10 důvodů, proč používat avokádový olej

 

Stále populárnější avokádo je jednou z nejzdravějších potravin vůbec. Toto jedinečné ovoce totiž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, které pomáhají našemu tělu. Avokádo je plné vitamínů, minerálů a především zdravých rostlinných tuků. Ovšem tento exotický plod se dá využít i jinak než jako pokrm.

My vám teď prozradíme, jaké účinky má kvalitní a vyživující avokádový olej na pleť či vlasy.    

 

Zázračné avokádo  

Avokádový olej pomáhá udržovat zdravý vzhled vašeho těla. Patří mezi prvních pět nejbohatších potravin na vitamín E, který je důležitý pro zdraví kůže, očí, imunity, zlepšuje paměť a trávení. Olej obsahuje až 20 % nenasycených mastných kyselin (neboli zdraví prospěšných rostlinný tuků, které prospívají srdci). Je nabitý vitamíny A, E, D a minerály, které jsou základními stavebními kameny mladistvé pokožky bez vrásek. Olej je pro své účinky hojně využíván především v přírodní kosmetice na regeneraci a podporu krásných vlasů a pevné pokožky. Má protizánětlivé vlastnosti, pomáhá na akné, ale také na úlevu od bolesti při artróze. Rostlinný olej můžete skvěle využít i při vaření. Odolá velmi vysokým teplotám, hodí se tedy jak na smažení, tak na studenou kuchyni a zároveň si zachová všechny důležité vitamíny. 

  

Olej starých Aztéků 

Střední Amerika je původním domovem hruškovce (avokádového stromu) a patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Blahodárné účinky avokádového oleje tak dokonce znali i staří Aztékové. Používali jej na ochranu pokožky před ostrým větrem a horkým sluncem či na různé vnitřní neduhy. Avokádový olej se jako jeden z mála olejů získává z dužiny, nikoliv ze semene. Složení oleje se mění, podle odrůdy a místa, kde se pěstuje. Nejvyšší kvalita je ovšem vždy zaručena ve 100% bio avokádovém oleji

 


Všímejte si kvality 

Napadlo vás někdy, jak voní avokádo? Žádnou výraznou vůni vlastně nemá. Avokádový olej má tedy také neutrální vůni. Čerstvost a kvalitu poznáte podle jeho barvy. Ta by měla být sytě a jasně zelená, což je známkou vysokého obsahu chlorofylu. Rozhodně by však barva neměla být do hněda, takový olej je nekvalitní, nekupujte si ho. Olej získaný z dužiny bývá nejkvalitnější. Doporučujeme vybírat oleje lisované za studena, které si i po zpracování dokáží zachovat všechny potřebné živiny a vitamíny.

Tip pro zdravou a krásnou pleť. Vyzkoušejte skvělou kombinaci avokádového a makadamiového oleje. Oba oleje totiž obsahují rostlinné steroly, které pomáhají snižovat vysoký cholesterol v těle. 

  

Pro delší a lesklejší vlasy 

Kombinace avokádového oleje a éterického olejíčku z rozmarýnu skvěle působí na kvalitu vlasů. Pokud tedy chcete intenzivně podpořit růst svých vlasů, zkuste třeba vlasovou masku z avokádového a arganového oleje na suché konečky. Vzácný arganový olej z Maroka, rozzáří vaše vlasy i pokožku.  Avokádový olej můžete využít na ošetření pokožky hlavy, kde působí jako prevence proti vypadávání vlasů. Pokožku dokáže velmi dobře hydratovat a je vhodný na suché i jemné vlasy. Pro efektivní podporu a kvalitu vašich vlasů užívejte vitamíny a doplňky stravy, které se postarají o komplexní výživu zevnitř. 


Recept na domácí masku pro lesklé a husté vlasy: Připravte si 1 avokádo, 1 banán, 1 lžíci avokádového oleje, 1 lžíci kokosového oleje a 1 lžíci medu. Vše smíchejte a vzniklou kaši naneste na vlasy. Nechte působit 20 minut. Výsledkem jsou jemné, lesklé a vyživené vlasy. 

Věděla jste, jaké je tajemství růstu vlasů? 

 

 

Přírodní výživa a ochrana pleti  

Avokádový olej se výborně vstřebává a hloubkově vyživuje celou pokožku. Jeho nanášení je velmi jednoduché, stačí nanést na pleť a nechat vstřebat. Neobsahuje žádné konzervanty, chemii ani barviva. Je vhodný pro všechny typy pleti, ale nejvíc jej ocení majitelky suché, citlivé nebo problematické kůže. Olej má výborné protizánětlivé vlastnosti, zmírňuje akné a zklidní podrážděnou a suchou pleť. Můžete jej jednoduše nanést na pleť (váže se na vodu), nebo aplikovat do svého běžného pleťového krému. Skvěle se také postará o citlivou dětskou pokožku. Regeneruje povadlou či ochablou pleť a zmírňuje projevy stárnutí pleti. Pokud vás již delší dobu trápí vrásky, zkuste avokádový olej a hyaluronové sérum, tato zázračná kombinace navrací pružnost a elasticitu vaší pleti. 

Olej dokáže ochránit vaší pokožku před působením mrazu, větru a díky vitamínu E i před slunečními paprsky (SPF až 15). Jeho použitím dokonce předejdete vzniku křečových žil a celulitidy. Je také velice oblíben při masážích, jelikož po kůži příjemně sklouzává a navíc krásně vyživuje pokožku celého těla. 

Podívejte se, jak funguje zázračná kyselina hyaluronová. 

 

Recept na domácí pleťovou masku: Připravte si čerstvé avokádo a rozmačkejte jeho dužinu. Do vzniklé kašičky přidejte pár kapek avokádového oleje. Aplikujte na pleť a nechte působit alespoň 10 minut. Vaše pleť bude zářivě vyčištěná a hloubkově vyživená. 

 

 

 

10 důvodů, proč používat avokádový olej 

 

  1. Hydratace a výživa všech typů pleti. 
  2. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a zdravých rostlinných tuků.  
  3. Dokáže bojovat proti vráskám, celulitidě a křečovým žilám. 
  4. Vyživující maska na lesklejší a delší vlasy. 
  5. Hydratace suchých konečků vlasů. 
  6. Olej na opalování. 
  7. Masáž těla, výborně klouže a vyživí kůži. 
  8. Proti popáleninám, škrábancům a bodnutí hmyzem. 
  9. Zmírňuje lupénku, pomáhá při bolestech u artrózy.
  10. Nasytí a pomáhá při trávení. Použití pro studenou i teplou kuchyni.        

 



Na co tedy nezapomenout 

Avokádový olej se výborně hodí pro výživu vlasů a všech typů pokožky. Zejména pro suchou a ochablou pokožku, které navrací elasticitu a vyhlazuje drobné vrásky. Olej se velmi dobře vstřebává a neucpává póry. Díky velkému obsahu vitamínu E pozastavuje proces stárnutí, regeneruje hojení či drobné jizvy na kůži a chrání před slunečním zářením. Lze jej použít na suché konečky vlasů i jako výživnou masku pro lesklejší a kvalitnější vlasy. Olej můžeme využít také při masážích. Hodí se jako pomoc při drobných oděrkách a popáleninách kůže. A můžeme jej také použít pro studenou i teplou kuchyni.