Zdravé a krásné vlasy i v zimě? Jde to! Zkuste těchto 10 potravin

 

 

Suché, roztřepené nebo dokonce vypadávající vlasy během zimy jsou pro mnoho žen už takovým nechtěným evergreenem. Žádné „zázračné“ rady, jak si s nimi poradit, nefungují, a dokud nepřijde jaro, musíte si holt na kvalitu svých vlasů zvyknout, že? Ne! Kde hledat klíč ke krásným vlasům i během zimy? V potravinách, které denně (ne)jíte. Vyváženou, pravidelnou stravou s dostatkem vitamínů a minerálů (podpořenou kvalitní kosmetikou) se totiž dá dojít k zázrakům! Vybrali jsme pro vás 10 potravin, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku – nejen – v zimě. Které to jsou?

 

   

  1.     Řecký jogurt

Bílkoviny, které obsahují řecké jogurty, jsou základním stavebním kamenem pro vaše vlasy. V jednom kelímku najdeme 30 % doporučené denní dávky, a přitom ho máte snědený za pár minut. Navíc obsahuje vysoký podíl vitamínu B5 (kyseliny pantotenové), která se postará o prokrvení vlasové pokožky, a tak rychlejší vlasový růst. Dalším benefitem řeckého jogurtu je jeho obsah tuků, který se rovná téměř nule. Je to tak ideální zdroj bílkovin (a vitamínu B5) bez toho, aniž byste musela řešit svou štíhlou linii.

 

 

  1.     Ryby

V naší středoevropské kuchyni jsou ryby ne tolik běžným masem, které se k nám dostane na talíři. Je to ale škoda! Jsou totiž jedním z největších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, vitamínu D a v neposlední řadě i bílkovin.  

Věděli jste, že 100 gramů lososa se postará až o poloviční doporučený denní příjem bílkovin a 125 % doporučeného denního příjmu vitamínu D?

Dostatek či nedostatek déčka a omega-3 mastných kyselin ovlivňuje nejen to, jak silnou máte imunitu, ale rovněž i růst a lesk vašich vlasů. Doporučujeme tak do jídelníčku zařadit lososa, sardinky, makrely a další sladkovodní i mořské ryby.

 

 

 

  1.     Špenát

Což takhle dát si špenát? Tato listová zelenina je napěchovaná vitamíny a minerály (vitamín A, C, betakaroten, železo, kyselina listová…), které jsou nezbytné pro zdraví vlasových cibulek. Stačí denně do jakéhokoliv jídla zařadit pouhou hrst špenátu a vyvarujete se nadměrnému lámání a třepení vlasů. 

TIP: Trápí vás roztřepené konečky, ale špenát vám nechutná? Vyzkoušejte Curapil vyživující sprej, který jsme speciálně vyvinuli pro snadnější rozčesávání a posílení vlasů.

 

 

  1.     Guava

Toto tropické ovoce je v našich obchodech pořád ne tolik běžným sortimentem, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. V jednom plodu je totiž až čtyřnásobná denní dávka vitamínu C! Oceníte to nejen v tomto období jako prevenci proti nemocem, ale také jako doping pro své vlasy proti nadměrnému lámání.

 

 

  1.     Luštěniny

Čočka, fazole, cizrna nebo sója, luštěnin je mnoho druhů a obecně patří k tomu nejlepšímu zdroji železa, který v přírodě můžeme najít. Jeho nedostatek trápí velkou část světové populace a následky se projevují od chudokrevnosti přes zvýšenou únavu až po nadměrné vypadávání vlasů. Vyzkoušejte proto recepty založené na luštěninovém základu – ideální je mexická, indická, ale také staročeská kuchyně – a brzy uvidíte rozdíl nejen na vašich vlasech, ale také na vaší produktivitě.

 

 

 

  1.     Libové maso

Už jsme si uvedli, že bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro růst vlasů stejně jako celého těla. Je v podstatě jedno, jestli si na talíř dáte krůtí, kuřecí nebo hovězí maso, důležité je, aby bylo libové. Pro udržení linie pak doporučujeme, abyste se vyhnula tučnějším druhům masa (jako je například vepřové). 

 

 

  1.     Vejce

Pokud jste vegetariánkou, nebo nemusíte mít maso každý den, skvělou alternativou pro doplnění bílkovin jsou klasická vajíčka. Ty se řadí k nejkvalitnějším živočišným proteinům a kromě bílkovin je v nich celá řada aminokyselin, z nichž se tvoří keratin. 

Ten je u vlasové kosmetiky skloňován ve všech pádech, ale pro připomenutí – keratin je základním stavebním kamenem pro lidský vlas. Jeho nedostatek se u vlasů projevuje jejich vypadáváním a na nehtech jejich lámáním.

Doporučujeme dát si každý den alespoň jedno vajíčko v jakékoli podobě (samostatně, v salátu, ve smoothie, kaši…)

 

TIP: A pokud chcete mít jistotu, že vaše vlasy opravdu porostou nejen po bílkovinách, ale také po kosmetice, vsaďte na přírodní péči. Vyzkoušejte Curapil šampon a Curapil kondicionér s arganovým olejem a kofeinem pro extra podporu růstu vlasů a zhutnění vlasového porostu.  

 

 

 

  1.     Ořechy

Vlašáky, lískáče, mandle nebo para ořechy. Je jedno, které máte nejraději. Všechny vám pomůžou zpevnit vlasy i nehty. Jsou velkým zdrojem selenu, jehož nedostatek v těle můžete poznat právě na vlasech – jejich řídnutí a vypadávání. 

Věděli jste například, že pouhé dva para ořechy vám dodají do těla doporučenou denní dávku selenu? 

Chroupat oříšky je tak téměř nutnost pro to mít krásné vlasy i nehty. Pozor ale na množství. Selen tělo nedovede samo odbourávat a stává se tak ve velkých dávkách pro něj toxickým.

 

TIP: Chcete mít vyváženou dávku všech potřebných vitamínů a minerálů pro své vlasy? Vyzkoušejte naše nejprodávanější Curapil tablety, Curapil DUO, nebo nejnovější tablety pro maminky Curapil MAMA s kyselinou listovou.

     

     

     

          1.     Batáty

          Už nikdy vlasy jako sláma! Zkuste jíst pravidelně batáty a rozlučte se s matnými vlasy bez lesku. Sladké brambory jsou plné antioxidantů, minerálů a vitamínů. Především podstatného vitamínu A, který obalí vlasy ochrannou vrstvou a zabrání jejich vysoušení. 

          Věděli jste, že jeden batát pokryje 4násobek denního příjmu vitamínu A?

          Dejte sbohem suchým vlasům! Jak to na se dozvíte zde. 



          1. Skořice

          Skořice nad zlato! Náš poslední tip se hodí na zvýraznění chuti téměř jakéhokoliv jídla. Skořici tak běžně používáme do sladkých dezertů, ale dá se stejně dobře použít do indické kuchyně. Navíc její konzumace podporuje krevní oběh, a vlasová vlákna tak dostávají více kyslíku a živin.

           

           Naše rady na závěr

           

          • Jíst pravidelně, přiměřeně, a přesto bohatě (výše uvedené vitamíny A, E a dále pak zinek, selen a železo). 
          • Vytvořit si recepty, které vám chutnají a které kombinují více výše uvedených potravin dohromady (řecký jogurt s oříšky, medem a skořicí, krůtí nebo kuřecí maso s batáty a špenátem…).
          • Vyřadit ze své vlasové kosmetiky takové produkty, které nejsou přírodního složení a nahradit je právě přírodními šampony, kondicionéry, séry nebo vyživujícími spreji.
          • Nebát se pro radu zajít k odborníkům – výživovým specialistům, dermatologům, do specializovaných kadeřnických salonů. 
          • Využít přírodní doplňky stravy, které obsahují vyvážený poměr všech potřebných látek pro vaše vlasy, nehty i vlasovou pokožku.

           

           

          Mrkněte se dál na 5 tipů, jak pečovat o pokožku během zimy.