S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

Jak si s dětmi užít sluníčka?

 

Léto je obdobím objevování, dobrodružství a zábavy. K tomu neodmyslitelně patří pobyt na čerstvém vzduchu, u vody, a to samozřejmě i na slunci. Abyste si ho vy i vaše děti mohli užít bez obav a naplno, je třeba myslet na ochranu před slunečními paprsky. Ty totiž mohou škodit nejen naší kůži, ale i celému organismu. Začtěte se do našich tipů, jak si pobyt s dětmi nejen na pláži co nejvíc prodloužit a plně si vychutnat letní radovánky bez starostí! 

 

Ochrana je základ

Než se dostaneme k nejrůznějším aktivitám a činnostem, je potřeba zdůraznit význam ochrany před slunečními paprsky v podobě opalovacího krému. Jeho schopnosti byste neměli podceňovat ani jako tmavý typ, který s opalováním a pobytem na slunci nemá problém. Zabraňujete tak totiž stárnutí pokožky, jejímu na první pohled nenápadnému, ale o to intenzivnějšímu poškozování, a především pak snižujete riziko vzniku kožních melanomů. O to důležitější je jeho použití u dětí, jejichž pokožka je citlivější a náchylnější k poškození a vyžaduje mnohem silnější ochranu. Opalovací krém totiž slouží jako jakýsi ochranný štít proti škodlivému UV záření. V případě dětské kůže vybírejte krém s vyšším SPF – ideální je faktor 50. Krém nanášejte i během oblačných dnů, sluneční paprsky mohou být intenzivní i když nejsou viditelné pouhým okem. V neposlední řadě nezapomínejte vrstvu ochranného krému obnovovat, zhruba po dvou hodinách totiž ztrácí svou účinnost.

Myslete na správné načasování

Sluneční paprsky jsou nejintenzivnější zhruba mezi 10:00 a 16:00 hodinou, proto si venkovní aktivity, nebo alespoň přesun mezi domovem a stinným místem, naplánujte ideálně na brzké ráno nebo pozdější odpoledne. Vydejte se dětmi na osvěžující ranní procházku, objevujte místní parky nebo si vychutnejte snídaňový piknik pod stromy. Nejen že oceníte o něco přívětivější teplotu, ale snižujete tak i riziko spálení, ale i úžehu a úpalu, na které jsou děti obzvlášť náchylné. 

TIP: Máte pocit, že se váš make-up roztéká dřív, než vyjdete z domu? Zafixujte ho pomocí Curapil fixátoru a zajistěte si bezchybný vzhled po celý den.  

Voda v mnoha podobách

Jedním z nejlepších způsobů, jak překonat letní horko, je hra u vody, ve vodě, s vodou. Ať už jde o výlet na pláž (u moře i u rybníku), den strávený u bazénu nebo pobíhání s vodními pistolkami a rozprašovači po zahradě, vodní aktivity poskytují nekonečnou zábavu pro malé i velké. Nezapomeňte na častější nanášení opalovacího krému, v ideálním případě volte jeho voděodolnou variantu.   

I na oblečení záleží

Opalovací krém sám o sobě na ochranu pokožky vašich dětí před slunečními paprsky nestačí, obzvlášť během opravdu tropických dnů a kolem poledne, kdy je slunce nejintenzivnější. Pro sebe i své děti volte lehké oblečení ideálně z přírodních materiálů, ve světlých barvách a volných střizích. Před tílky a šaty na úzkých ramínkách dejte raději přednost oblečení s rukávy – ochráníte tak ramena, která jsou ke spálení opravdu náchylná. Svůj i dětský outfit doplňte kloboukem, který ochrání obličej, uši i krk před spálením a celou hlavu před přehřátím. Nezapomínejte ani na sluneční brýle s UV filtrem, které jsou vhodné nejen pro ochranu před intenzivním horským sluncem, ale měli byste je nosit i ve městě či v nižších polohách.

Odpočiňte si ve stínu

I s pořádnou vrstvou opalovacího krému a vhodně zvoleným oblečením dávejte přednost stínu. Pobyt na sluníčku maximálně po hodině vystřídejte s odpočinkem ve stínu, kdy umožníte kůži ale i celému organismu zotavení a dopřejete mu možnost znovu se připravit na absorpci slunečních paprsků. Pokud nemáte možnost ukrýt se pod přístřešek nebo koruny stromů, vytvořte si vlastní stín pomocí slunečníku nebo velkého deštníku, improvizovat můžete také pomocí dek nebo velkých osušek – děti navíc ocení zábavu při stavění přístřeší. Vytvořte si útulné stinné místo, kde si můžete vychutnat občerstvení, osvěžit se, zahrát si deskové hry nebo se začíst do oblíbené knihy. 

Využijte přírodní koruny

Vydejte se během léta s dětmi do míst, kde vám budou jako přirozené slunečníky sloužit přírodní koruny – vyrazte do parků, do lesů, do botanických zahrad nebo alespoň na stezky lemované stromy. Husté listnaté porosty vám poskytnou přirozený štít proti slunečním paprskům a nabídnou chladné a stinné prostředí pro vás i pro vaše děti. Ani při procházkách parkem nezapomínejte na opalovací krém a dostatečný pitný režim. Příjemné navíc můžete spojit s užitečným a naučit děti během procházky názvy stromů či jiných rostlin.

   

Vytvořte dětem zábavu na míru 

Léto je ideální pro nejrůznější hry a sportovní klání. Zorganizujte přátelské fotbalové utkání, uspořádejte dětem mini olympijské hry na zahradě nebo pro ně v lese či v parku vytvořte dobrodružné hledání pokladu. Ideální jsou aktivity, kterých se může účastnit více dětí, a to různého věku. Často je pak stačí jen navést a později už si během hraní nebo soutěžení vystačí samy. 

Vydejte se na piknik 

Připravte pokrmy a nápoje, které vydrží celý den i mimo chladničku a „zabydlete se“ s dětmi v parku nebo jiné přírodě. Nezapomeňte přibalit deskové hry, knihy, pastelky a omalovánky, ale i oblíbené venkovní hry jako frisbee, badminton nebo obyčejný míč. I v případě, že máte zahradu, vyrazte jinam – děti přivítají změnu prostředí a celý zážitek z pikniku pro ně bude v mnohém jiný. 

Zahrajte si na táborníky

Postavte společně s dětmi na zahradě stan, nechte je nasbírat zeleninu nebo ovoce, ze kterých si pak mohou (s vaší pomocí) uvařit večeři nebo vyrobit menší svačinku, opečte si na ohni něco dobrého. Večer, než společně zalezete do stanu, si můžete s dětmi u ohně vyprávět příběhy a pozorovat hvězdy. Během roku bývá na takové chvíle obvykle velmi málo času, a tak podobné zpomalení oceníte nejen vy, ale i děti. 

Buďte vzorem 

Chcete, aby vaše děti nosily pokrývky hlavy a pravidelně se mazaly opalovacím krémem? Ukažte jim sami, že jde o správný postup a buďte pro děti vzorem – vezměte si sami klobouk a použijte opalovací krém. Jedině tak je naučíte správným návykům při pobytu na slunci, a navíc tím ochráníte sami sebe před škodlivými slunečními paprsky.