S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

Nejčastější chyby při sprchování: děláte je také?

Sprchování je pro většinu z nás každodenní rituál, který přináší osvěžení a obnovuje naši energii. Ačkoli se může zdát jako naprosto jednoduchá a běžná činnost, existuje několik častých chyb, které mohou vaši sprchovací rutinu nepříjemně narušit. V následujícím článku se na tyto chyby podíváme a prozradíme vám tipy, které vám pomohou ze sprchy vytěžit maximum pro vaše zdraví, krásu a pohodu.

Volíte nesprávnou teplotu vody

Jednou z nejčastějších chyb při sprchování je použití příliš horké vody. Ačkoli horká sprcha může působit uklidňujícím dojmem, může zároveň odstranit přirozené oleje z vaší pokožky, což ji následně zanechá suchou a náchylnou k podráždění. Na druhou stranu extrémně studená voda může šokovat váš organismus a způsobit nepohodlí. O relaxaci tak potom nemůže být ani řeč. Snažte se ideálně udržovat vodu vlažnou, abyste zachovali rovnováhu a přirozenou vlhkost pokožky. V neposlední řadě tím šetříte také spotřebu energie. 

 

Používáte peeling příliš často

Exfoliace pokožky je důležitá pro odstranění odumřelých buněk a udržení jejího zdravého lesku a mladistvého vzhledu. Nicméně přehnaný peeling nebo používání příliš agresivních exfoliačních prostředků či pomůcek může více uškodit než prospět. Přílišné tření nebo drsné exfolianty mohou způsobit zarudnutí, podráždění a suchost. Volte jemné exfolianty scruby ideálně s přírodním složením, a omezte frekvenci nanejvýš dvakrát týdně, abyste se vyhnuli poškození ochranné bariéry své pokožky.

 

Zapomínáte na vlasy a pokožku hlavy

Při sprchování se často soustředíme na tělo a zapomínáme na potřeby vlasů a pokožky hlavy. Zanedbání správné péče o vlasy může vést k problémům, jako je suchost, vznik lupů či kožních problémů, ale i nahromadění produktů, které vlasy a pokožku extrémně zatěžují. Nezapomeňte používat vhodné šampony a kondicionéry, které odpovídají vašemu konkrétnímu typu vlasů a potřebám, a zapomeňte na univerzální produkty. Zaměřte se na prostředky bez zbytečné chemie, jako jsou silikony, sulfáty či parabeny. Pokožku hlavy při umývání jemně masírujte, aby se zvýšila cirkulace krve a podpořil zdravý růst vlasů.

 

Příliš spěcháte

V dnešním uspěchaném světě je snadné a poměrně časté si i při sprchování pospíšit, abyste ušetřili čas. Tento přístup vám nicméně může znemožnit důkladnou očistu těla a využití přínosů sprchy. Vyhraďte si dostatek času a nechte vodu odplavit nečistoty a stresy dne. Využijte tuto příležitost k relaxaci a vychutnávejte si okamžik péče o sebe. Opatrně ale ovšem i při opačném extrému: obrovský účet za vodu by vás o klid a pohodu pravděpodobně znovu velmi rychle připravil.

 

Vynecháváte hydrataci 

Sprchování nekončí usušením. Po opuštění sprchy je důležité hydratovat pokožku, dokud je ještě mírně vlhká. Vynechání této fáze může vést k vysušování pokožky a jejímu hrubnutí, šupinatění a nepříjemnému svědění či pálení. Zvolte ideálně tělové mléko nebo tělový olej, který odpovídá vašemu typu pokožky a který obsahuje vysoké množství účinných a hypoalergenních rostlinných olejů. Nezapomeňte věnovat zvláštní pozornost oblastem náchylným k vysušování, jako jsou lokty, kolena a chodidla.

 

TIP: Pro ještě intenzivnější hydrataci pokožky sáhněte po sprchovém oleji! Po sprše pak doporučujeme použití zpevňujícího tělového mléka, které účinně bojuje s projevy celulitidy a zanechává vaši pokožku pružnou, pevnou a hladkou.

 

Zanedbáváte bezpečnost ve sprše

Bezpečnost ve sprše je důležitá pro prevenci nehod a zranění. Ujistěte se, že je vaše koupelna vybavena protiskluzovými rohožemi nebo speciálními nálepkami. Buďte opatrní při používání holicích strojků nebo jiných ostrých předmětů ve sprše a dbejte na správné zacházení a uložení. Nikdy také nenechávejte vodu ve sprše bez dozoru, protože by to mohlo vést k plýtvání vodou a potenciálním nebezpečím.

 

Používáte agresivní čisticí prostředky

Je důležité dbát na výběr čisticích a kosmetických přípravků, které ve sprše používáte. Agresivní mýdla a sprchové gely mohou narušit pH rovnováhu vaší pokožky, vysušit ji a podráždit. Volte jemné čistící prostředky s vyváženým pH, které vaši pokožku vyživují a čistí, ideálně navíc i hydratují, aniž by odstraňovaly její přirozené oleje. Hledejte produkty s přírodními složkami a vyhněte se těm s agresivními chemikáliemi.

 

Nedostatečně pečujete o nohy

Při sprchování je snadné vynechat péči o nohy. Nohy potřebují zvláštní pozornost, protože kůže na nich je náchylná k vysušování, tvrdnutí a vzniku otlaků, mozolů a nevzhledných míst. Používejte jemný peeling nebo houbu pro odstranění odumřelé pokožky a následně nohy ošetřete hydratačním mlékem nebo speciálním krémem na nohy či univerzálním a vyživujícím bambuckým máslem. Pravidelná a správná péče o nohy vám zajistí, že budou vypadat krásně a vy je budete s radostí ukazovat. 

 

TIP: Co způsobuje suchou pokožku nohou a jak jí předcházet? To jsme pro vás přehledně sepsali do jednoho z našich dřívějších článků

 

Odličujete se během sprchování

Pokud nosíte make-up, je důležité jej důkladně očistit před sprchou. Voda ze sprchy sama o sobě nestačí odstranit veškerý make-up a nečistoty z vaší pleti a zároveň ji můžete poškodit příliš horkou vodou. Před sprchováním použijte vhodný odličovač, ať už v podobě čisticí pěny či hydrofilního oleje, po sprše pleť dočistěte micelární vodou. Následně nezapomeňte na pořádnou dávku hydratace.  

 

Nedostatečně pečujete o mycí pomůcky

Používáte během sprchování konjakovou houbičku, lufu nebo jinou pomůcku? A nezapomínáte ji po použití důkladně vyprat a nechat uschnout? Zapomenuté houby a žínky, které zůstanou mokré pohozené na dně sprchového koutu či na okraji vany, jsou rájem pro nejrůznější bakterie a plísně, které si přenesete na své tělo při dalším použití. Stejně jako po sprše důkladně vysušíte své tělo, nezapomínejte na to ani u svých čisticích pomůcek.