5 tipů ke správnému opalování i na konci léta

 

opalujte se zdravě

 

I zde totiž platí, že méně znamená více. Užívejte si letní pohodu na slunci, ovšem mějte na paměti, že intenzivní slunění bez ochranného krému či oleje poškozuje a vysušuje pokožku a tím urychluje její stárnutí. Podívejte se na 5 jednoduchých tipů, jak se krásně opálit a přitom se nespálit. Ať už jste u moře, na pláži nebo třeba doma na zahradě.

 

 


1. DEJTE SI MRKEV NEBO MERUŇKY

 

Asi měsíc před opalovací sezónou zařaďte do svého jídelníčku potraviny s obsahem betakarotenu (mrkev, meruňky, nektarinky, mango, hrách, brokolice). Tento provitamin se v těle promění na vitamín A, který se výrazně podílí na ochraně pokožky před UV zářením. 

Dalším důležitým parťákem je vitamín E, který má antioxidační účinky a prodlužuje opálení (mléko, máslo, ořechy, semínka, rostlinné oleje). Vitamín A + Vitamín E jsou dobře rozpustné v tucích, zkuste je tedy kombinovat s kvalitním olivovým olejem.

Pokud chcete mít jistotu, že vaše pleť dostane vše, co si zaslouží, ideální volbou jsou doplňky stravy. Curapil Intensive Skin Care obsahuje unikátní směs olejů, vitamínů a přírodních komplexů, které udržují pleť pevnou, hydratovanou a svěží. 

 


 

 

 


2. CHRAŇTE SE UV FAKTOREM

  

Pokud se chcete opalovat zdravě a bezpečně, pořiďte si krémy a spreje s vysokým SPF faktorem. Dermatologové se shodují na minimálním ochranném faktoru SPF 30. Vyhněte se opalovacím krémům s chemickým složením, které škodí pokožce a tak mohou blokovat přirozené vstřebávání vitaminu D ze slunce. Velice dobré jsou přírodní oleje, které podpoří opalování, například mrkvový nebo malinový. Opalovací krém nanášejte alespoň 30 minut před sluněním a opakujte každé dvě hodiny (při aktivním pohybu i častěji). Díky této ochraně a častému nanášení krému se vyhnete riziku rakoviny kůže a také tvorbě pigmentových skvrn.

  

 

 

 


3. JAK A KDY SE OPALOVAT

  

Opalujte se postupně a v krátkých intervalech. A to zejména první dny,  kdy si pokožka teprve zvyká. Mějte se na pozoru především v poledních hodinách mezi 11.00 - 15.00 hod. Tehdy je slunce nejsilnější a není radno podceňovat pravidelné natírání. Raději se tedy v tomto čase vyhýbejte přímému slunci a odpočiňte si ve stínu s oblíbeným drinkem. Celková doba, kterou byste měli strávit na slunci je individuální a závisí především na vašem fototypu. Nezapomínejte na ochranu pokožky hlavy a noste klobouk nebo šátek.

Tip: Podívejte se na 5 triků, jak se v létě starat o vlasy. 

 

 



4. SPRÁVNÁ PÉČE PŘI OPALOVÁNÍ

  

Vaše pokožka je vlivem slunečních paprsků vysušená. Dopřejte jí koupel nebo sprchu plnou hydratace. Sáhněte po výrobcích, které intenzivně hydratují, zejména se jedná o produkty na bázi oleje. Například Sprchový olej Curapil jemně čistí pokožku a zanechává ji příjemně hebkou a hydratovanou.

Pravidelný peeling celého těla (1-2x týdně) zbaví vaši kůži odumřelých buněk, pleť bude vypadat zdravější a opálení vydrží déle. Ale především se vám nebude po opalování loupat pokožka

Ovšem nepřehánějte to. Častým peelingem své pokožce spíš ublížíte, bude citlivější a náchylnější k poškození. 

Tip: Vyzkoušejte tento jednoduchý homemade cukrový peeling. Odměřte 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce cukr krystalu a dobře promíchejte. Směs naneste na pokožku celého těla a krouživými pohyby masírujte. Nakonec vše opláchněte teplou vodou. Výsledek stojí opravdu za to!

 

   

 


5. HYDRATOVAT, HYDRATOVAT, HYDRATOVAT

  

Dopřejte své kůži kvalitní hydratační krém nebo olej, a to hned po opalování. Přípravky volte s vysokým podílem vitamínů A, B a E. Měly by se lehce vstřebávat a intenzivně hydratovat pokožku. Odměnou vám bude menší olupování svrchní vrstvy pokožky, delší opálení a především zdravá kůže

Tip: Zkuste hydrataci v bio kvalitě: makadamiový olej, kokosový olej nebo bambucké máslo. Podívejte se, jak dokáže makadamiový olej zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. 

 

 

 

 

RADA NA ZÁVĚR

 

Užívejte si sluníčka s kvalitní UV ochranou i na konci léta, ale nenechte si poškozovat kůži intenzivními slunečními paprsky. Nejlepší doba, kdy vyrazit k vodě a na pláž je v pozdních odpoledních hodinách. Sluneční paprsky už tolik nepálí, ale přesto vám poskytnou důležitý vitamín D.  Na závěr připomínáme pár důležitých bodů a hurá za sluncem!       



 

JAK SE ZDRAVĚ OPALOVAT

 

  • Zjistěte fototyp své pokožky,
  • používejte správný UV faktor krému nebo oleje (min. SPF 30),
  • pravidelně nanášejte opalovací krém (zejména po koupání),
  • sledujte složení produktů (minimum chemie),
  • vyhýbejte se přímému slunci, 
  • chraňte své oči (sluneční brýle) a pokožku hlavy (klobouk, šátek),
  • pečujte o vlasy (hydratace, séra, klobouk),
  • zvolte správnou péči po opalování (hydratace + peeling).