8 tipů v boji proti celulitidě a striím

 

Celulitida a strie – objevujeme je na stehnech, na hýždích, na břiše, ale i na prsou nebo pažích. Ačkoliv jsou přirozenou součástí kůže většiny populace, nebýváme z nich zrovna nadšené. Jak vznikají a jak proti nim bojovat? A jakými mýty jsou tyto dva jevy opředeny? Na to všechno se podíváme pěkně zblízka!

Co je to celulitida?

O celulitidě se píše a mluví poměrně často. Víte ale, co to vlastně ta celulitida je? Jedná se o lokální metabolickou poruchu podkožní tkáně, která je způsobena lymfatickými změnami. Tuková tkáň se tak protlačí skrz vláknité pásy, které spojují kůži se svaly. A typicky zvrásněný vzhled kůže je na světě. A jelikož se právě v oblasti hýždí, stehen a boků ukládá nejvíce tukové tkáně, vyskytuje se celulitida nejčastěji na těchto částech těla. Tato porucha kůže postihuje zhruba 85 % žen a ač se nám média snaží naznačit, že je normální a správné celulitidu nemít, opak je pravdou. Častěji se celulitida objevuje během dospívání, těhotenství nebo menopauzy, kdy se výrazněji mění tloušťka kůže. Důležité je také vědět, že celulitida není jen přebytečný tuk, ale i nahromaděné odpadní látky, které mají zvětšování kožních buněk na svědomí. Celulitidu můžeme podle struktury a viditelnosti rozdělit na 4 základní stupně. Konkrétní stádium přitom zjistíte úplně jednoduše: stačí kůži na stehně zmáčknout ukazováčkem a palcem a pozorovat, jak se kůže chová. 

  • 1. stupeň se projevuje pouhými vráskami při zmáčknutí kůže, a nikoli ještě typickými ďolíčky. Probíhá totiž především skrytě. Oběh krve nebo lymfy v podkoží už je narušen, a okolní tkáň je tak oslabena. 
  • 2. stupeň se od prvního liší výskytem prvních drobných ďolíčků namísto vrásek, které jsou viditelné při bližším prozkoumání zmáčknuté kůže. 
  • 3. stupeň můžeme pozorovat ve stoje nebo vsedě (tedy když je kůže pokrčená) a kdy jsou ďolíčky poměrně dobře viditelné. 
  • 4. stupeň pozorujeme na kůži vždy, tedy i ve stoje. Ve výjimečných případech může být toto stádium dokonce provázeno bolestmi nebo může vést k poškození vaziva. 

 

Příčin a faktorů, které vznik celulitidy ovlivňují přitom může být celá řada. Jak jsme si řekli výše, hlavní roli hraje lymfa. Při její příliš pomalé cirkulaci dochází k zadržování vody v tukových buňkách. Proč se tak ale celulitida nevyskytuje úplně u všech a ve stejné míře, když kůže všech obsahuje tukové buňky? Kromě funkce lymfatického systému jsou totiž důležité i tyto faktory

  • věk – pevnost pokožky slábne s přibývajícím věkem, ta je tak ke vzniku celulitidy náchylnější 
  • pohlaví – ač celulitida trápí i muže, objevuje se v mnohem větší míře u žen; mužská pojivová tkáň je totiž tvořena křížovým vzorem, díky čemuž zůstávají tukové buňky hlouběji pod povrchem; pojivová tkáň u žen je oproti tomu tvořena svislými pruhy, a tukové buňky tak více vystupují k povrchu kůže 
  • geny – to, že má celulitidu vaše maminka, teta i babička sice ještě neznamená, že ji jistojistě musíte mít i vy, pravděpodobnost je tak ale opravdu vysoká; celulitida je totiž do jisté míry dědičnou záležitostí 
  • hormony – velký vliv na vznik celulitidy mají hormony, zejména pak estrogen; proto se také celulitida výrazněji objevuje během dospívání a těhotenství, kdy má ženské tělo právě tohoto hormonu nejvíce 
  • životní styl – nedostatek pohybu, kouření, špatná strava… a celulitida je na světě 

Co jsou to strie?
Strie jsou drobné trhliny, které vznikají tehdy, když je naše kůže příliš silně napnutá. Kolagenová a elastinová vlákna v naší kůži se za normálních okolností natahují a smršťují, při příliš silném tlaku a natažení ovšem vlákna napětí nevydrží a popraskají. Vznikají tak typické jizvy, které mívají zpočátku červenou až temně fialovou barvu. Později obvykle blednou a přebírají odstín pokožky o tón či dva světlejší. Zároveň jsou strie dobře zjistitelné pohmatem, neboť kůže bývá v tomto místě mírně zvlněná a hrbolatá. Nejčastěji k jejich vzniku dochází v období puberty, kdy tělo výrazně rychle roste, při velmi rychlém nárůstu či úbytku tělesné hmotnosti (a objemu) nebo během těhotenství. Objevují se přitom nejčastěji na břiše, hýždích a stehnech, pažích či prsou. Během těhotenství pak navíc dochází vlivem hormonů ke změkčení kožních vláken, a tak je pokožka ke vzniku strií mnohem náchylnější (se striemi se během těhotenství potýká více než 80 % žen).

8 základních tipů, jak s celulitidou a striemi zatočit

  • Jezte pravidelně a vyváženě

Zaměřit se více na jídelníček může být jeden z nejsnazších, a přesto nejdůležitějších kroků, které mohou vzhled vaší kůže ovlivnit. A nejen kůže – za správnou a vyváženou stravu vám poděkuje i zbytek těla.
Především vyřaďte potraviny s vysokým obsahem soli, která tělo zatěžuje a zavodňuje. Pokrmy s vysokým obsahem tuků a rychlých cukrů také nejsou ideální, neboť mimo jiné zpomalují přirozenou funkci buněk. Naopak do jídelníčku zařaďte větší množství ovoce a zeleniny, které kromě nezbytných vitamínů a minerálů obsahují vysoké množství vlákniny a působí jako antioxidanty. To vše má na naši pokožku pozitivní vliv. Dále zařaďte luštěniny, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, které najdete především v ořeších a semínkách – lněná semínka vyrovnávají hladinu estrogenu a zvyšují produkci kolagenu. Pokud vás tak trápí celulitida, rozhodně by ve vašem jídelníčku tato semínka neměla chybět. S mlsáním se ale také nemusíte rozloučit: kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, přiměřená hrst ořechů nebo bobulového ovoce budou tou pravou tečku za vyváženým obědem. Totéž platí i pro pokožku se striemi – ideální jsou především potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a vitamínů A a E.

 

  • Dostatečně hydratujte

Nejen jídlo, ale i nápoje hrají významnou roli v boji za krásnou pokožku. Na dostatku tekutin je totiž závislý mimo jiné i náš krevní oběh a lymfatický systém. Pouze pokud jsou kvalitně hydratované, mohou správně fungovat a úspěšně z organismu odplavovat škodlivé látky. Mimo to z vody, kterou vypijeme, čerpá samotná kůže – voda jí napomáhá udržet si zdravý vzhled a pružnost. Netřeba připomínat, že ideální k pití je čistá voda, případně neslazené čaje či v menším množství ovocné a zeleninové šťávy. Káva, alkohol či slazené limonády by naopak ve vašem jídelníčku měly mít co nejmenší zastoupení. Obvykle se doporučuje vypít denně 2–3 litry tekutin, ovšem množství záleží na spoustě faktorů, především na výkonu, který ten den máme. Příjem by ovšem neměl klesnout pod půl litru za den

  • Hýbejte se

Nemusíte trávit hodiny v posilovně nebo za týden uběhnout maraton, počítá se i obyčejná procházka, lehká jízda na kole nebo třeba jóga. Pohyb k zdravému životnímu stylu zkrátka patří – i několik minut takové činnosti vám dokáže dostatečně rozproudit krevní oběh a lymfatický systém. Ďolíčky na kůži tak budou mizet mnohem rychleji než během sezení na gauči. Vyměňte při ranní cestě do práce auto nebo autobus za chůzi pěšky, protáhněte se po dlouhém sezení u počítače nebo si při běžném úklidu domácnosti pořádně zatančete. Uvidíte, že to ocení nejen vaše tělo, ale i mysl! 

Co může při sportu celulitidu ovlivnit?

  • udržení tepové frekvence v oblasti spalování tuků
  • hluboké a pravidelné dýchání do břicha
  • potréninková chladnější sprcha dolních končetin (ovšem opatrně na nachlazení!)
  • elastické kompresní sportovní prádlo


Jaké sporty jsou přitom proti celulitidě nejúčinnější?

  • chůze a běh
  • plavání
  • dřepy a výpady
  • silový trénink
  • jóga a pilates
  • HIIT

V případě, že se na vašem těle během příliš rychlého úbytku hmotnosti objevily strie, zařaďte pravidelné silové cvičení. Pokud vás trápí strie během těhotenství, samozřejmě dbejte především na bezpečnost sebe a svého miminka. Volte takový pohyb a cviky, které vám vaše těhotenství a zdravotní stav dovolí. 

  • Odpočívejte a relaxujte

Nejen pravidelný pohyb, ale i kvalitní a dostatečný odpočinek a relaxace jsou důležité, a to i při redukci celulitidy. Pomáhají totiž tělu regenerovat a snižovat psychické napětí. To společně se stresem zvyšuje množství toxinů, které se následně ukládají v pokožce – a kůže plná hrbolků je tak snadno na světě. 

 

  • Teplem a zimou proti celulitidě

Z otužování se sice poslední dobou stává spíše módní hit, jeho prospěšné účinky na naše zdraví a vzhled jsou ovšem nepopiratelné. Během otužování totiž dochází ke zrychlení krevního a lymfatického oběhu, pravidelněji a hlouběji dýcháme, a naše tělo se tak dostatečně okysličuje. Pokud vám studená voda není zrovna příjemná, začněte s otužováním pomalu a postupně. Ideální je začít ve sprše, kdy střídáte teplou a vlažnou vodu se studenou, kterou na sebe necháte téct jen několik málo vteřin. Se studenou vodou postupujte od nohou k hlavě. Vystřídání teplé a studené vody ještě několikrát zopakujte a ideálně zakončete sprchování studenou. Tělo si na tento postup brzy zvykne a zanedlouho vydržíte pod studenou vodou i několik minut.

K otužování je pak ideální přidat saunu. Nejen že má na naše tělo relaxační účinek, neboť se během saunování vyplavují endorfiny (tedy hormony štěstí), ale napomáhá také ulevit od bolesti a uvolnit svaly. Po silovém tréninku je tak sauna nejlepší volbou pro odpočinek. Mimo to, stejně jako ledová voda, rozproudí krev a urychlí tok lymfy a odplavování škodlivin, které se usazují pod kůží. 

  • Dopřejte si masáž 

S masáží můžete začít už ve sprše. Pokožku připravte střídáním teplé a studené vody, následně sáhněte po tělovém scrubu. Masáž provádějte krouživými pohyby odspodu nahoru – jedině tak totiž rozproudíte lymfatický systém a zlepšíte cirkulaci krve, a tím i zpevníte pokožku a svalstvo. Díky jemným peelingovým částečkám navíc odstraníte zbytky odumřelé kůže a vaše pokožka bude svěží a vypnutá. Masáž můžete také provádět například pomocí sprchového oleje

  • Mažte a hydratujte zvenčí 

Pouze dostatečně hydratovaná a vyživená pokožka může být krásná a bez celulitidy či strií. Pokračujte proto v masáži i po sprše, a to ideálně zpevňujícím tělovým mlékem, které obsahuje aktivní látky působící účinně proti povolené kůži a celulitidě. Obvykle se jedná o kombinaci látek, které pokožku prohřejí, prokrví a aktivují kožní buňky, a látek, které kůži vyživí, regenerují a uzamknou v ní potřebnou vlhkost. Zpevňující mléko střídejte s běžným mlékem, krémem či tělovým olejem – jednoduše udržujte svou pokožku jemnou, vláčnou a hydratovanou. Tento krok je nejdůležitější v péči o pokožku se striemi. Pokud jim chcete účinně předcházet a zmírnit jejich výskyt, pokožku pravidelně mažte, masírujte a hydratujte

  • Pečujte o své tělo i zevnitř 

Na vině při vzniku celulitidy může být i kolagen a elastin, respektive jejich nedostatek. Jde o základní stavební kameny naší kůže, které se podílejí na její pružnosti, pevnosti, ale i hydrataci a správném fungování. Pokud tedy děláte vše tak, jak máte a celulitida se vás drží zuby nehty, zkuste sáhnout po doplňcích stravy s obsahem kolagenu. Přirozená produkce této bílkoviny navíc klesá s přibývajícím věkem. Pokud jste tak již oslavila své 25. narozeniny, je pravidelné doplňování kolagenu na místě. Na redukci celulitidy a strií mají pak významný vliv především vitamíny A, D, C a E, B-komplex a zinek

Mýty, kterým byste rozhodně neměla věřit 

Celulitida se týká jen žen

Ačkoliv celulitida trápí převážně ženy, nevyhýbá se ani mužům. Obvykle se vyskytuje u těch, kteří mají přebytek estrogenu – takových je v populaci zhruba 20 %

Celulitidu mají jen obézní ženy a ženy s nadváhou

Opět jde o mýtus. Jak jsme si uvedli výše, na vznik celulitidy má vliv celá řada faktorů, mezi nimi především síla a kvalita kolagenových vláken a funkčnost lymfatického systému. Celulitida u žen s nadváhou a větším množstvím podkožního tuku bývá obvykle viditelnější, neznamená to však, že se štíhlým ženám úplně vyhýbá. 

Krémy, oleje a séra proti celulitidě jsou pouze marketingový tah 

Pokud očekáváte, že si jednou namažete hýždě speciálním krémem či tělovým mlékem a celulitida jako zázrakem zmizí, pak jste na omylu. Kosmetika určená pro redukci celulitidy ale rozhodně není zbytečná a neúčinná. Tyto produkty totiž obsahují látky, které zvýší mikrocirkulaci a zrychlí metabolismus tuků a obvykle pak také látky, které kůži vyživí, hydratují a posílí její elasticitu. V kombinaci se správnou, důkladnou a pravidelnou masáží jsou tak v boji proti drobným ďolíčkům na kůži významným pomocníkem. 

Proti celulitidě je nejlepší kardio cvičení

Mnohem důležitější než rutinní a vyčerpávající kardio cvičení je pravidelnost a vyváženost v pohybu. Než se tedy jednou týdně zničit dlouhým během v ostrém tempu, je lepší zařadit několikrát do týdne vedle kardia silový trénink. Svaly i podkoží se totiž díky němu více zpevní, kůže se vypne a po celulitidě nezůstanou ani stopy. 

Celulitidu pomáhá redukovat opálení

Opálená pokožka možná na první pohled vypadá zdravěji a méně zasažená celulitidou, opak je ale pravdou. UV paprsky, které se do kůže dostávají, podporují vznik volných radikálů. Ty mají na svědomí rozklad kolagenu a elastinu – tedy dvou základních a nejdůležitějších látek pro pevnou a pružnou pokožku. Opalování tedy na celulitidu působí přesně opačně, než si mnozí myslí.

Celulitidy se lze zbavit jednou provždy

Nebudeme vám lhát: i když budete poctivě dodržovat všechny kroky, celulitida, ale i strie se vás můžou i tak držet. Především jde o zásadní změny a celkovou změnu životního stylu. A ty se na vašem těle projeví až po delší době. Rozhodně tak boj nevzdávejte příliš brzy, cesta za krásnou, pevnou a pružnou pokožkou může být dlouhá a náročná, ale rozhodně stojí za to vytrvat. Ani po delší době se vám nedaří celulitidy či strií zbavit, ať děláte, co děláte? Pokud víte, že děláte maximum, naučte se mít svou kůži a tělo ráda takové, jaké je!