Krásné vlasy i pod čepicí

 

 

Elegantní baret, pletený kulich, nesmrtelná klasika v podobě klobouku – v těchto chladných dnech se bez nich jen stěží obejdete. Vaše vlasy ani pokožka hlavy ale z jejich nošení nejsou příliš nadšené. Po sundání čepice poletují vaše vlasy všude kolem, účes působí zplihle a čerstvě umyté vlasy by potřebovaly další dávku šamponu? Přečtěte si naše tipy a mějte krásné vlasy i pod čepicí!

 

Vše začíná mytím vlasů

Jste zvyklá si vlasy umývat ráno, těsně před odchodem z domu? Zkuste to alespoň přes zimu nahradit večerním umýváním. Kutikuly ve vlasech se totiž přes noc stihnou uzavřít a vytvořit na nich ochranný film. Díky tomu budou mnohem lépe odolávat náročným zimním podmínkám a také tím opět minimalizujete vznik statické elektřiny. Vlasům také dopřejete dostatek času na důkladné proschnutí – zbytková voda, která zůstává ve vlasech i potom, co se na pohled i dotek zdají suché, může v jednotlivých vláknech zmrznout a vlas nenávratně poničit. Pozor si dejte i při samotném mytí: používejte ideálně přírodní šampon, který nenaruší strukturu vlasu a nezatíží ho. Stačí ho přitom malé množství (podle délky a hustoty vlasů přibližně čajová lžička), při použití příliš velkého množství šamponu budou vlasy zplihlé a budou se rychleji mastit. Obzvlášť v zimě pak nezapomínejte na kondicionér. Dodá vlasům potřebnou hydrataci a vytvoří na nich ochrannou vrstvu. Mimo to půjdou mnohem snáze rozčesat a budou se méně zacuchávat, jejich úprava proto bude snazší a šetrnější. 

TIP: Pokud jsou vaše vlasy opravdu poškozené a neposlušné, zařaďte do své pravidelné péče regenerační sérum. Díky rostlinným olejům a keratinu se narušené vlasové vlákno zacelí a vlasy budou lesklé a hladké. 

Uzemněte svoje vlasy 

Nepodceňujte ani výběr hřebenu. Pokud používáte plastový kartáč, raději se s ním rozlučte – vznik statické elektřiny jím totiž zbytečně podporujete a vlasy vám tak už jen během česání budou nepříjemně létat všude kolem. Sáhněte raději po dřevěném hřebenu se širokými zuby nebo po takovém, který má ionizační úpravu. Pokud se vaše vlasy rozčesání brání, vezměte si na pomoc sprej. Pomůže vám vlasy zkrotit, vyživí je a navíc příjemně provoní. Navíc jej můžete nosit u sebe v kabelce a použít kdykoliv se vaše vlasy opět budou chtít rozletět do všech světových stran. 

Správná čepice 

Čepice z umělých vláken dokáže na vašem účesu napáchat pěknou paseku. Mimo to vás zdaleka tak nezahřeje jako čepice z přírodních materiálů, pokožka hlavy se přitom bude nepříjemně potit. Investujte do pokrývky z vlny, kašmíru nebo alespoň takové, která má podšívku ze saténu či hedvábí. Uvidíte, že po jejím sundání většina vlasů zůstane na svém místě a nebude nepříjemně poletovat kolem. Dobře vybírejte také samotnou velikost a střih čepice – pod příliš těsnou čepicí vám vlasy zplihnou, a navíc vás pravděpodobně brzy rozbolí hlava.

 

Zapleťte se!

Mráz dokáže vlasům výrazně narušit jejich strukturu a opravdu je poškodit. Pokud vyrážíte ven, schovejte ideálně všechny vlasy pod čepici nebo šálu. U volnější čepice můžete zvolit drdol posazený nízko na temeni hlavy, u jiných pokrývek hlavy vsaďte na jistotu: cop! Díky němu budou vlasy dostatečně schované a chráněné, při nepříjemném větru vás navíc nebudou obtěžovat a překážet vám. Pokud navíc jemně mrholí nebo chumelí, vlasy vám tolik nenavlhnou a nezmoknou. 

TIP: Odlehčete v zimě styling svých vlasů a odložte gely či vosky, šetřte i s lakem na vlasy. Pokud potřebujete zkrotit neposlušné drobné vlásky, sáhněte po bambuckém másle. Nejen že vám poslouží stejně jako vosk, ale vaše vlasy dokonale vyživí, regeneruje a uzamkne v nich potřebnou hydrataci.  

 

Tip na závěr 

Obzvlášť v zimě potřebují naše vlasy extra péči. Vyživte je důkladně zevnitř a dodejte jim veškeré vitamíny a minerály, které pro svůj zdravý a krásný vzhled potřebují. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim, který je pro hydrataci vlasů zásadní. Jedině tak přečká vaše hříva zimní měsíce bez újmy.