6 tipů proti vypadávání vlasů (nejen) pro muže

V článku Trápí vaše partnery vypadávání vlasů jsme se podívali na kloub příčinám vypadávání vlasů. Dnes se naopak zaměříme na to, jak tomu zabránit a co všechno můžete dělat pro to, aby váš vlasový porost byl zase o něco hustší.

 

1. Kofein jako životabudič vlasových folikulů

Kofein patří k hlavním složkám naší vlasové kosmetiky. A není to náhodou. Vědecké studie prokazují, že prodlužuje růst vlasových folikulů až o 46 %. Cože to je ten folikul? Jedná se o tkáň, ze které vlas vyrůstá. Tvoří ji vlasová cibulka a dvě vlasové pochvy. Kofein tedy není jen skvělý nakopávač, přispívá i k hustším vlasům a zpomaluje jejich vypadávání. V naší kosmetice najdete kofein v šamponech i kondicionérech. Obzvláště pánský kondicionér a šampón proti vypadávání vlasů obsahuje jeho zvýšenou dávku.
kosmetika-set

 

2. Nepodceňujte stravu

Kde není kvalitní půda, ani tráva neroste. Stejně tak to funguje i u lidského těla. Když má organismus nedostatek vitamínů, minerálů a živin, podepisuje se to na jeho celkové kondici a stavu vlasů. Snížená imunita, kožní problémy, slabé vlasy, bolest hlavy apod. Proto nezapomeňte pravidelně a hlavně plnohodnotně jíst. Na vašem talíři nesmí chybět kvalitní zdroj bílkovin, tuků i sacharidů. A pokud vás zajímá, které konkrétní látky a potraviny podporují růst vlasů, tak jsou to:

  • vitamin A (mrkev, paprika, ryby, hovězí játra, špenát, sušené meruňky, sušené šípky),
  • vitamin B5 (játra, mléko, vejce, kvasnice, špenát, zelí, saláty),
  • vitamin E (mandle, kešu a vlašské oříšky, mrkev, hrášek, rajčata, špenát)
  • vitamin H (vejce - žloutky, mléko, kvasnice, játra, houby),
  • zinek (maso, luštěniny, ořechy),
  • železo (maso, mléčné výrobky, ořechy a semena).

 

Naše tablety Curapil obsahují pro tělo důležité aminokyseliny a také sušené hlízy topinamburu a pivovarské kvasnice. Ty jsou bohatým zdrojem bílkovin a minerálů, včetně zmíněného zinku a železa.

 

3. Masírování pokožky

Praví se, že pravidelnou masáží hlavy se prokrvuje pokožka, a tím se podněcují vlasové buňky k růstu. Proto doporučujeme masírovat pokožku pokaždé při použití šampónu. Nejen, že se zbavíte všech nečistot, stimulujete tak i růst nových vlasů. Pokud navíc použijete šampón s kofeinem, efekt se ještě zvýší.

Masírovat pokožku můžete ale i při aplikaci masky na vlasy nebo vlasového oleje. Myslete ale na to, že při stimulaci vlasové pokožky se produkuje maz, proto doporučujeme po masáži vlasy raději umýt.

 

4. Pokrývky hlavy

Jste zvyklí nosit často kšiltovku, čepice nebo jiné pokrývky hlavy? Pokud ano, zkuste jejich nošení snížit jen na nutné minimum (klobouk či kšiltovka na sluníčku, v zimě zimní čepice). Při dlouhém překrytí hlavy nemůže pokožka dýchat, potí se a zapařuje se. To se podílí na vzniku lysých míst, zvýšeném vypadávání vlasů i vzniku lupů.

 

5. Styling vlasů

Laky na vlasy, tužidla, žehlení, fénování, tupírování, vysoké utažené culíky a spony tahající vlasy. To vše může mít pro vlasy katastrofické následky. Styling jednou za čas nevadí, pokud jej ale provádíte každý den, může se to podepsat na kvalitě vlasů i vlasové pokožky. Vlasy bývají poté suché, oslabené a mají tendenci se lámat. Pokožka bývá zase suchá a dehydratovaná. Vznikají pak lupy, svědění a někdy i lysiny. Proto své vlasy zbytečně nezatěžujte a používejte šetrnou vlasovou kosmetiku.

 

6. Životní styl a stres

Vlasy jsou u lidí jako letokruhy u stromů. Můžete z nich vyčíst, v jaké jsme (nebo jsme byli) kondici. Nejsou to ale jen nemoci, které se promítají do kvality vlasů, ale také nezdravý životní styl a stres. Tito zabijáci dobrého a kvalitního života ničí vše, co jim přijde pod ruku. Přispívají ke vzniku mnohých chorob a duševních onemocnění, kožních problémů i vypadávání vlasů. Chcete-li být zdraví na těle i na duši, doporučujeme o sebe pečovat s láskou. Naslouchat svému tělu, dopřát mu dostatek pohybu, pestré stravy a hlavně - zbytečně se nestresovat.