6 tipů pro (ještě rychlejší) růst vlasů

 

Necháváte si dorůst své vlasy, ale máte pocit, že jsou i po několika týdnech stále stejně dlouhé? A s jejich hustotou to také není žádná sláva? Přinášíme vám 6 tipů, jak podpořit jejich růst a jak mít brzy zase krásnou a bohatou hřívu, kterou vám bude okolí závidět. 

 

Desítky centimetrů za týden? Nenechte se zmást reklamou

Máte pocit, že vám vlasy padají doslova po chomáčích a že vám zaručeně za chvíli na hlavě nic nezbyde? Neděste se, každý den totiž vypadne zdravému člověku asi 60–100 vlasů. Vlas přitom roste zhruba 2–6 let. A jaká je průměrná rychlost jejich růstu? Za den vlasy povyrostou o necelého půl milimetru, za měsíc tak o 0,5 až 1,5 centimetru. Pokud tedy toužíte po dlouhých vlasech, obrňte se dostatečnou trpělivostí. A především nezapomínejte, že růst i vypadávání vlasů ovlivňuje celá řada faktorů, jako je genetická výbava, životní styl a zdravotní stav, ale třeba i aktuální hormonální změny nebo psychika. 


Tip č. 1: Najeďte na vlnu pohody

Neustálý stres, špatná nálada nebo nedostatek spánku negativně ovlivňují fungování celého našeho těla. A to včetně vlasů. Zpomalte na chvíli, zařaďte do svého nabitého programu pravidelnější odpočinek a více činností, které vám dělají radost. I tyto drobné změny se brzy projeví i na kvalitě a rychlosti růstu vašich vlasů – obzvlášť pokud vás trápí jejich přílišné vypadávání, je na čase se stresem opravdu zatočit!

Tip č. 2: Dopřejte si masáž hlavy

S odbouráváním stresu souvisí i druhý tip, který zaručeně podpoří růst vašich vlasů. Také si tak užíváte chvíle, kdy vám kadeřnice umývá vlasy a jemně masíruje pokožku hlavy? Nejen, že jde o opravdu příjemný relax, ale právě tato činnost zvýší krevní oběh a vlasovým cibulkám (folikulům) se dostane více kyslíku a živin. Vlasy tak porostou snáze a budou zdravější a vyživenější. Takovou masáž přitom zvládnete i sama – lehkou silou, ale zároveň jemně přejíždějte krouživými pohyby prstů po celé pokožce hlavy, nezapomeňte přitom ani na šíji. Vhodný čas na masáž je přirozeně při mytí vlasů, k němuž zvolte pouze kvalitní šampon bez silikonů, sulfátů a parabenů (a ještě lépe takový, který svým složením podporuje růst vlasů), ideálně s lehkou a příjemnou vůní, díky které si masáž opravdu užijete.


Tip č. 3: Projezte se k nádherným vlasům

Růst vlasů nezpomalují jen vnější okolnosti, ale z velké části také naše strava. Pro kvalitní a krásné vlasy je důležitý příjem vitamínů, minerálů, ale i vybraných bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem vlasů (ale i nehtů). A které to konkrétně jsou?

  • vitamíny skupiny B, především biotin (B7) – podporují tvorbu červených krvinek a inzulinu, čímž přispívají k prokrvenosti pokožky, a tak i k rychlejšímu růstu vlasů; zároveň zvyšují jejich kvalitu, pevnost a pružnost, stejně jako mají pozitivní vliv i na naše nehty a pokožku celého těla
  • vitamín A – udržuje vlasovou pokožku hydratovanou a zamezuje přílišnému vypadávání vlasů
  • zinek – posiluje vlasy, nehty a napomáhá rychlejší obnově pokožky
  • kolagen – je základem vlasových folikulů i kůže; jeho tvorba ovšem s věkem klesá, proto je nezbytné jej pravidelně doplňovat 
  • vitamín C 
  • křemík
  • omega-3 mastné kyseliny

Většinu těchto látek najdete v čerstvém ovoci a zelenině, ořeších, rostlinných olejích (ideálně za studena lisovaných), obilovinách a luštěninách a v neposlední řadě i mléčných výrobcích a libovém mase. Zajistit správný a dostatečný přísun všech potřebných vitamínů ve stravě ovšem může být mnohdy náročné. Nebojte se tedy zařadit do svého jídelníčku i přírodní doplňky stravy, které vašemu tělu nijak neublíží, ale naopak mu dodají všechny potřebné látky, díky kterým se budete brzy pyšnit krásnými a zdravými vlasy.

Tip č. 4: Pečujte o vlasy šetrně a s rozumem

Pokud chcete mít krásné a dlouhé vlasy, nesmíte péči o ně zanedbávat, ale ani přehánět. Vlasovou kosmetiku vybírejte pečlivě – ideálně volte takovou, jejíž složení je čistě přírodní (a ještě lépe v bio kvalitě) a vlasy ani pokožku hlavy nijak nepoškodí. Produktů ale nepoužívejte příliš mnoho (platí to především pro stylingové přípravky). Nejen že byste tím vlasy zatížila, ale smývání zbytků veškeré kosmetiky by vlasy zbytečně poničilo a vysušilo. Časté barvení a melírování vlasům také nesvědčí a vede k jejich častějšímu vypadávání. Nepoužívejte tedy barvy častěji než jednou za měsíc, aby měly vlasy i pokožka hlavy dostatek času na regeneraci. Ideálně pak volte šetrnější barvy na přírodní bázi. Vlasům neprospívá ani časté vystavování teplu, ať už jde o fén, kulmu, žehličku, ale i obyčejné sluníčko. Vlasové zábaly a masky používejte s mírou, nejlépe maximálně jednou za týden.

TIP: Důležitý je také výběr hřebenu, nesprávným totiž můžete svým vlasům nechtěně ublížit. Jak na to, se dozvíte v jednom z našich článků.

Tip č. 5: Bez pravidelného stříhání to nepůjde

Okolo zastřihávání vlasů při jejich dorůstání panuje spousta mýtů. Radujete se z každého dalšího milimetru, a teď byste měla vlasy o několik centimetrů zkrátit? A jak ustřižení konečků pomůže růstu vlasů, když přece rostou od kořínků? Pomůže, věřte nám. Vlasové folikuly totiž nebudou muset tolik pracovat na opravování poškozených částí vlasů a budou moci podporovat jejich růst. Ostatně je to stejné jako s poškozenými listy rostlin. Krom toho u vlasů platí dvojnásob, že je kvalita důležitější než kvantita. Kvalitní, zdravé, lesklé a pevné vlasy po ramena jsou (nejen na pohled) mnohem lepší než suché, řídké a unavené vlasy dlouhé až do pasu. 

 

Tip č. 6: Vytrvejte!

Zázraky na počkání nesvedete ani s těmi nejkvalitnějšími produkty a nejlepším přístupem. Než se odbourání stresu a doplnění vitamínů a minerálů projeví i na vašich vlasech, bude to nějakou dobu trvat. V potaz vezměte také genetiku, díky které někomu rostou vlasy téměř mrknutím oka, zatímco vy čekáte nekonečně dlouho na pár nových centimetrů. Buďte tedy trpělivá a vydržte. Odměna v podobě dlouhých hustých vlasů, které podtrhnou vaši krásu za to stojí!