Předčasný vznik vrásek: jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?

 

Vrásky – u někoho se objeví dříve, u jiných bychom je i v pokročilejším věku hledali marně. Co konkrétně ale vrásky jsou a jak vznikají? Naše kůže přirozeně stárne. Jde o proces, který je nevyhnutelný a který můžeme zpomalit, nikoliv ale úplně zastavit. Jaké jsou nejčastější hříchy, kvůli kterým naše pleť stárne rychleji a jak tomuto stárnutí zamezit? To si prozradíme v aktuálním článku.

Druhy vrásek

Nejprve se zaměříme na vrásky samotné – nejsou totiž vrásky jako vrásky. Podle způsobu, jakým k jejich vzniku dochází jich rozlišujeme hned několik druhů

Mimické vrásky

Jde asi o nejčastější a nejznámější druh vrásek. Objevují se bez ohledu na věk, neboť je způsobují časté pohyby mimických svalů. Ať už se mračíte, smějete nebo jinak vyjadřujete své pocity či myšlenky pohybem svalů v obličeji, vznikají tím tyto drobné rýhy. Vliv na jejich vznik má také množství kyseliny hyaluronové a kolagenu, které naše pleť má.

Elastické vrásky 

Elastické vrásky jsou často tak mělké a jemné, že nejsou na první pohled vidět. Obvykle se objevují nad horním rtem a v okolí krku. Vznikají především vlivem UV záření či kouření – pokud se tedy ráda a často opalujete nebo jste pravidelnou kuřačkou, elastické vrásky na sebe nenechají dlouho čekat. 

Kompresní vrásky

Jak jejich název napovídá, souvisejí s příliš silným a nevhodným dlouhodobým tlakem. Spíte ráda na břiše či na boku s hlavou přitisknutou k polštáři? Pak se na vaší pleti mohou objevit právě tyto vrásky. Pro začátek tak stačí jen změnit polohu spánku

Vrásky z dehydratace

Mohou se objevit už v nízkém věku, a to především na čele, kde si jich také snadno všimneme. Jak jejich název napovídá, na svědomí je má především nedostatečná hydratace pleti, a to jak zevnitř (nedostatečný pitný režim), tak zvenčí (nepoužívání hydratačních krémů). 

Gravitační vrásky 

Konečně se dostáváme k vráskám, které souvisejí především s věkem. Gravitační vrásky vznikají zhruba po 40. roku života a objevují se primárně ve spodní části obličeje a hlavy, tedy v okolí úst a nosu, na bradě a na krku. V tomto věku totiž postupně dochází ke ztrátě svalového napětí, zmenšuje se tuková vrstva v podkoží obličeje a dochází i k lehkým změnám ve tvaru kostí i obličejových svalů. 

Atrofické vrásky 

Tyto vrásky taktéž souvisejí především s věkem – dochází k nim totiž vlivem úbytku a ochabování kolagenových vláken. Prevencí je tak pravidelné doplňování kolagenu a dostatečná ochrana před UV zářením.

 

 

Co má vrásky na svědomí?

A jaké jsou tedy hlavní příčiny vzniku vrásek, které můžete sama změnit? Pojďme se na ně společně podívat!

Nedostatečné čištění pleti

Ruku na srdce – kolikrát se vám večer nechtělo pleť odličovat a čistit, a tak jste šla spát s neodlíčeným obličejem? Nejen, že si takto můžete snadno zadělat na kožní problémy (především akné, černé tečky a ucpané póry), ale vaše pleť tak může stárnout až dvakrát rychleji. Během spánku totiž pleť potřebuje dostatek prostoru pro regeneraci a relaxaci, což jde skrze vrstvu starého make-upu nebo i jen běžných nečistot (kožní maz a pot) velmi těžko. Pro důkladné dočištění pleti po použití čisticí pěny nebo jiného přípravku, na který jste zvyklá, sáhněte po micelární vodě – ideálně takové, která je svými čisticími schopnostmi nejen precizní, ale zároveň šetrná. Vaši pleť tak vyčistí, ale zbytečně nepodráždí a neublíží jí. 

 

 

Přílišné čištění pleti

Stejně jako nedostatečné vyčištění pleti je problematické i naopak nešetrné a příliš drsné zacházení při jejím čištění. Platí to obzvlášť pro okolí očí, kde je kůže nejtenčí, nejjemnější a zároveň nejvíce namáhaná. Zaslouží si tak o to speciálnější péči. Oči (ale ani zbytek obličeje) nikdy nedrhněte silou a kůži příliš nevytahujte. Pokud používáte odličovací tamponek, mějte na něm vždy dostatek odličovadla. Na oko jej nejprve pouze přiložte a nechte působit, poté jemnými tahy dolu odstraňte líčidla i další nečistoty. Takto pokračujte, dokud tamponek nebude úplně čistý. Po odlíčení nezapomeňte okolí očí důkladně vyživit a hydratovat, ideálně speciálním krémem určeným pro oční okolí a redukci vrásek. 

TIP: Pro šetrné, ale důkladné odlíčení a vyčištění pleti používejte konjakovou houbičku. Za suchého stavu je tvrdá a drsná, po namočení ale úžasně zvláční a stane se skvělým parťákem pro vaši skin care rutinu. 

 

 

Příliš nízké SPF

SPF ochrana neboli filtr proti ultrafialovému záření by měl být nezbytnou součástí veškeré kosmetiky, kterou na svou pleť nanášíte. A neplatí to jen v létě – i podzimní či zimní sluníčko schované za mraky dokáže být pořádně silné. SPF ochrana snižuje riziko tvorby pigmentových skvrn a rakoviny kůže, celkově ale zpomaluje projevy stárnutí, tedy i vznik vrásek. 

Vynechávání krku a dekoltu

Používáte pleťový krém s tím nejlepším složením a dostatečně silným SPF faktorem? A nanášíte jej opravdu pečlivě a všude tam, kam máte? Při aplikaci pleťového krému většina z nás často zapomíná na oblast krku a dekoltu – a přitom si tato oblast zaslouží stejnou míru hydratace a péče jako pleť. Pokud vás tak trápí vrásky právě v této oblasti, zaměřte se na každodenní nanášení svého oblíbeného krému.

Necitlivá aplikace krémů a sér

Co by pleťovému krému nemělo chybět i kam ho nanášet už jsme si řekli, neméně důležité je ovšem i to, jak ho nanášíte.  I to má totiž vliv na vznik vrásek. Krém, ale i sérum je ideální nanášet ve směru odspodu nahoru a ven ke krajům obličeje a krku. Zároveň by to mělo být jemně, bez přehnaného tlaku či tahání kůže. Jedině tak totiž zabráníte zbytečnému a nadměrnému vzniku vrásek. 

Nedostatečná hydratace pleti

Dostatečný pitný režim není důležitý jen z hlediska správného fungování našich orgánů, ale hraje zásadní roli i v prevenci proti předčasnému vzniku vrásek. Dehydratovaná kůže ztrácí na své pružnosti a pevnosti a tvoří se na ní vrásky a nevzhledné rýhy. K pravidelnému pitnému režimu pak přidejte ještě hydratační krém a vrásky si na vás ani netroufnou! 

 

Nevhodný materiál povlečení

Vybíráte si nové povlečení především podle jeho vzoru? Zaměřte se i na materiál. Svou pletí se polštáře dotýkáte každý den zhruba 8 hodin, kvalita povlečení i jeho pravidelná výměna je proto víc než důležitá. Ideálním materiálem je hedvábí. Jeho hladký povrch zamezuje tření a zadrhávání pleti o povlak, což eliminuje vznik vrásek, které vznikají právě mechanickým třením. Oproti jiným materiálům navíc nemá tak výrazné absorpční schopnosti. To znamená, že většina kosmetických produktů, které na svou pleť před spaním aplikujete, zůstane tam, kde má a nevsákne se do polštáře. 

 



Nenošení brýlí

Opět jste si doma zapomněla sluneční brýle a teď jen mhouříte oči proti sluníčku? Nebo dokonce odkládáte dioptrické brýle či kontaktní čočky, ačkoliv vám zaostření dělá problémy? I tím si zbytečně zaděláváte na mimické vrásky, které vznikají v okolí očí. Kvalitní sluneční brýle navíc jemné kůži okolo očí poskytují ochranu před UV zářením, které, jak už bylo zmíněno, má na vliv vrásek negativní vliv. 


Příliš mnoho stresu

Jste neustále ve stresu, nepravidelně jíte a nemáte na nic – a obzvlášť na sebe – čas? I to má vliv na předčasné stárnutí vaší pleti i pokožky. Zbavit se stresu přitom nemusí být extrémně těžké: přečtěte si naše rady, které jsme pro vás sepsali v tomto článku. 

Nedoplňování potřebných látek

S přibývajícím věkem přirozeně klesá hladina kolagenu a kyseliny hyaluronové v naší pleti i pokožce. Tyto přírodní a tělu vlastní látky jsou přitom základem pro pevnou a pružnou kůži. Zhruba od 25. roku je proto dobré je pravidelně doplňovat, a to jak zvenčí, tak zevnitř

TIP: Dopřejte své pleti extra omlazení a výživu pomocí Retinolového oleje.