Biotin – vitamín pro krásné vlasy i pleť

 

Už jste slyšela o vitamínu krásy? Nejde o žádnou bájnou látku, jakou je kámen mudrců, ačkoliv jeho schopnosti jsou také téměř zázračné. A to nepřeháníme. Řeč je o biotinu, vitamínu, který v péči o váš vzhled (a nejen o něj) nemá konkurenci. Chcete o něm vědět víc? Pak rozhodně pokračujte ve čtení.

Co je vlastně biotin zač? 

Biotin neboli vitamín B7 je ve vodě rozpustný vitamín, který je součástí skupiny vitamínů B. Ne náhodou na něj můžete také narazit pod označením vitamín H. To totiž pochází z německého výrazu Haut, který v překladu znamená kůže. A jak je z tohoto označení patrné, jedná se o enzym důležitý především pro správné fungování našich kožních buněk. 

Jak nám prospívá? 

Proč by vitamín B7 rozhodně neměl v našem těle chybět? Jeho nedostatek není životu nebezpečný, ovšem biotin je prospěšný hned v několika ohledech: 

  • pomáhá udržovat zdravý stav vlasů, kůže, nehtů a sliznic
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje normální činnost nervové soustavy 
  • posiluje imunitní systém 
  • urychluje růst a dělení buněk
  • zajišťuje normální metabolismus 
  • napomáhá psychické rovnováze 

Vlasy

Biotin významně napomáhá v boji proti častému padání a zvýšené lámavosti vlasů, navíc je účinný i v péči o suchou a podrážděnou pokožku hlavy. Pokud máte pocit, že vám brzy na hlavě nezůstane jediný vlas nebo vám vlasy nečekaně a rychle šedivějí, je na čase doplnit biotin. Ideální je jeho kombinace s pivovarskými kvasnicemi a zinkem, které jsou pro růst krásných a zdravých vlasů základem. 

TIP: Chcete růst svých vlasů ještě více podpořit? Přečtěte si naše tipy, jak na to! 

Nehty 

Třepí se vám nehty, lámou a jejich povrch není hladký ani rovný? Doba, než znovu dorostou do požadované délky, je navíc nekonečně dlouhá? Opět může být na vině nedostatek biotinu. Jeho doplněním urychlíte navíc i hojení záděr a poranění nehtového okolí. Pokud jej doplníte společně s kolagenem, který je základem všech pojivových tkání (tedy i nehtů), můžete se už během několika týdnů radovat z krásných rukou s pevnými, pružnými, a především zdravými nehty. A nemusíte mít strach, nadbytečný biotin naše tělo hravě odbourá. Předávkování jím proto nehrozí.  

Pokožka a pleť

Jak naznačuje pojmenování vitamín H, o kterém byla řeč výše, je tento vitamín pro kvalitu, zdraví a odolnost kůže nezbytný. Chrání ji před nadměrným vysoušením, ale i škodlivými vlivy z okolí. Napomáhá také v boji proti akné či vyrážkám a zmírňuje svědění a pálení kůže vlivem její nedostatečné hydratace. Pokud vás problematická pleť i pokožka trápí i přesto, že o ně maximálně pečujete a pečlivě vybíráte veškerou kosmetiku, zaměřte se na doplnění biotinu. Uvidíte, že na sebe pozitivní výsledky nenechají dlouho čekat. 

Biotin pro lepší náladu? 

Biotin ale nezlepšuje jen náš vzhled. Vzhledem ke své hlavní funkci – urychluje štěpení makroživin (tedy sacharidů, bílkovin a tuků) – je nepostradatelným i během hubnutí. Napomáhá trávení, zrychluje metabolismus a udržuje ideální hladinu cukru v krvi. Především ale pomáhá s udržením psychické pohody a eliminací stresu. Hravě si poradí také s únavou a nedostatkem energie

Jak poznat jeho nedostatek? 

Nedostatek biotinu nemusí být na první pohled patrný, pokud však pozorujete nenadálé zhoršení kvality svých vlasů, pleti, pokožky či nehtů, měli byste jeho doplnění zvážit. A o jaké příznaky může jít konkrétně? 

  • vlasy se mnohem více lámou, šedivějí a vypadávají
  • nehty se třepí a velmi pomalu dorůstají
  • pokožka těla je suchá, svědí, často se na ní objevují vyrážky 
  • pleť mnohem více trpí na akné a záněty
  • trápí vás častá a nenadálá bolest svalů a svalové křeče 
  • vaše nálada je jako na horské dráze 
  • máte málo energie

Jak biotin doplňovat?

Nejvíce biotinu najdete v potravinách, které jsou obvykle běžnou součástí jídelníčku. Jde především o kvasnice, vaječný žloutek, hovězí a rybí maso, ořechy nebo sóju. Pokud však těmto potravinám příliš neholdujete nebo je například z důvodu alergie nemůžete běžně konzumovat, doplňujte biotin pomocí vhodných (a ideálně přírodních) doplňků stravy