Vyspěte se do krásy

 

Investujete spoustu energie, času i financí do péče o svou pleť a vlasy? Očekávané výsledky ale stále ne a ne přijít? Zkuste se zamyslet nad kvalitou svého spánku. Zatímco vy odpočíváte, vaše tělo jede na plné obrátky. Pokud ho na tento proces správně připravíte, ráno budete nejen odpočatější, ale i krásnější!

Co se vlastně děje během spánku

Dostatek kvalitního spánku je důležitý pro celou řadu faktorů, které ovlivňují naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale i psychické. Sama nejspíš dobře víte, jak jste po probdělé noci podrážděná a že nemáte své emoce zrovna pod kontrolou. Kvalita spánku má také vliv na regulaci krevního tlaku, správnou funkci naší imunity, snižování rizika srdečních chorob, ale i vzniku některých druhů rakoviny. Celý proces spánku je neuvěřitelně složitý. I přesto toho víme o spánku poměrně dost.

 

 

Hlavní roli hrají hormony. Nejen, že v noci dochází k větší produkci těch „dobrých“ a tělu prospěšných, ale také jsou naopak redukovány ty „zlé“. Jedním z nich je i kortizol neboli stresový hormon. Ten má, jak jeho označení napovídá, na svědomí stres, duševní nepohodu a další psychické potíže. Vedle toho ale také podporuje zánětlivé procesy v našem těle a brání tvorbě kolagenu. Pokud tak trpíte kožními alergiemi, akné, ekzémy a dalšími kožními problémy, může být na vině právě kortizol. Melatonin má zase na svědomí pocit ospalosti (ne nadarmo se mu také přezdívá spánkový hormon). Důležité však je, že odstraňuje většinu poškození způsobeného UVA i UVB zářením. Zpomaluje tak stárnutí naší pokožky i pleti, které se projevuje pigmentovými skvrnami, ztrátou elasticity kůže, ale především vráskami. Pokud trávíte na slunci nebo v soláriu velké množství času, je spánek o to důležitější.

 

 

O spánku také víme, že probíhá ve 4 fázích. Během třetí a čtvrté, tedy během fází nejhlubšího spánku, dochází k uvolňování růstového hormonu (somatotropinu) – ten je důležitý pro správnou obnovu a přestavbu tkání, ale také pro dostatečný vznik kolagenu. Jednoduše řečeno, vděčíme mu za pevnou a pružnou pokožku. A u kůže ještě zůstaneme. Během noci vylučuje naše pokožka mnohem více potu než během dne, což je žádoucí proces, neboť tak dochází k její přirozené hydrataci. Pokud ale spíme málo (obvykle méně než 7 hodin), kůže nemá dostatek času pro dokončení celého procesu hydratace, dostatečné prokrvení ani nezbytnou obnovu buněk. Působí vaše pokožka mdle, unaveně, zašedle a objevují se na ní suchá místa? Na vině je nedostatek spánku. 

Kvalitní spánek? Nic složitého!

Nedaří se vám zabrat a usínáte až pozdě k ránu? Proč je kvalitní spánek důležitý už jsme si naznačili, jak se k němu ale propracovat? Zaměřte se na základní a poměrně jednoduché kroky, které váš spánek zkvalitní a prodlouží. A vy se budete ráno probouzet nejen odpočatější, ale také zdravější a krásnější

  • Nejméně hodinu před spaním odložte veškerou elektroniku. Pokud usínáte před zapnutou televizí nebo si až přímo v posteli nařizujete budík na mobilním telefonu, zkuste se těmto činnostem vyvarovat. Modré světlo, které všechna zařízení s displejem či monitorem vyzařují, má na kvalitu našeho spánku a následně i zdraví velice negativní vliv. 
  • Čerstvý vzduch a optimální teplota jsou základ. Ložnici se snažte před spaním důkladně vyvětrat, v případě vysokých letních teplot nepodceňujte větrání v brzkých ranních hodinách a zatemnění místnosti během dne. Pokud trpíte zimomřivostí, raději sáhněte po více vrstvách oblečení (ideálně z přírodních materiálů a volného střihu) nebo po hřejivější přikrývce. Hormon spánku melatonin se nejlépe uvolňuje při nižších teplotách, a tak snižte teplotu alespoň na 20 °C. 
  • Vezměte si na pomoc bylinky. Nemusíte před spaním vypít litry bylinného čaje (to by ostatně mělo nakonec na váš nerušený spánek spíše opačný efekt). Stačí sáhnout po ověřených doplňcích stravy, které jsou vytvořené přesně tak, aby organismus zklidnily a postaraly se o jednodušší usínání. 
  • Pár minut jógy, protažení nebo jen hlubokého dýchání vás před spaním krásně zklidní a pomůže vám se uvolnit. Stejnou službu vám udělá i procházka na čerstvém vzduchu.

 

 

Připravte své tělo na spánek

Teď už víme, proč je kvalitní a dostatečný spánek pro naše zdraví tak důležitý i jak zlepšit jeho kvalitu. Jak ale zajistit skutečné probuzení do krásy? Během noci dochází k buněčné obnově, což platí i pro naši kůži. Kožní bariéra je tak mnohem propustnější, póry se otevírají. Pro dostatečnou a kvalitní regeneraci je tak nutné doplnit potřebné vitamíny a minerály (ať už vnitřně, či zvenčí). Právě v noci budou mít ten nejlepší účinek. Pleť je ovšem předtím nutné důkladně vyčistit a zbavit jí všech nečistot, které na ní během dne ulpěly. Ideální je kombinace obličejové čisticí pěny a micelární vody. Jednou za čas (nanejvýš však třikrát do týdne) je také dobré své pleti dopřát extra péči v podobě pleťové masky. Večerní péče je také ideální pro aplikaci všech vyživujících a omlazujících sér i olejů, ať už sáhnete po těch s obsahem kyseliny hyaluronové, nebo po těch obsahujících blahodárný retinol.

 

 

Během noci se totiž lépe vstřebají, a vy se tak budete probouzet s krásnější a zdravější pletí, s viditelně menšími vráskami či pigmentovými skvrnami nebo akné. Při čištění i aplikaci sér nevynechejte ani okolí krku a dekoltu. Pozornost věnujte i svému očnímu okolí, které si zaslouží speciální jemnou péči. Hydrataci a buněčnou obnovu pleti pak nezapomeňte podpořit kvalitním nočním krémem. A v neposlední řadě stejně důkladně pečujte i o své tělo. Pro důkladné vyčištění a odstranění zbytků odumřelé kůže a dalších nečistot sáhněte po koupelovém oleji, který pokožce dopřeje maximální výživu a hydrataci. Zároveň na ní vytvoří ochranný film. Taková koupel či sprcha navíc zklidní vaši mysl a příjemně vás naladí na spánek.

 

 

Nezapomínejte ale ani na své rty – díky jemnému peelingu (ideální je zubní kartáček) a bambuckému máslu budou ráno neodolatelně jemné a vyživené. Večerní péči si zaslouží i vaše ruce a nohy. Hydratační krém má během noci, kdy se minimálně hýbeme, nejlepší možnost se správně vstřebat a účinně působit. Pokud chcete účinky krému zvýšit, doporučujeme použít bavlněné ponožky nebo lehké rukavice. Suchá svědivá místa ani nepříjemné záděry nebudou mít sebemenší šanci. 

TIP: I vlasy si zaslouží maximální večerní péči. Jak je po umytí správně vysušit, aby byly ráno co nejkrásnější? To vám prozradí jeden z našich předchozích článků


Nejdůležitější, ale nejnáročnější rada na závěr: najděte si na spánek  dostatek času. Vaše tělo, ať už jde o jeho zdraví, či krásu, vám to vrátí dvojnásob!