Přírodní kosmetika: 3 hlavní důvody, proč ji používat

 

Věnujete své pleti, vlasům i pokožce celého těla důkladnou a pravidelnou péči, ale stále nejste s výsledky spokojená? A co když je na vině kosmetika, kterou používáte. Většina běžných produktů, které najdeme v drogeriích je plná ropy – a to nepřeháníme. Stačí si vyhledat jednotlivé složky běžného šamponu na vlasy, uvidíte, že budete nepříjemně překvapena. Pokud tak chcete pro své zdraví a krásu udělat opravdu to nejlepší, sáhněte po přírodní kosmetice. Proč je tou nejvhodnější volbou si prozradíme v následujícím článku.

 

Na výběru záleží

Důkladně pročítáte složení potravin, které si kupujete, protože pro své tělo chcete jen to nejlepší? A jak důkladně čtete složení kosmetiky předtím, než ji přidáte do svého košíku? V kosmetickém průmyslu se používá více než sto tisíc druhů nejrůznějších chemikálií. Ne všechny přitom byly důkladně otestovány z hlediska své bezpečnosti. Většinu kosmetiky ale používáme denně (nebo dokonce vícekrát za den), a to převážně na kůži. Ta je přitom schopna vstřebat i více než 50 % všech látek, které na ní ulpí. Z kůže se pak tyto látky snadno dostávají do krevního oběhu, kde mohou v konečném důsledku napáchat pořádnou paseku. Narušit mohou náš imunitní, reprodukční i nervový systém, na povrchu zase způsobují nejrůznější kožní alergie, vyrážky či nepříjemné ekzémy. Není ovšem přírodní kosmetika jako přírodní kosmetika. Zelený obal a symbol lístečku z běžného produktu neudělá výrobek šetrný k vašemu tělu i životnímu prostředí, naopak se z vás pouze pokusí svou vyšší cenou dostat více peněz. I proto vám nezatajujeme složení našich produktů – o kvalitě Curapil kosmetiky se tak můžete sama přesvědčit.

A na jaké látky si dát největší pozor? 

  • SLS (lauryl sulfát sodný) a SLES
  • BHA (butylened hydroxyanisol) 
  • parabeny, silikony a syntetické tenzidy 
  • ftaláty
  • další deriváty ropy

Investice, která se vám vyplatí

Ačkoliv se vám můžou zdát některé přírodní šampony či pleťové krémy dražší než ty běžné a snadno dostupné v drogeriích, v konečném důsledku s nimi ušetříte mnohem více. Přírodní kosmetika totiž bývá mnohem koncentrovanější, a tak je její spotřeba mnohem nižší. Tím mimo jiné šetříte i náklady na samotné pořízení nové kosmetiky (vlastní doprava do obchodu či poštovné v případě e-shopu). Vedle toho má také spousta produktů přírodní kosmetiky všestrannější použití. Skvělým příkladem je bambucké máslo – využijete ho jako zábal na suché konečky vlasů, ale i jako balzám na rty a najdete v něm ideálního pomocníka v boji proti suché kůži rukou i nohou. A navíc najde své uplatnění i v kuchyni! Sprchový olej zase můžete použít pro relaxační koupel, ale i pro rychlou osvěžující a hydratační sprchu. 

TIP: Zbavila jste se poškozených částí vlasů, ale ty vám teď ne a ne dorůst? Přečtěte si naše tipy pro ještě rychlejší a kvalitnější růst vlasů.


Šetrně k sobě i okolí

Přírodní kosmetika přitom není šetrná jen k vašemu tělu a peněžence. Suroviny, které jsou při její výrobě použity, jsou získávány a zpracovávány s ohledem na životní prostředí. Díky použití přírodních surovin se také snižuje množství chemikálií, které by mohly znečistit odpadní vody či půdu a následně negativně ovlivnit životní prostředí. Skvělou volbou je pak přírodní kosmetika, která byla vyrobena lokálně, tedy v blízkém okruhu vašeho bydliště nebo alespoň v České republice. Žádná přírodní kosmetika by také neměla být testována na zvířatech a většina produktů má veganské složení. Pokud vám tedy není život kolem vás lhostejný, je i v tomto směru přírodní kosmetika tou nejlepší volbou. 

 


Řešte problémy do hloubky

Zásadní rozdíl je ale také v účinnosti přírodní kosmetiky. Zatímco klasická synteticky vyráběná kosmetika plná chemie většinu problémů pouze maskuje a oddaluje je, přírodní kosmetika obvykle řeší jejich příčinu. Po použití klasické kosmetiky tak možná dojde na první pohled doslova k wow efektu, ten ale brzy pomine a kvalita vašich vlasů či kůže se brzy rapidně zhorší. Typickým příkladem jsou šampony na vlasy plné silikonů – po jejich použití máte pocit, že jsou vlasy dokonale hladké a uzdravené. Opak je ale pravdou. Silikony a sulfáty, které jsou obsažené v šamponu a mají tento efekt na svědomí, vlasy naopak dehydratují a pouze kolem vysušeného vlákna vytvoří tenkou vrstvu, která zajistí požadovaný pocit upravenosti a hebkosti. Vlas je tak na pohled a na dotek zdravý, uvnitř je ale nadále poškozený a zbavený veškeré vody i živin. A podobný efekt mají i další látky v klasické kosmetice, kterou používáte na pleť či pokožku celého těla. Přírodní kosmetika naopak problémy řeší a nesnaží se je jen zakrýt. Při používání přírodní kosmetiky tak můžete mít pocit, že nedosahujete požadovaných výsledků, nebo dokonce že vám přírodní látky v kosmetice ubližují. Je to jen proto, že působí komplexně a jejím úkolem je dlouhodobá kvalitní péče, nikoli snaha o okamžité zlepšení. A taková péče vyžaduje svůj čas. Jedině pokud budete dostatečně trpělivá, budou mít poškozené buňky dostatek času a prostoru na své uzdravení.


Shrnutí na závěr 

Proč dát tedy jednoznačně přednost přírodní kosmetice? 

  • je vhodná i pro citlivou, problematickou či dětskou pokožku a pleť
  • nezatěžuje tělo nebezpečnými toxiny a látkami vyráběnými z ropy 
  • díky kvalitním surovinám je mnohem účinnější
  • ve většině případů je vhodná i pro těhotné a kojící
  • nezatěžuje životní prostředí 
  • přirozeně vyživuje a regeneruje
  • nedráždí a jemně přirozeně voní
  • řeší příčinu problému, nikoli pouze příznaky