5 tipů, jak pečovat o pokožku v zimě

 

Připravte svou pleť na zimu 

V zimě se celé naše tělo a metabolismus zpomaluje. Pokožka se také chová jinak a toto zimní období je pro ni nejnáročnější. Produkuje menší množství mazu, ztenčuje svou ochrannou vrstvu a má nedostatek vlhkosti. S první topnou sezónou doma či v kancelářích se vysušuje ještě daleko více. Venku musí odolávat přírodním živlům paní zimy, jako je mráz, vítr a sníh. Což má za následek zčervenání a následné vysušení pokožky, popraskané rty a ruce. Nečekejte až na první mrazíky a sněhovou vánici a začněte se o pleť starat hned. Dopřejte své pokožce správnou hydrataci po celou zimu. Poradíme vám, jak na to. 

 

 

Jak se v zimě starat o svou pokožku 

 

1. Obličej 

Když nastane zima a mrzne, až praští, ochraňte svou pleť kosmetickými produkty s vyšším podílem lipidových složek. Výborné jsou například krémy s rostlinnými oleji, bambucká másla nebo tělové oleje. 

Ráno 

Než ráno vyrazíte ven nebo třeba do práce, určitě nezapomeňte na denní krém. Vyživí pleť před mrazem a zajistí potřebnou ochranu před chladným počasím. 

Večer 

Po klasickém večerním odlíčení pleti je dobré aplikovat vyživující sérum, noční krém nebo pleťový olej. Jaký výrobek zvolit? Záleží na typu vaší pleti a také na vašem vkusu. Všechny doporučené výrobky se krásně vsáknou do pokožky a dokáží ji správně regenerovat a vyživovat po celou noc. 

1 x týdně - regenerační maska 

Zhruba 1x za týden zahalte svůj obličej do přírodní pleťové masky. Buď si ji můžete koupit, nebo si ji hravě vyrobíte doma. Stačí vám k tomu pár surovin. 

Tip na domácí pleťovou masku: Med je jedním z nejlepších přírodních hydratačních prostředků a je plný antioxidantů a vitamínů. Stejně jako olivový olej. Smíchejte tyto dvě ingredience - med a kvalitní olivový olej, směs přiložte na obličej a po 10 minutách opláchněte. Pro zajištění maximální hydratace pleti, aplikujte vyživující sérum. Výsledkem bude nádherně jemná a hebká pokožka. 

 

 

2. Rty 

V zimě rty trpí nejen popraskáním z mrazu a větru, ale také drhnutím o šály. Zaslouží si tedy správnou hydrataci. Kromě klasických balzámů na rty, doporučujeme i vrstvu kvalitního medu nebo bambuckého másla. Pokud jej ráda používáte na obličej, nebojte se jej rozetřít i na rty. Bambucké máslo se rychle vsákne a skvěle ochrání rty před rozpraskáním. Natírejte si rty ochrannými balzámy i několikrát denně.  

 

3. Tělo 

Co lepšího si v zimě dopřát než příjemně teplou sprchu, vanu nebo saunu. Zahřejete své zmrzlé tělo a užijete si příjemný relax. Ovšem horká voda může narušit ochrannou vrstvu pokožky, vždy tedy raději použijte éterické olejíčky nebo hydratační koupelový olej, který nevysušuje a krásně vyživí pokožku celého těla. 

 

 

 4. Vlasy 

Vlasy jsou v zimě samozřejmě také hodně namáhány, a to nejen počasím, ale také pletenými čepicemi a suchým vzduchem v domácnostech. Zkuste je pravidelně hydratovat kvalitními kondicionéry, vlasovými séry a maskami. Podívejte se, jak dokonale připravit své vlasy na zimu. 

 

 

5. Ruce 

Vaše ruce jsou v zimě také velmi namáhané. Jakmile klesne teplota k nule, neváhejte si nasadit rukavice. Minimálně 1-2 x denně použijte kvalitní hydratační krém na ruce nebo rostlinný tělový olej. Pokud máte pokožku na rukou hodně suchou, šupinatou nebo dokonce popraskanou, zkuste uklidňující olejový zábal. 

Tip na zábal na popraskané ruce: Smíchejte olivový a kokosový olej a vmasírujte do pokožky rukou. Pro ještě lepší regeneraci můžete ruce zabalit na 30 minut do kosmetických rukavic. 

 

 

Na co nezapomenout

  • Pravidelně hydratujte pokožku celého těla (vlasy, obličej, ruce, tělo). Ať už krémy, oleji nebo vyživujícími maskami. 
  • Chraňte svou pleť na obličeji proti zimě, použijte kvalitní denní krémy a séra.  
  • V zimě zapomínáme pít, doplňujte tedy pitný režim. Kůže pak nebude tolik vysušená a popraskaná. 
  • Místo kávy a svařáku, které tělo odvodňují, si připravte ovocný nebo bylinkový čaj a vodu. 
  • Vyhřívejte se a relaxujte ve vaně, na wellness či v sauně. Pak ale nezapomeňte svou pokožku hydratovat kvalitními tělovými oleji či krémy. 

  

Základní kosmetika na celou zimu

 

 

  • Denní a noční krém 

Nerozlučitelná dvojka denních a nočních krémů, zajistí vyváženou hydrataci a výživu 24 hodin denně. Obsahují pestrou škálu rostlinných olejů a blahodárných složek. Skvěle tak ochrání vaši pleť i během zimních měsíců. 

 

  • Bambucké máslo 

Bambucké máslo vykouzlí ideální ochrannou vrstvu pokožky celého těla. Skvěle si rozumí i s citlivější kůží. Hodí se jak pro dospělé, tak pro děti. Chrání před mrazem, drobnými omrzlinkami a skvěle ošetří i loupající se kůži.  

 

  • Tělové oleje   

100% přírodní makadamiový olej je bohatý na mastné kyseliny a vitamíny, především na vitamín E, rychle se vstřebává a skvěle hydratuje pleť. Můžete jej použít v kombinaci s vaším denním krémem, zajistíte si tak dvojnásobnou ochranu a hydrataci pokožky.  

 

  • Koupelový olej  

Sprchový a koupelový olej používejte místo mýdla a gelu. Obsahuje šetrné oleje z hroznů, slunečnic a mandlí, které zmírňují podráždění, chrání kůži před dehydratací, a tím pádem ji tolik nevysušuje.