Proč a jak správně používat sérum na pleť

 

Mám do své péče o pleť zařadit sérum, i když používám kvalitní krém, který slibuje stejné výsledky? Skutečně je sérum tak účinné a dodá mé pleti vše, co potřebuje, nebo jde jen o marketingový tah? A mohu sérem nahradit pleťový krém? Na tyto i další otázky najdete odpovědi v našem článku, a to včetně návodu na to, jak séra správně používat.

 

Proč sérum zařadit do své pravidelné péče o pleť? 

Sérum je lokální péčí, která cílí na konkrétní problém naší pleti. Ať už jde o akné, jizvy, vrásky či pigmentové skvrny a nejednotnou barvu pleti, sérum dokáže zacílit na příčinu a společně s následky ji napravit. Séra obsahují vysokou koncentraci aktivních látek, které jsou tvořeny malými molekulami. Snadno se tak vstřebávají a pronikají hluboko do kůže. Účinky sér jsou proto mnohem výraznější a nastupují rychleji než u běžné a univerzální péče o pleť. Obvykle se výsledků dočkáme už po několika dnech používání, o to důležitější je pak dodržování správného postupu, při jejich pravidelné aplikaci.

Jak s pleťovými séry začít?

Ideální doba pro zapojení sér do každodenní péče o pleť je kolem 25. roku života, kdy se na pleti začínají objevovat první projevy stárnutí.
Doporučujeme začít s lehčími séry, která mají za úkol především pleť hydratovat a rozjasňovat, později přejděte k sérům s vyživujícími a anti-age účinky.
Při výběru séra dbejte především na predispozice své pleti, na problém, který vaši pleť trápí a na svůj věk – pokud začnete používat omlazující séra v příliš nízkém věku, můžete svou pleť nenávratně poškodit. Mimo to by aktivní látky v séru později neměly takový účinek. Důležité je brát v potaz i vliv prostředí nebo aktuální změny (výrazný stres, hormonální výkyvy, změny ročního období,…). 

 

Pleťové sérum vs. krém

Proč vlastně používat omlazující či hydratační sérum, když stejné účinky slibuje i pleťový krém, který je navíc obvykle mnohem levnější? Jak už jsme si řekli, sérum je výrazně koncentrovanější (a to až 7× více). Jeho účinné látky navíc mají mnohem menší molekuly, a tak pronikají snáze a hlouběji pod povrch pleti.
Pleťové krémy jsou však pro maximální účinek séra nezbytné. Aktivní látky totiž v kůži uzamknou a vytvoří na ní ochranný film. V každodenní péči o pleť by tak nemělo chybět ani sérum, ani pleťový krém.

 

Jak na správné použití séra?

U pleťových sér platí známé „méně je více“. Vzhledem k jejich vysoké koncentraci stačí opravdu pár kapek (obvykle 3–5). Větší množství totiž obvykle pleť nedokáže vstřebat. Účinky tak nebudou rychlejší ani výraznější, pouze vám bude sérum rychleji ubývat.
Všechna séra vždy nanášejte na důkladně vyčištěnou pleť (ideální je vyčištění pěnou či hydrofilním olejem a dočištění micelární vodou), a to během ranní i večerní péče o pleť. Ráno jsou ideální séra, která pleť chrání před UV zářením, oxidačním stresem a dalšími vnějšími vlivy. Večer jsou vhodnější séra, která pleť vyživují, regenerují nebo omlazují. Vždy se ovšem řiďte pokyny na obalu. Pokud má lahvička se sérem kapátko, nikdy se jím nedotýkejte přímo pleti. 


Sérum po nakapání jemně a rovnoměrně vklepejte prsty do kůže obličeje, krku a dekoltu a nechte několik minut vsáknout. Poté naneste svůj běžný denní či noční krém. Většina sér pleť hydratuje, i přesto můžete mít po jejich aplikaci pocit suché kůže. Jak je to možné? Séra obsahují velkou koncentraci aktivních látek, které působí hluboko uvnitř kůže. Na jejím povrchu tak nevzniká žádná ochranná vrstva, proto se nám může zdát, že sérum naši pleť pouze vysušilo. Důležité je proto účinné látky ze séra v pleti uzamknout nanesením hydratačního krému, který navíc vytvoří i ochrannou bariéru vůči vnějším vlivům a zpomalí odpařování vody z kožních buněk.  

Výhodou pleťových sér je také možnost je na sebe vrstvit a používat jich více naráz. I zde ale platí všeho s mírou. Pokud se pro vrstvení rozhodnete, začněte s těmi nejlehčími, ideálně na vodní bázi. Obvykle jde o séra s kyselinou hyaluronovou, která vyhovuje prakticky všem druhům pletí a poradí si s akné i vráskami. Sérum nechte je důkladně vstřebat a následně použijte hutnější sérum. Nakonec přijdou na řadu olejová séra. Jedině v tomto pořadí se mohou všechny účinné látky dobře vstřebat a mít ten nejlepší účinek. Na závěr opět nezapomeňte na vrstvu krému. 

 


Teď už jen zbývá vybrat si ty nejvhodnější produkty pro svou pleť. A pokud si přece jen nejste jistá, které sérum pro svou pleť vybrat, napište nám nebo se poraďte se svou kosmetičkou.