Zjistěte, jaký máte typ pleti

 

 

 

Proč byste měly znát typ své pleti? Podle toho, jestli máte suchou, nebo naopak mastnou pleť, si můžete zvolit ideální pleťovou kosmetiku. Každá kůže je trochu jiná a časem se i její stav mění. Určit správný typ pleti nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Zjistěte, do jaké ze 4 skupin vaše pleť zapadá a jakou péči potřebuje. Díky ideální kosmetice na míru bude mít vaše pleť vše, co potřebuje a bude na první pohled krásná a zářivá. 

 

Jak se pleť mění 

Existují 4 základní typy zdravé pleti: normální, mastná, suchá a smíšená. 

 

O tom, do jaké skupiny patříte z velké části rozhoduje genetika, ale také prostředí a věk. Čím jste starší, tím se v pleti tvoří méně kolagenu, pokožka je sušší a na vašem obličeji přibývají vrásky. Ale i tyto faktory můžete výrazně ovlivnit. Podívejte se, jak mít krásnou pleť v každém věku. Důležitá je také pravidelná péče s vhodně zvolenou kosmetikou a také zdravý životní styl (pít hodně vody, jíst kvalitní jídlo, nestresovat se, dopřávat si dostatečný spánek).   

 

 

 

 

Co ovlivňuje stav pleti: 

  • genetika, 
  • věk, 
  • pravidelná péče,  
  • prostředí, 
  • životní styl.





Jak poznat typ pleti? Udělejte si domácí test  

Pokud stále váháte, jestli je vaše pleť mastná, nebo spíše smíšená, zkuste si udělat snadný domácí test k typu pleti. Umyjte si obličej čistou vodou bez jakýchkoliv kosmetických přípravků. Je opravdu důležité nepoužít žádnou kosmetiku, ta by totiž mohla ovlivnit stav vaší pleti a tím i výsledek testu. Poté pleť jemně osušte ručníkem (bez mnutí). Počkejte 20 minut, po této době se na pleti začne produkovat maz. Papírový kapesníček rozdělte na čtyři části a přitlačte jej postupně na čelo, nos, bradu a tváře. Zjistíte, že každá část pleti může být jiná a kapesníček vám prozradí, jaká ve skutečnosti je. Na některém místě může být otisk kapesníčku mastnější, nebo naopak sušší a vy tak snadno poznáte, jaký typ jste. 

 

Tip: Váš typ pleti samozřejmě s jistotu zjistí i vaše kosmetička nebo dermatoložka. Podle toho vám doporučí, jak o pleť pečovat a jaké používat ideální kosmetické přípravky. 

 

 

4 typy pleti 

 

 

Suchá pleť 

Pro suchou pleť je typická suchá až vysušená pokožka. V chladném počasí nebo při dlouhodobé klimatizaci může být podrážděná a citlivá na dotek. 

 

Jak vypadá suchá pleť: 

 

  • drsnější na dotyk,
  • časté pocity pnutí, 
  • šupinky, žilky a zarudnutá místa, 
  • dříve se objevují vrásky,
  • netvoří se akné. 

 

 

Jakou zvolit péči o suchou pleť 

 

Spolehněte se na každodenní péči s výrobky, které hloubkově hydratují. Například vyživující produkty pleť regenerují a posilují přirozenou ochrannou vrstvu pokožky. Velmi vhodné je například výživné hyaluronové pleťové sérum pro každodenní použití. Na odlíčení a čištění používejte hydratační mléko, olej nebo vodu bez alkoholu. Alkohol totiž pleť vysušuje. Jednou týdně si dopřejte hydratační pleťovou masku. Vaše pleť pak bude zářivější a viditelně mladší. 

 

Extra tip: Pokud chcete dopřát vaší pleti opravdu intenzivní výživu, můžete vyzkoušet unikátní doplňky stravy s vitamíny a oleji. Curapil Intensive Skin Care pomáhá udržet pleť pevnou, hydratovanou, zdravou a svěží.  

 

 

 

 

 

Normální pleť 

Ideální pleť je vyvážená, tedy ani mastná, ani suchá. Prostě snem každé ženy. Ale má ji jen velmi málo lidí. 

 

Jak vypadá normální pleť:

 

  • ani mastná, ani suchá, 
  • póry nejsou viditelné,
  • je na první pohled zářivá a hydratovaná, 
  • pružná a příjemná na dotek.

 

 

Jakou zvolit péči o normální pleť  

Abyste si udržela zdravý a přirozený vzhled pleti, nezapomínejte na pravidelnou denní péči. Obličej si ráno i večer důkladně vyčistěte. Do základní výbavy by měl patřit denní krém pro normální pleť a výživné pleťové sérum, které zamezí předčasnému stárnutí pleti. Jednou týdně si dopřejte pleťový peeling, který zbaví pleť odumřelých buněk a vytvoří vám pocit zdravé a svěží pokožky. 

 

Tip na domácí peeling do 1 minuty hotový: Smíchejte olej (olivový nebo makadamiový) a třtinový cukr a jemně masírujte obličej. Peeling pleť příjemně ochladí a hloubkově vyživí. 

  

  

 

 

 

Smíšená pleť 

Tento typ v sobě kombinuje jak mastnou, tak suchou pleť. 

 

Jak vypadá smíšená pleť: 

 

  • mastná T-zóna (suchá líčka a mastný nos a čelo),
  • suché šupinky,
  • akné, 
  • černé tečky. 

 

 

Jakou zvolit péči o smíšenou pleť 

 

V případě, že máte smíšenou pleť, měly byste sáhnout po kosmetice šité na míru. Jedině takové produkty dokáží pleť hydratovat a zároveň pečovat o problematická místa. Pleť důkladně odličujte a dvakrát denně čistěte. Po zklidnění pokožky pleťovou vodou či tonikem naneste lehké sérum a denní krém na smíšenou pleť. Správná péče vaši pokožku sjednotí a pleť bude zářivější a zdravější.  

 

Tip na domácí masáž obličeje pro zářivou a prokrvenou pleť: Dopřejte si svůj soukromý rituál pleti s masážní sadou z růženínu. Při pravidelném používání masážního válečku dochází ke zpevnění pokožky, zmírnění otoků a vyplavení škodlivých látek. 

 

 

 

 

 

Mastná pleť 

Na první pohled je lesklejší kvůli zvýšené tvorbě mazu. Pleť trápí akné a ucpané póry.

 

Jak vypadá mastná pleť? 

 

  • Zvětšené póry, viditelné na první pohled,
  • hrubší struktura kůže, 
  • akné, 
  • tvoří se méně vrásek.

 

 

Jakou zvolit péči 

Vyvarujte se kosmetickým přípravkům s olejem či příliš mastnou strukturou. 

Zaměřte se na každodenní důkladné čištění se speciální kosmetikou na mastnou pleť. Vhodné jsou například odličovací gely a pěny s antibakteriálními složkami, které vyčistí zanesené póry a citlivě pleť ošetří. Používejte denní krém s lehkou a nemastnou strukturou, která neucpává póry. Několikrát do měsíce si dopřejte důkladný peeling a naneste čisticí pleťovou masku. 

 

Tip na domácí peeling do 1 minuty hotový: Smíchejte 3 ingredience - jogurt, med a cukr a naneste na pokožku. Med je pro pleť opravdu úžasný, protože má antibakteriální a protizánětlivé účinky. 

 

   

 

 

 

Citlivá pleť 

Citlivá pleť může být jedním z výše jmenovaných typů pokožky, ale většinou se jedná o smíšenou pleť. Každopádně si zaslouží speciální péči. 

 

 

Jak vypadá citlivá pleť? 

  • Silná reakce na mráz či slunce,
  • bývá podrážděná a zarudlá, 
  • nerozumí si s klasickou konvenční kosmetikou. 



 

Jakou zvolit péči

U citlivé pleti hraje výběr kosmetiky velkou roli. Existuje celá řada dermo a přírodní kosmetiky, které jsou zaměřené na citlivou a problematickou pleť. Například zklidňující pleťové tonikum, hydratační pleťové sérum s lehkou strukturou a kvalitní denní krém pro citlivou pleť. K odlíčení pleti používejte jemné čisticí pěny nebo mléka, ideálně bez parfemací, alkoholu a dalších dráždivých složek. Velmi vhodná je bio kosmetika Curapil, která obsahuje přírodní oleje a rostlinné výtažky v té nejčistší kvalitě. 

 


 

 

Co si z toho odnést? 

 

  1. Zjistěte, jaký máte typ pleti. 
  2. Zvolte správnou pečující kosmetiku.  
  3. Pravidelně svou pleť čistěte, hydratujte a regenerujte.
  4. Dopřejte si 1x za týden vlastní rituál v péči o pleť (peeling, maska, masáž).
  5. Výsledkem bude mladistvá, zářivá a zdravá pleť.