S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

Jak si poradit s nadměrným pocením?

Pocení je přirozeným mechanismem našeho těla. Nadměrné pocení neboli hyperhidróza už ale může být problematické a může výrazně zasahovat do našeho života – přináší diskomfort, omezuje nás a může dokonce bránit našim běžným aktivitám. Prvním krokem k účinnému řešení nadměrného pocení je objevení jeho hlavních příčin. Podíváme se společně na nejčastější důvody a prozradíme vám tipy, jak s pocením účinně bojovat. A to ideálně přírodní cestou!

 

Nejčastější příčiny 

Nadměrné pocení může mít nejrůznější spouštěče, a to jak fyziologické, tak takové, které souvisejí s okolními podmínkami a typem konkrétního prostředí. Jednou z hlavních příčin může být hormonální nerovnováha – především změna hladiny estrogenu a progesteronu. Změna hormonů, způsobená například menopauzou nebo těhotenstvím, ale i nárazově během menstruace, může vést k nadměrné činnosti potních žláz a způsobovat pocení i během běžných a nenáročných situací. Jedním z nejčastějších faktorů, způsobující nadměrné pocení, je také reakce těla na stres či úzkosti. V momentě, kdy prožíváme stresovou situaci, aktivuje naše tělo sympatický nervový systém, což vede ke zvýšení srdečního tepu a stimulaci potních žláz. Významný vliv mají také různá onemocnění (nejčastěji chronická), jako jsou poruchy štítné žlázy, diabetes či obezita. Poruchy štítné žlázy mohou narušit regulaci tělesné teploty, zatímco diabetes může ovlivnit funkci nervů, což vede k abnormálnímu pocení. 

TIP: Jaký vliv může mít na vaše fyzické i psychické zdraví hormonální nerovnováha a jak ji regulovat? Vše důležité jsme pro vás sepsali do našeho článku

 

Jak s nadměrným pocením zatočit? 

Pokud v rámci svého životního stylu provedete už jen drobné úpravy, můžete výrazně snížit míru pocení, a tak zvýšit  i celkovou kvalitu svého života. Zde je několik základních tipů: 

 

Volte prodyšné oblečení

Ideální volbou je oblečení vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna, len nebo bambus, která umožňují lepší proudění vzduchu a minimalizují hromadění potu. Vyhněte se také příliš těsným a upnutým oděvům, které mohou zadržovat vlhkost a teplo, a pocení tak zhoršovat. Ačkoliv se vám může zdát více vrstev jako nesmysl, zkuste dát vrstvení oblečení i během horkého léta šanci. Vezměte si pod svůj oblíbený top či košili lehké tílko z absorpčního materiálu. Vstřebá přebytečný pot a navíc ochrání vaše oblíbené oblečení před skvrnami. V oblečení z přírodních materiálů se navíc budete cítit mnohem lépe a déle svěží. A pořízením takového oblečení navíc prospějete i naší planetě! Pokuste se také vyhnout tmavým barvám, nesahejte ale automaticky ani po bílé. Na bílém oblečení by se totiž opět mohly snadno objevit skvrny od potu, případně od deodorantu. A ani jedno není nic, co na svém oblíbeném kousku šatníku zrovna chcete.

 

Zůstávejte v konstantní teplotě

Některé klimatizace mohou být nastaveny na poměrně nízkou teplotu, ačkoliv teploty venku šplhají opravdu vysoko. Nejen dlouhodobé vystavení horku (a vlhku) zhoršuje pocení, ale významný vliv mají také přechody mezi výrazně rozdílnými teplotami. Snažte se tedy nevystavovat extrémům a zůstat ideálně v prostředí s přibližně stejnou teplotou.  

 

Upravte svůj jídelníček 

A teď nemáme na mysli, abyste vyhýbala příliš tučným, smaženým a těžkým jídlům. Na ta nejspíš během horkých letních dnů stejně nemáte ani pomyšlení. Ale vyvarujte se pikantním a kořeněným jídlům. Ta zvyšují teplotu našeho těla, čímž podporují pocení. Překvapivě ale není dobré také volit příliš chlazené a ledové potraviny a nápoje. Tělo totiž musí vykonat energii potřebnou pro jejich ohřátí, čímž se opět zahřívá a více potí. Do svého jídelníčku zařaďte více ovoce a zeleniny – svému tělu tak navíc doplníte potřebné tekutiny. Stejně tak nezapomeňte na dostatečný příjem vody a neslazených nápojů. Vyhněte se kofeinu a alkoholu – ty naopak naše tělo dehydratují, zvyšují krevní tlak a tep, čímž opět podporují pocení. Dostatečný příjem tekutin navíc pomáhá vyplavovat toxiny, což opět slouží jako prevence před přílišným pocením, ale také vede také ke snížení nepříjemného zápachu našeho potu. 

 

Hýbejte se! 

Je sport nebo obecně pohyb to poslední, na co máte pomyšlení? Pravidelná fyzická aktivita nejen že celkově prospívá vašemu fyzickému i psychickému zdraví a pomáhá snižovat stres, ale reguluje mechanismy, které mají kontrolu nad teplotou vašeho těla. Jednoduše řečeno, čím více se hýbete, tím méně se během běžných činností potíte. 

 

TIP: Chcete si i během pohybu a sportování udržet perfektní a bezchybný make-up? Pomozte si naším fixátorem make-upu! Zafixuje vaše líčení a prodlouží jeho výdrž, navíc vaši pleť perfektně osvěží a zchladí. Vy se tak i po náročném a dlouhém dni ve vysokých teplotách budete stále cítit krásná a svěží.

Chraňte se správně

Naučte se rozlišovat mezi antiperspiranty a deodoranty. V rámci obou kategorií pak vybírejte takové, které mají přírodní složení, nedráždí pokožku, nezanechávají skvrny na oblečení a neškodí ani životnímu prostředí. V současnosti najdete na trhu celou řadu ideálních výrobků, stačí jen věnovat trochu času prostudování etiket a jednotlivých složek a vybrat si svého favorita. Vedle antiperspirantů a deodorantů existují také speciální pudry, které vám pomohou s absorpcí přebytečného potu a zabrání nepříjemnému a bolestivému odírání pokožky. 

 

Vyzkoušejte sílu přírody

Zkuste vsadit na sílu bylinek a rostlinných výtažků. Mnohé z nich mají léty ověřené léčebné účinky, a to i v případě nadměrného pocení. Často vám poskytnou úlevu a celkově podpoří dobrý pocit a pohodu těla i mysli.

Šalvěj se tradičně používá pro skvělé antiperspirační vlastnosti, ale i pro svůj pozitivní vliv na regulaci hormonů a zklidnění nervového systému – mimo to velmi jemně a příjemně voní. Vyzkoušejte pravidelné pití šalvějového čaje (můžete vychladit, doplnit citronem a medem a získat tak osvěžující letní nápoj) nebo sáhněte po kosmetice obsahující šalvěj či doplňcích stravy, jichž je šalvěj součástí. 

 

Máta peprná nejen že působí jako přirozený antiperspirant, ale má navíc chladivý a osvěžující účinek. Kromě mátového nápoje (alkohol z něj raději vynechte) nebo čaje zkuste mátový extrakt. Ten smíchejte s nějakým nosným olejem a aplikujte na místa typicky náchylná k pocení – podpaží či nohy. Jako nosný olej můžete použít jakýkoliv rostlinný a za studena lisovaný olej, který vaší pokožce neublíží, například mandlový, kokosový, jojobový či makadamiový. Máta by vás měla příjemně osvěžit a výrazně zmírnit pocení. 

Levandule je známá svými uklidňujícími a relaxačními účinky, pomáhá snižovat stres a úzkost, což jsou jedny z významných spouštěčů nadměrného pocení. Zkuste přidat pár kapek levandulového éterického oleje do koupele nebo ho použijte do difuzéru k navození relaxační atmosféry. 

Podobné účinky má i meduňka, kterou je navíc velmi snadné pěstovat na zahrádce či za oknem. Meduňkový čaj vás příjemně zklidní a zbaví stresu a napětí. Pokud čaji nebo obecně bylinným nápojům zrovna nefandíte, stejně dobře zafunguje meduňka (resp. meduňkový éterický olej) i v difuzéru. Pokud vás trápí noční pocení (a tím pádem i zhoršený spánek), sáhněte po heřmánku nebo po kombinaci třezalky, kozlíku lékařského a dalších bylinek se zklidňujícími účinky.

 

Když bylinky nestačí

Pokud je vaše pocení opravdu nadměrné, výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho života a významně zasahuje do vašich každodenních činností – a to po většinu roku, bez ohledu na roční období či venkovní teplotu, je čas vyhledat odbornou pomoc. Existuje několik možností léčby, v závislosti na míře závažnosti vašeho problému a na jeho příčinách. Jedním z typů léčby jsou léky na předpis – nemusí jít přitom přímo o tablety a prášky, ale o speciální antiperspiranty, které obsahují vysokou koncentraci hliníku a které nelze pořídit ve volném prodeji bez lékařského předpisu. Ty jsou ideální v případě, že vás trápí nadměrné pocení pouze konkrétních částí těla. Další z možností léčby jsou botulotoxinové injekce. Botulotoxin známý také jako botox může blokovat nervy odpovědné za aktivaci potních žláz, čímž snižuje pocení. Tato léčba se obvykle aplikuje na oblasti těla, jako jsou podpaží, dlaně nebo chodidla. Lékař vám také může předepsat tzv. anticholinergika, tedy klasické léky, které pomáhají snižovat produkci potu. Jedním z druhů léčby je pak iontoforéza. Při této proceduře se do rukou, nohou a dalších postižených oblastí těla pouští slabý elektrický proud, který dočasně blokuje potní žlázy. Všechny tyto způsoby léčby ovšem nechte na odbornících a nikdy se do nich nepouštějte sami či podle návodů na internetu. 

 

Nenechte se příliš omezovat

Jedním z nejdůležitějších úkolů je udržet si zdravé sebevědomí i přes obtíže spojené s nadměrným pocením. Jak se ale s takovýmto „omezením“ cítit sebejistě? Jedním ze zásadních kroků je péče o sebe sama a emoční pohoda. Zapojte se do aktivit, které podporují relaxaci a snižují stres, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání. Při pravidelném zařazování těchto činností do svého života se brzy budete cítit mnohem lépe, sebevědoměji a sebejistě

Velkou a důležitou roli hraje také otevřená komunikace. Sdílejte své zkušenosti, strasti i další emoce a zážitky spojené s nadměrným pocením se svými přáteli, rodinou nebo s dalšími lidmi, které trápí stejný problém. Spojení s těmi, kteří vaši situaci dokážou plně pochopit, vám poskytne pocit bezpečí, ale i podpory a sounáležitosti. 

V neposlední řadě se zkuste zaměřit na svůj osobní a individuální styl. Experimentujte s oblečením, doplňky nebo třeba účesem a pokuste se najít to, co vám nejvíce vyhovuje a co vám dodá potřebné pohodlí a sebevědomí. Přijměte svůj osobitý styl jako novou a stálou formu sebevyjádření. Udržet si zdravé sebevědomí a nenechat si narušovat svůj komfort je totiž jedním z nejdůležitějších kroků, na které byste neměla zapomínat.