Kyselina hyaluronová: jak je to s ní ve skutečnosti?

 

Rozruch kolem ní pomalu utichá a dnes už je v podstatě běžnou součástí kosmetiky. Přesto jsou její účinky stále nepřekonatelné. O jakou látku a s jakými účinky ale vlastně jde? A můžete si její aplikací nějak ublížit? Vše, co jste kdy chtěla vědět o kyselině hyaluronové se dozvíte v našem článku.

 

Kyselina, která není kyselinou

Kyselina hyaluronová je složitý a poměrně velký uhlohydrát (polysacharidová molekula). Pro látku, kterou najdeme například v kosmetice, by se ovšem mělo správně používat označení hyaluronan – kyselina hyaluronová totiž může existovat pouze ve vysoce kyselém prostředí, kterého lze dosáhnout v podstatě jen v laboratořích. Vyskytuje se přirozeně v našem těle a společně s kolagenem a elastinem je základem pro pojivové tkáně – ty obklopují kožní buňky a zajišťují tak hydrataci, pevnost a pružnost kůže. Množství kyseliny hyaluronové ale s přibývajícím věkem klesá, a tak je nutné její hladinu doplňovat.

 

Prospívá celému tělu

Kyselinu hyaluronovou ale nenajdeme jen v kožních buňkách. Díky své obrovské schopnosti vázat na sebe vodu (až 6 litrů na 1 gram) a následně hydratovat své okolí, působí jako tlumič nárazů pro všechny naše klouby. Zároveň má vysokou viskozitu (vazkost), a tak je pro klouby i perfektním mazivem. Kromě účinků v kosmetice, o kterých si ještě povíme, má své nezastupitelné místo i v očním lékařství. Najdeme ji v očních kapkách ale i jako pomůcku při nejrůznějších operacích očí. Pro své silné regenerační účinky se pak používá pro léčbu ran – její využití tak najdeme i v chirurgii.

 

Pro pleť to nejlepší? Jednoznačně! 

Proč tedy zařadit kosmetiku a výživové doplňky s kyselinou hyaluronovou do pravidelné péče nejen o pleť, ale vlastně o celé tělo? Jak bylo zmíněno, má nepřekonatelné hydratační účinky – naváže na sebe až desetitisíci násobek své hmotnosti vody, kterou v pleti (případně pokožce celého těla) uzamkne a dokonale ji tak hydratuje. Voda nejen že zabraňuje přílišnému vysušování pleti (a následnému vzniku vrásek), ale funguje i jako ochranná bariéra proti vnějším vlivům. V neposlední řadě činí pleť svěží a zářivou na pohled, pevnou a pružnou na dotek. Kromě vody na sebe také váže kolagen, který je pro zdravý a mladistvý vzhled pleti nezbytný. Naše kožní buňky ale přestávají produkovat dostatečné množství kyseliny hyaluronové už od 25. roku. Pleť tak může být vysušenější a objevují se také první viditelné známky jejího stárnutí – drobné vrásky a viditelné linky, ztráta objemu a pružnosti a další projevy. Vzhledem k tomu, že jde o tělu vlastní látku, je vhodná pro všechny typy pleti a nehrozí žádná alergická nebo jinak odmítavá reakce. Pravidelně doplňovat by ji však měly především majitelky suché pleti nebo té, která má za sebou náročnou léčbu rozsáhlého akné, a je tak poškozená a zjizvená (i s tím si totiž kyselina hyaluronová dokáže poradit).


 

Není kyselina hyaluronová jako kyselina hyaluronová

Možná už jste o tom slyšela nebo četla, možná je to pro vás úplně nová informace. Kyseliny hyaluronové však existuje hned několik typů (v závislosti na její molekulární hmotnosti) a některé jsou vhodnější pro konkrétní použití než jiné. V kosmetickém průmyslu se setkáte se třemi základními druhy:

  • vysokomolekulární kyselina hyaluronová – můžete na ni narazit také pod označením „kyselina hyaluronová s dlouhým řetězcem“; zůstává na povrchu pleti a hydratuje především její vnější vrstvu (epidermis) – právě tam totiž dochází ke vzniku jemných linek a vrásek
  • nízkomolekulární kyselina hyaluronová – „kyselina hyaluronová s krátkým řetězcem“; její molekuly jsou až čtyřicetkrát menší než molekuly vysokomolekulárního typu, díky čemuž proniká do hlubších vrstev pleti – tam podporuje přirozený vznik kyseliny hyaluronové a hydratuje pokožku v místě, kde dochází ke vzniku hlubších vrásek
  • středněmolekulární kyselina hyaluronová – „kyselina hyaluronová se středně dlouhým řetězcem“ má obdobné účinky jako vysokomolekulární typ

 

 

Vysokomolekulární typ je vhodný především k vnitřnímu užití, nicméně obecně je nejvhodnější jednotlivé typy kombinovat. Jedině tak dojde k nejlepšímu a zároveň trvalému účinku. A jaké je ideální množství kyseliny hyaluronové? Tvrzení, že čím víc je jí v produktu, tím je účinek silnější musíme vyvrátit. Naše pokožka totiž vstřebá jen určité množství – poté se jednoduše přesytí a před kyselinou hyaluronovou se uzamkne. Proto se v kosmetice a dalších výrobcích určených pro omlazení pleti, pokožky i celého těla nachází obvykle 1–3 % kyseliny hyaluronové, mnohonásobně vyšší zastoupení je jen lživým marketingovým tahem.

 

Pro krásnější pleť, vlasy i celé tělo

Kyselinu hyaluronovou tak dnes najdeme nejen v omlazujících sérech, která jsou určena přímo k aplikaci na pleť, ale i v doplňcích stravy, díky nimž se kyselina hyaluronová dostane do celého těla. Využijeme ji ale i během čištění pleti – v micelární vodě i pleťové masce má své nezastupitelné místo, neboť pleť po vyčištění znovu hydratuje a vytvoří na ní ochranný film. Účinky kyseliny hyaluronové ocení ale i naše vlasy. Společně s dalšími látkami v regeneračním vlasovém séru dodá živiny a hydrataci i opravdu suchým a poškozeným vlasům, a vás budou brzy zdobit vlasy lesklé, hladké a plné života.