější a vyrovnanější, ale tento krok ocení i vaše pokožka a pleť. Vy tak budete spokojenější a krásnější nejen uvnitř, ale i navenek.

 

 

TIP: Zažijte skutečné domácí lázně. Uvolněte se a dopřejte svému obličeji opravdový relax za pomoci masážní sady z drahých kamenů.

 

Obklopte se těmi, které máte ráda

Setkání s některými rodinnými příslušníky může mnohdy spíš přitížit, nepodceňujte ale čas strávený s těmi, které máte ráda a kteří vás dokáží podpořit a přivést na jiné myšlenky. Uvidíte, že i vaše rodina a přátelé budou rádi, že jste si na ně ve svém nabitém programu udělala čas.

Vyrážejte častěji na vzduch

Nemusíte se hned vydávat na túru do hor, stačí jednou za čas na cestě do práce vyměnit přeplněnou tramvaj za pěší procházku, ideálně třeba parkem. Kromě snížení stresu si tím rozproudíte krev v celém těle, v těchto dnech se lehce opálíte, a navíc ušetříte za jízdenku.

Nezapomínejte na pohyb

S pobytem na čerstvém vzduchu souvisí i další ze základních antistresových rad: hýbejte se. Je ostatně obecně známo, že pohybem vyplavíte endorfiny, tedy hormony štěstí – a pak si na vás žádný stres netroufne! Prodlužte například své pravidelné procházky se psem – kromě pohybu vám zvedne náladu i samotná přítomnost vašeho čtyřnohého společníka.

 

Využijte sílu přírody

Účinky bylinek jsou známé už od pradávna. Pro zklidnění, zmírnění napětí a zvýšení psychické pohody sáhněte po třezalce nebo o něco méně známém šišáku, ideálně v kombinaci s bylinkami, které vám dodají energii – třeba s čím dál více oblíbenou jihoamerickou macou. Proti stresu také úspěšně bojuje hořčík, díky kterému navíc bude váš spánek kvalitnější a úporné bolesti hlavy se vám vyhnou obloukem. 

TIP: Máte problémy s usínáním, během noci jste často vzhůru a ráno se probouzíte ještě unavenější, než když večer uleháte? Zkuste i v tomto směru důvěřovat bylinkám!

Zaměřte se na svou stravu

Jíte ve spěchu, a ještě k tomu doháníte celodenní příjem většinou pozdě večer? Že je takové stravování špatné nejspíš nemusíme vysvětlovat. Nachystat si jídlo na celý den dopředu přitom není nijak náročné a po několika dnech to zvládnete během chvilky. Poděkuje vám nejen vaše tělo, ale díky vyvážené stravě budete mít opět spoustu energie a bez přibývajících kilogramů se budete brzy cítit krásná a sebevědomá. A stres tak nebude mít žádnou šanci!

Smějte se! 

Že smích prodlužuje život zní možná jako klišé, ale na jeho pravdivost se můžete spolehnout. Nemusíte se hned popadat za břicho, ale schválně se zkuste zaměřit na to, kolikrát se během dne upřímně zasmějete a jak často se mračíte nebo zlobíte. Nechte zvítězit smích. Ostatně vrásky smíchu jsou o něco krásnější než vrásky způsobené starostmi.

S alkoholem opatrně

„Nestresuj se a dej si skleničku vína“, slýcháte možná v dobré víře od kamarádky. S alkoholem ale opravdu opatrně. Pokud už je váš organismus oslaben stresem, alkohol mu spíše ublíží. To stejné platí i pro cigarety nebo další návykové látky.