Hořčík: Nenápadný, ale nepostradatelný minerál

 Hořčík je minerál, který hraje důležitou roli v mnoha funkcích našeho těla. Je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů, zdraví kostí a srdce, ale i pro metabolismus. Hořčík je důležitým minerálem zejména pro ženy, protože může pomoci s řadou zdravotních problémů, které jsou specifické pro ženské tělo.

 Důležitost hořčíku pro ženské zdraví

Hořčík není důležitým minerálem jen pro sportovce, ale je klíčový i pro ženy, protože pomáhá řešit řadu zdravotních potíží, které ženy různého věku trápí. Tento na první pohled obyčejný minerál totiž může mít pozitivní vliv na následující obtíže: 

 Menstruační křeče 

Právě zmínění sportovci nejčastěji doplňují hořčík, aby předcházeli svalovým křečím. Hořčík ale může pomoci zmírnit i bolestivé a nepříjemné menstruační křeče. K těm dochází stahováním dělohy, což způsobuje typickou bolest, která nám mnohdy komplikuje běžné fungování. Hořčík napomáhá děložní svaly uvolňovat, a tím i zmírňovat bolest. 

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k oslabení kostí a zvýšenému riziku zlomenin. Lidově se označuje také jako řídnutí kostí a postihuje převážně ženy ve věku od 50 let. Dochází k ní nedostatkem vápníku a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně. A právě při tvorbě nezbytně důležité kostní tkáně napomáhá hořčík. Zajištěním jeho normální hladiny tak napomáháme silnějším kostem a snižujeme jejich lámavost.

 Stres a úzkost

Hořčík může pomoci s řešením stresu a úzkosti. Tento minerál hraje klíčovou roli v regulaci neurotransmiterů, které ovlivňují naši náladu a stresovou hladinu. Studie ukazují, že lidé s nedostatkem hořčíku jsou více náchylní k úzkosti a depresi. Hořčík také napomáhá kvalitnějšímu a klidnějšímu spánku, což má v konečném důsledku pozitivní vliv mimo jiné i na snižování vzniku depresí. 

Kardiovaskulární onemocnění

Hořčík je důležitý i pro správnou funkci srdce a cév a může pomoci snížit krevní tlak a zánět v cévách. Napomáhá tak předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

 Migrény

Pokud často trpíte na nepříjemné migrény, zamyslete se, zda vašemu tělu nechybí hořčík. Mnohé studie dokládají výrazný pozitivní vliv hořčíku na snižování frekvence i síly migrenických stavů, které mohou mít nejrůznější příčinu.

Hořčík má ale pozitivní vliv také na kvalitu našich zubů, podporuje správnou funkci metabolismu a snižuje míru vyčerpání – při ideálním množství hořčíku v těle si tak na nás únava netroufne!

 Jaký je doporučený denní příjem hořčíku?

Doporučený denní příjem hořčíku závisí na věku a pohlaví. Pro dospělé ženy se doporučuje přibližně 320 mg hořčíku denně. Toto množství lze získat z běžné stravy, ale čím dál více lidí má vzhledem ke svému správnému stravování problém této hladiny dosáhnout. Vliv také hraje schopnost stravování tohoto minerálu, kterou ovlivňuje řada faktorů.

 Zdroje hořčíku v potravě

Hořčík lze najít v řadě potravin, včetně ořechů, fazolí, zelené listové zeleniny a celozrnných výrobků. Mezi další dobré zdroje hořčíku patří například ryby, drůbež, hovězí maso a mléčné výrobky.

Jak zlepšit příjem hořčíku

Pokud vás trápí nedostatek hořčíku, můžete zvýšit jeho příjem pomocí stravy nebo doplňků. Při výběru doplňků si však dejte pozor na obsah hořčíku a také na jeho vstřebatelnost. Předávkování hořčíkem se bát nemusíte, při opravdu vysokých dávkách vás však může trápit nevolnost a zažívací potíže.