Jaký máte typ vlasů a jak o ně správně pečovat?

 

Každá žena je jedinečná, a to platí i pro její vlasy. Bez ohledu na to, zda máte zářivě blond kudrnaté vlasy nebo elegantní černou hladkou hřívu, vaše vlasy si zaslouží speciální péči. Pokud se o ně chcete starat správně a co nejlépe, musíte vědět, jaký typ vlasů máte a jaké jsou jeho vlastnosti. V následujícím článku se na jednotlivé typy podíváme detailněji a přineseme vám užitečné tipy, jak se o ně správně starat. 

 

Jemné vlasy

Jemné, slabé, tenké vlasy jsou charakteristické nedostatkem objemu a zplihlostí. Vlny vytvořené kulmou na těchto vlasech obvykle vydrží jen několik málo hodin, stejně tak jsou na jakékoliv výraznější úpravy těchto vlasů i ty nejsilnější stylingové přípravky krátké. Tyto vlasy také často bývají citlivé na jakoukoliv změnu a čím víc se snažíte jim dodat nějaký objem či tvar, tím více vzdorují. 

 

Jemné vlasy vyžadují co nejšetrnější přípravky: zapomeňte tedy na šampony a kondicionéry plné silikonů a parabenů a volte pouze přírodní kosmetiku. S množstvím šamponu to nepřehánějte a vždy jej důkladně vymyjte – vlasy oplachujte do té doby, než vám budou „vrzat“ mezi prsty. Kondicionér nikdy nenanášejte až ke kořínkům, ale pouze do délek. Opět jej vždy důkladně vymyjte. Umyté vlasy pouze jemně vyždímejte do ručníku a přes kulatý kartáč je proti směru růstu vyfoukejte. To dodá vlasům požadovaný objem. Tento typ vlasů je také ideálně čas od času česat jinak, než jste zvyklá, a změnit tak směr růstu vlasů. Předejdete tím zbytečnému a nechtěnému přetěžování, namáhání a lámání vlasů. 

 

Suché vlasy

Nezáleží na délce či hustotě, suché vlasy se mohou celkem snadno objevit u každé z nás. Takové vlasy bývají hrubé na dotek, jsou viditelně polámané a poničené a lesk bychom u nich hledaly jen marně. Pokud patříte mezi majitelky takových vlasů, často bojujete se statickou elektřinou a vlasy rozlétanými do všech stran. Stejně jako u suché pleti je klíčová hydratace. Hydratační šampon a kondicionér jsou základem, běžnou součástí péče o suché vlasy by měly být i hydratační oleje a masky, které pronikají hluboko do jednotlivých vlasových vláken a potřebnou vlhkost v nich uzamykají. Suché vlasy by se měly také pravidelně zastřihovat – ulevíte jim tak od nenávratně poničených a vysušených částí, které zdravé vlasy pouze vysilují. Mimo to je ideální podpořit jejich kvalitu zevnitř vhodnými vitamíny a minerály, které často mívají pozitivní vliv nejen na vlasy, ale současně s tím i na nehty a pleť. Obvykle jde o kombinaci zinku, hořčíku, vitamínů B, A a D, keratinu, kolagenu a dalších látek. 

TIP: Pokud jsou vaše vlasy opravdu neposedné a vy neustále bojujete s jejich poletováním kolem hlavy vlivem statické elektřiny, vyzkoušejte vyživující sprej, který je perfektně uzemní. Navíc vašim vlasům dodá jemnou přírodní vůni. A díky praktickému balení, které hravě schováte do kabelky, můžete mít sprej vždy po ruce.

 

Mastné a mastící se vlasy 

Identifikovat tento typ vlasů nemusí být vždy snadné. Říkáte si, že pokud si vlasy musíte umývat (téměř) denně, jste rozhodně majitelkou mastných vlasů? Taková dedukce je ale chybná. Čím častěji si totiž vlasy umýváte, tím větší tendenci má pokožka hlavy produkovat kožní maz. Jednoduchým testem, který ovšem vyžaduje dávku odhodlání, zkuste ověřit, zda si vaše vlasy jen navykly na příliš častou frekvenci umývání, nebo jsou opravdu mastícím se typem: vytrvejte a vlasy si alespoň měsíc umývejte méně často, než jste dosud zvyklá – ideální je jedno až dvě mytí týdně. Samozřejmě s ohledem na vaše každodenní činnosti (práce v kuchyni, sportování apod.). Pokud vás bude trápit vzhled, pomohou vám chytré účesy a čelenky. Jakmile bude opravdu nejhůř, můžete sáhnout po suchém šamponu. Pokožka hlavy by si měla brzy navyknout a produkce kožního mazu by měla být postupně nižší. A vy si brzy vystačíte klidně jen s jedním mytím vlasů za týden. 

Mastící se vlasy jsou obvykle dané geneticky – ať je necháváte žít vlastním životem a nevšímáte si jich, nebo jim naopak věnujete maximální svědomitou péči, už pár hodin po umytí zplihnou a působí neupraveně. Velký vliv ale na jejich stav a vzhled má stres, stravování a celkový životní styl. A pokud se mastné vlasy snažíte pravidelně zakrýt pokrývkou hlavy, spíše si tím škodíte. 

 

Mastící se vlasy se také hůře upravují a ani s jednoduššími účesy u nich nepochodíte. Kromě méně častého umývání doporučujeme mytí vlažnější vodou. Příliš horká voda totiž dráždí pokožku hlavy a podporuje tvorbu kožního mazu. Totéž způsobuje i příliš horký vzduch z fénu. Výraznou zátěží jsou pak pro tento typ vlasů především silikony, parabeny a sulfáty, které se nacházejí ve většině konvenční kosmetiky. Důkladně proto vybírejte produkty, které během své péči o vlasy používáte. A nenechte se zmást obvyklým mýtem, že se zásadně musíte vyhýbat olejům a sérum na vlasy. Naopak. I mastící se vlasy potřebují hydratovat, vyživovat a napomáhat s uzavřením jednotlivých vláken.  

 

Kudrnaté vlasy

Ženy s rovnými vlasy by pro ně zabíjely, jejich majitelky z nich ale nejsou vždy tak nadšené. Kudrnaté vlasy jsou neposedné a vyžadují poměrně velké množství speciální péče. Stačí menší deštík nebo změna vlhkosti a jemné kudrlinky se obvykle mění v neposednou hřívu. Kudrnaté vlasy navíc mají mnohem větší sklony k poškozování, lámání a vysoušení – je tedy nutné je maximálně hydratovat a vyživovat. Nedílnou součástí péče o kudrnaté vlasy by mělo být vlasové sérum, které jim dodá všechny potřebné živiny a uzamkne v nich tolik nezbytnou vodu. Pozor si dejte zejména při jejich rozčesávání: kudrnaté i vlnité vlasy rozčesávejte pouze dokud jsou mokré či vlhké, a to pomocí hřebene se širokými zuby. Omezte jejich fénování (nebo se držte alespoň nižších teplot), o něco více pak jejich žehlení. Alespoň jednou za měsíc jim také dopřejte vyživující masku – tu si můžete vyrobit i doma, třeba za použití bambuckého másla

 

Barvené vlasy

Nezáleží na tom, zda si barvíte celou hlavu nebo jen několik pramenů, ani jestli vlasy dobarvujete každý měsíc či se ke změně uchýlíte jednou za rok. Barvené vlasy vyžadují speciální péči, a to jednak proto, aby na nich samotná barva vydržela co nejdéle, jednak také aby vaše vlasy zůstaly v co nejlepší kondici. Barvené vlasy jsou mnohem náchylnější k poškození, a to jak běžnými vnějšími vlivy (déšť, mráz, vítr, slunce…), tak přílišným fénováním, žehlením či kulmováním a nešetrnou kosmetikou. O barvené vlasy tedy pečujte podobně jako o ty poničené či jemné: maximálně je hydratujte, chraňte před sluncem a výraznými změnami teplot. Barveným vlasům také nedělá dobře příliš chlorovaná nebo slaná voda a velké množství stylingových přípravků, které následně musíte z vlasů důkladně vymývat. 

 

TIP: Domácí barvení může vést ke katastrofě a vaše vlasy mohou skončit dost poničené. Přečtěte si rozhovor se zákaznicí Lucií, která naštěstí cestu ke zdravým vlasům společně s Curapilem znovu našla, a inspirujte se jejím příběhem.

 

Normální vlasy

Navzdory svému označení, tento typ vlasů není zas tak častý a běžný. Pokud jste ale majitelkou „normálních vlasů“, vyhrála jste v loterii! Tyto vlasy jsou totiž i s běžnou a nenáročnou péčí krásné, zdravé, lesklé, rostou přiměřeně rychle a obvykle nemusíte řešit ani jejich lámání nebo vypadávání. Neznamená to však, že byste se ke svým vlasům neměla chovat hezky a nevěnovat jim žádnou péči – snadno tím předejdete zhoršení jejich kvality v budoucnu. 

Vlasy umývejte pouze šetrným a kvalitním šamponem a kondicionérem, šetřete se stylingovými přípravky i s fénováním příliš horkým vzduchem. I v případě normálních vlasů se vyplatí používat ochranný sprej před teplem. Jednou za čas si také dopřejte vlasovou hydratační a vyživující masku – mimo jiné jde o příjemný relax, který vám zlepší den. Nechoďte spát s mokrými vlasy a na noc je ideálně zaplétejte do volného copu. Nebudou se vám zacuchávat a poškozovat odíráním o polštář, oproti pevnému drdolu se v copu nebudou lámat, a navíc vás ráno nebude bolet hlava. Pravidelně je také nechávejte zastřihnout, a to i v případě, že usilujete o jejich maximální délku. 

 

 

Starost o vlasy je důležitou součástí každodenní péče o sebe sama. Každý typ vlasů vyžaduje individuální přístup a péči – jen díky tomu můžete dosáhnout zářivé, zdravé a krásné hřívy. Nebojte se experimentovat a objevovat cestu k té nejlepší péči právě o své vlasy. A nezapomínejte, že nejkrásnější na vašich vlasech je vaše sebevědomí a láska k nim.