Hormonální nerovnováha: nenechte se jí omezovat

 

Výkyvy nálad, zhoršená kvalita pleti, přibírání na váze nebo naopak nekontrolovatelné hubnutí, neustálá únava… Tyto nepříjemnosti čas od času trápí snad každou ženu. Příčiny mohou být různé, nejčastěji však bývají na vině naše hormony. Jak rozeznat, kdy se nás týká hormonální nerovnováha a proč je důležité odhalit tento problém včas? To si prozradíme v aktuálním článku.

 

Když jsou na vině hormony

Hormonální nerovnováha. Často o ní čteme nebo slýcháme, ale co toto spojení přesně znamená? Nastává jednoduše tehdy, když má naše tělo určitých hormonů více, anebo naopak méně, než by mělo mít. Hormony jsou přitom velmi důležité – podílejí se na našem tělesném vývoji a ovlivňují funkci buněk v dalších částech těla. Jde o chemické látky, které produkují žlázy endokrinního systému. Těmi jsou některé konkrétní části mozku (jako je hypofýza, epifýza, hypotalamus), ale především štítná žláza (a příštitná tělíska), rozmnožovací, ale i trávicí orgány, slinivka a mnohé další. A dokonce i kůže! Určitá nerovnováha našich hormonů je přitom běžná – souvisí s věkem, aktuálním životním stylem, nejrůznějšími onemocněními nebo třeba s užíváním léků. Pokud vás ale delší dobu trápí následující problémy, je na čase vrátit hladiny hormonů zase do normálu

Estrogen

Nejdůležitějším hormonem pro ženy je bezesporu estrogen. Ostatně ne nadarmo jde o doslova ženský hormon. V případě, že ho má naše tělo nadbytek, dochází k výraznějšímu přibírání na váze (změnu přitom poznáme hlavně na bocích a břiše) a zvyšuje se chuť k jídlu. Hladina estrogenu (a souvisejícího hormonu progesteronu) je nejvyšší těsně před ovulací – to ostatně způsobuje zvýšenou chuť k jídlu v období před menstruací. Snížená hladina estrogenu pak vede k bolestem hlavy, snížení libida a nepravidelnostem či úplnému vymizení menstruace. Estrogen ovšem nevytváří jen naše tělo – svým jídelníčkem mu můžeme výrazně pomoci. Fytoestrogeny se nacházejí v rostlinách a jsou svou skladbou i funkcí estrogenu velmi podobné. Běžně je najdete v sóje, oříšcích a semínkách či rostlinných olejích. 

Progesteron

Druhý z ženských pohlavních hormonů (najdeme ho ovšem i u mužů) je důležitý především během těhotenství. Progesteron má totiž vliv na uchycení vajíčka v děloze a později i na jeho udržení. Mimo to má na svědomí náladovost a psychickou nevyrovnanost před a během menstruace. Pokud tedy nemůžete během menstruace spát nebo vás rozpláče i maličkost, na vině je právě tento hormon.

 

Co (ne)dělat pro své hormony?

Hladina hormonů se nejvýrazněji mění obecně v hormonálně náročných obdobích ženy – během dospívání a s příchodem první menstruace, během těhotenství, při kojení, a nakonec také s příchodem klimakteria. I v těchto fázích hraje velkou roli i způsob života, míra a kvalita spánku, stres, stravování či špatné návyky, ale i dědičnost a užívání léků. 

Základní kroky pro srovnání hormonální nerovnováhy přitom nejsou nijak složité a nebudou mít navíc pozitivní vliv jen na vaše hormony: 

  • zdravý a vyvážený jídelníček 

Vedle běžných zásad, jako je pravidelné zařazování ovoce, zeleniny a zdravých tuků (z ořechů či rostlinných olejů) a omezení tučných či příliš sladkých jídel je pro vyváženou hladinu hormonů dobré omezit červené maso, ale i mléčné výrobky či vejce, které nepochází přímo od farmářů. Často totiž obsahují růstové či jiné hormony.

  • fyzická aktivita 

Při pravidelném pohybu dochází k vyplavování adrenalinu, endorfinů a dalších hormonů, které jsou během dlouhého sezení (například při práci na počítači) potlačeny a jejich produkce je utlumena. 

  • dostatečný pitný režim 

I ten má vliv na naše hormony. Základem je čistá voda, zeleninové šťávy či bylinné čaje. Naopak přísun alkoholu či slazených nápojů by měl být minimální. 

Během něj dochází k regeneraci celého těla, a to včetně orgánů, které produkují hormony.

  • pravidelný odpočinek

Při častém a dlouhodobém stresu se vyplavuje kortizol – hormon stresu, proto je dobré pravidelně odpočívat a alespoň hodinu denně se věnovat pouze sobě. 

 

 

TIP: Účinným pomocníkem je v případě hormonální nerovnováhy jihoamerická Maca peruánská. Poradí si s většinou negativních příznaků a vedle toho má také blahodárný vliv na paměť a soustředění.

Pokud vás tak i příště překvapí nenadálé zhoršení pleti nebo neustálý pocit hladu, zaměřte se nejdříve na své hormony. Mohou toho mít na svědomí víc, než si myslíte.