Hydratační krém v zimě: ano, nebo ne?

 

„Venku mrzne, nemůžeš použít hydratační krém, vždyť ti zničí pleť!“ Už jste něco takového od své kamarádky slyšela? Nebo vás naopak nikdy ani nenapadlo, že by mohl být nějaký problém s používáním hydratačního krému v zimě? V následujícím článku se na tuto kombinaci podíváme podrobněji a zjistíme, zda jde o mýtus, nebo bychom se opravdu měly hydratačním krémům v zimě vyhýbat.

 

Na hlavu čepice, na ruce rukavice, ale co naše pleť?

Pleť v zimě netrápí pouze mráz a nízké teploty, které většinu z nás napadnou jako první. Naše pleť mnohem hůře snáší suchý a teplý vzduch v přetopených místnostech a časté střídání teplot – právě třeba mezi přechodem z domu, kanceláře nebo dopravního prostředku ven a zase nazpátek. Kůže v těchto podmínkách produkuje mnohem méně kožního mazu, a tak je i její ochranná vrstva oslabená. Pleť se tak výrazněji loupe, vysušuje a v konečném důsledku působí unaveně, mdle a rychleji stárne. Se zimní péčí o pleť, která by měla být důslednější než po zbytek roku, byste ovšem měla začít dřív než v zimě. Obecně platí, že čas na zimní péči nastává tehdy, když začíná topná sezona. Pečujte proto o svou pleť důkladněji už od podzimu. Na jaře či v létě budete zanedbanou péči jen stěží dohánět. 

 

Ještě než přijde na řadu krém

Připomeňme si základní pravidlo, které platí nejen během zimních měsíců, ale měly bychom se jím řídit i po zbytek roku: než sáhnete po pleťovém krému, je třeba pleť důkladně vyčistit. V zimě ale dbejte na to, aby byla čisticí procedura opravdu šetrná. Pleť zbytečně nedrážděte, používejte kvalitní jemné čisticí pěny a micelární vody, nedrhněte pleť ručníkem. Ideální volbou jsou také hydrofilní odličovací oleje, které nejen že pleť odlíčí opravdu šetrně, ale zároveň zachovají její přirozenou ochrannou vrstvu.  

 

Jak je to tedy s těmi hydratačními krémy?

Že by se neměly hydratační krémy používat v zimě, aby voda v pleti nezmrzla a nenarušila ji? Jde pouze o mýtus! Kvalitní pleťový krém dostane vodu hluboko pod povrch kůže, kde zůstane uzamčena. Ani ty největší mrazy (které navíc v našich podmínkách nehrozí), vaší pleti neublíží víc, než kdybyste hydratační krém nepoužila. Naopak je hydratace během zimy jedním z nejdůležitějších pravidel. 

 

Co způsobuje ztráta hydratace v pleti? 

  • vznik rozšířených pórů a černých teček 
  • nevzhledné a nepříjemné šupinky na kůži 
  • pomalejší hojení zánětů a poškození 
  • zvýšená citlivost pleti
  • rychlejší ztráta kolagenu, a tak i výraznější stárnutí kůže 

Jak ale poznat, že hydratační krém plní svou funkci a nejde jen o reklamní označení? Prozradí vám to složení! Na prvním místě by měla být jednoznačně voda – buď klasická, nebo květová. Výrazně – ideálně na prvních místech složení – by měly být zastoupeny také tzv. humektanty neboli zvlhčovadla. Ty z okolí přitahují další vodu a ukládají ji do pleti. Takovým humektantem může být např. aloe vera, kyselina hyaluronová, glycerin a další látky, které na sebe vážou vlhkost. 

TIP: Co je vlastně kyselina hyaluronová zač, jak funguje a je právem tak opěvovaná? To vám prozradí náš článek

Dalšími důležitými látkami, které by v hydratačním pleťovém krému neměly chybět, jsou okluziva a emolienty. Co se pod těmito tajemnými pojmy ukrývá? Okluziva vytváří na kůži ochranný film a zabraňují odpařování vody, emolienty pak působí jako změkčovadla, které zanechávají pleť jemnou, hebkou a na pohled i na dotek vyhlazenou. Mezi okluziva patří např. squalane nebo včelí vosk, emolienty jsou prakticky všechny pleťové oleje (mandlový, avokádový, hroznový, meruňkový, makadamiový, arganový a další). 

Během zimy je pak ideální kombinovat hydratační (a další) pleťové krémy přímo s pleťovými oleji. Ty totiž potřebnou hydrataci v pleti dostatečně uzamknou a zabrání jejímu vysušování. 

Když krém nestačí

Doslova zázrakem pro pleť v zimě je bambucké máslo. Pleť hydratuje a zároveň díky vysokému obsahu přírodních lipidů vodu v pleti uzamyká, vyživuje ji a působí na ni silně regeneračně. Díky tomu, že je hypoalergenní, je ideální i pro pleť se sklony k akné, ekzémům či vyrážkám, a to i v případě citlivé dětské pleti.  

TIP: Bambucké máslo není skvělé jen pro pleť, ale oceníte ho i v péči o suché a poškozené vlasy, podrážděnou kůži celého těla i rozpraskané rty, které obzvlášť v zimě trpí. A své místo si najde i v kuchyni!

Pravidelně své pleti také dopřejte extra péči v podobě pleťové masky. Nejen, že vaši pleť důkladně vyživí, hydratuje a vytvoří na ní ochrannou vrstvu, ale během depresivních zimních dnů si díky ní skvěle odpočinete, a dopřejete tak relax nejen svému tělu, ale i mysli. 

Hydratujte i zevnitř

V zimě často zapomínáme doplňovat tekutiny – nemáme takovou žízeň jako v létě, a naše pleť tak ještě více trpí. Nezapomínejte proto ani během chladných dnů na pravidelný pitný režim, opatrně ovšem se svařeným vínem nebo jinými alkoholickými nápoji. Na chvíli nás sice zahřejí, potřebnou hydrataci z nich ale většinou nezískáme. Skvělou volbou jsou také doplňky stravy, které vám v hydrataci pleti ještě více pomohou. Volte ideálně takové, které mají přírodní složení a díky kterým navíc dodáte svému tělu nejen vodu, ale i všechny potřebné vitamíny a minerály.