5 tipů pro citlivou vlasovou pokožku

 

Připravte své vlasy na zimu

Ráno mlha, odpoledne sluníčko a k večeru silný vítr a déšť. Víte, jak působí typické podzimní počasí na vaši pleť a vlasy? Mohou ztrácet sílu a barvu, podobně jako podzimní listí. Po létě jsou vlasy většinou vysušené ze sluníčka, vody a písku. V zimě je čeká další příprava na chladné počasí. A co když je vaše pleť přecitlivělá? Zaslouží si od vás ještě větší pozornost. Podzim je ideální dobou pro regeneraci a posilnění vlasové pokožky. Máme pro vás pár rad, na co nezapomenout, aby byly vaše vlasy krásně zdravé i v tomto náročném období. Proč je vaše vlasová pokožka přecitlivělá a co s tím dělat? 

 

 

 

Citlivá vlasová pokožka 

Může být velice nepříjemná a narušovat váš každodenní komfort. Trápí až 60% žen a 40% mužů. Příčiny se ovšem dají lehce odhalit a napravit. Přecitlivělost totiž z velké části vyvolávají nevhodné kosmetické přípravky nebo například nezdravý životní styl (nevyvážená strava, stres, nedostatek vitamínů a minerálů). Naštěstí je možné všechny tyto problémy snadno vyřešit.  


 

Známky citlivé vlasové pokožky 

 

Jak poznáte citlivost vlasové pokožky? Často máte pocit štípání, pálení, svědění a pnutí na hlavě. Bojujete s lupy či s vypadáváním vlasů. Pokud tedy znáte alespoň některé z těchto symptomů doslova na vlastní kůži, nejspíš je vaše pokožka přecitlivělá

Pokuste se tedy upravit svou vlasovou péči a návyky. Především doporučujeme vyměnit vaše stávající přípravky za ty pro citlivou vlasovou pokožku nebo ještě lépe za přírodní kosmetiku bez chemického složení, která nedráždí a nezatěžuje pokožku hlavy.  

 

Svědění a štípání 

Svědění “hlavy” je nejčastějším problémem citlivé pokožky, navíc je velice otravné a nepříjemné. Většinou je svědění vyvoláno alergickou reakcí na kosmetický vlasový přípravek: šampon, kondicionér, styling. Ale může to být také reakce na novou barvu na vlasy. Nezapomínejte si tedy vždy před nanesením barvy na celou plochu hlavy nejprve udělat test na menší ploše kůže (vzadu na krku). Svědění hlavy je také často způsobeno nadměrným používáním stylingu, fénováním nebo častým žehlením vlasů. 

 

Pálení 

Pokud vás doprovázejí pocity horké a bolestivé pokožky hlavy, je to známka nezdravé kůže, která bojuje s nějakým problémem. Přirozený proces odlupování odumřelých kožních buněk lze snadno narušit nešetrným kartáčováním či ostrými vlasovými doplňky, které škrábou povrch hlavy. Zkuste tedy změnit vaše vlasové pomocníky za ty z šetrnějších a kvalitnějších materiálů.

 

Pnutí 

Vaši vlasovou pokožku mohou doprovázet i pocity pnutí, podobně jako u pleti na obličeji. 

Můžete mít dojem, jako by kůže byla natahována. Jedná se tedy většinou o známku suchosti a dehydratace pokožky. Bohužel však na vlasovou pokožku nemůžete nanést hydratační sérum (jako na obličej). Řešením je speciální vlasová péče, která je zaměřená na citlivou vlasovou pokožku s obsahem regeneračních a hydratačních složek. 

 




 

Nejčastější příčiny citlivé vlasové pokožky  

 

  • Suchá pokožka, nebo naopak nadprodukce kožního mazu, 
  • nevhodná kosmetika na vlasy, 
  • genetika,
  • nevyvážená strava, 
  • potravinové alergie, 
  • klimatické podmínky (UV záření, zima, teplo, vítr, znečištěné prostředí), 
  • nadměrný stres,
  • hormonální změny (těhotenství, menopauza, menstruační cyklus),
  • zdravotní problémy (atopický ekzém, lupénka).  





5 tipů na citlivou vlasovou pokožku 

 

1. Používejte kosmetiku pro citlivé vlasy 

Používejte pouze takovou vlasovou kosmetiku, která má přirozené pH. Vyhněte se, pokud možno agresivním mycím složkám a chemickému složení. Doporučujeme například šampon a kondicionér Curapil bez sulfátů, parabenů, silikonů. Kvalitní šampon s obsahem ochranných složek navrátí rovnováhu vaší vlasové pokožce. Odstraní pnutí, nepříjemné pocity svědění, šetrně vlasy umyje, hydratuje a vyživí. Při mytí pak nedrhněte vlasovou pokožku nehty, ale masírujte bříšky prstů. Šampon a kondicionér pečlivě oplachujte vlažnou vodou, vyhněte se horké. Vlažná voda totiž uzavře vlasové vlákno, vlasy jsou pak méně náchylné na poškození, a dokonce se i lépe rozčesávají.  

 

Můžete se zaměřit nejen na speciální kosmetiku pro citlivé vlasy, ale také na přírodní kosmetiku, která je šetrná nejen k vašemu tělu, ale i k životnímu prostředí. Proč používat přírodní kosmetiku? 

 

 

 

2. Hýčkejte se

Šetrně umyté vlasy jsou skvěle připravené na další výživu. Poskytněte jim blahodárnou regenerační masku, která je vyživí a posilní vlasovou pokožku. Jednou za čas si zkuste dopřát uvolňující masáž hlavy, ať už třeba doma od partnera, kadeřníka nebo maséra. Zklidníte celkové napjetí v těle a prokrvíte vlasovou pokožku. 

Zkuste výrobky z přírodních extraktů, které nedráždí vlasovou pokožku. Například citronová tráva, fenykl či sezamový olej. Skvělé je také aloe vera, bambucké máslo, glycerin, heřmánek, arganový olej, levandulový olej, měsíček, včelí vosk nebo zinek. Víte, jaké jsou blahodárné účinky bambuckého másla na vaše vlasy? 

 

 

 

 

3. Odhoďte vlasový styling 

Pokud je teď vaše pokožka opravdu citlivá, nezatěžujte ji velkým množstvím vlasových produktů. Dejte si na 2 týdny pauzu od všech tužidel, laků a dalšího stylingu, který teď zbytečně zatěžuje vaši podrážděnou vlasovou pokožku. Zkuste na chvíli vynechat barvení, fénování a žehlení vlasů. 

 

 

 

4. Doplňte vitamíny   

Doporučujeme, zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamin C, který může především na podzim a v zimě vašemu tělu scházet. Obnovu buněk s jistotou zajistí vitamin A (obsažen v meruňkách, mrkvi, rajčatech) a také kyselina listová. Ovšem potravinou číslo jedna je určitě špenát, který obsahuje většinu zmíněných látek. Pokud ovšem chcete mít 100% jistotu, že vaše tělo dostane všechny potřebné vitamíny a minerály, zkuste komplexní doplňky stravy na vlasy

 

Podívejte se, proč jsou aminokyseliny tak důležité pro vaše vlasy? 

 

 

 

5. Nestresujte se 

Stres je velkým spouštěčem fyzických změn v těle. Začne hromadně uvolňovat kortizol, který jde stárnutí a únavě opravdu naproti. Což se brzy také projeví na naší kůži a vlasech. Zkuste si třeba zajít na uvolňující masáž, projděte se do přírody, zacvičte si, přečtěte si hezkou knihu. Cokoliv, co vás zbaví nadměrného stresu, je účinné. Pohyb, smích a životní optimismus je nejlepší lék na zdraví a vitalitu těla. 

 

Máme pro vás 5 tipů, jak vypadat o 10 let mladší. 

 

 

 

Na co tedy nezapomenout 

 

- Používejte přírodní nebo speciální kosmetiku na citlivé vlasy bez dráždivých složek. 

- Při mytí nedrhněte vlasovou pokožku nehty, ale masírujte bříšky prstů.

- Šampon a kondicionér pečlivě oplachujte vlažnou vodou (vyhněte se horké). 

- Kartáče a hřebeny používejte takové, aby nedráždily pokožku (neostré a z přírodních materiálů). 

- Dejte si na 2 týdny pauzu od stylingu, žehlení, fénování a barvení vlasů. 

- Dopřejte vlasům alespoň 1x týdně vyživující masku a masáž hlavy.

- Jezte potraviny bohaté na vitamín C, vitamín A a kyselinu listovou. 

- Podpořte zdraví vaší pleti, vlasů a nehtů komplexními vitamíny v jedné kapsli.