Jak správně čistit pleť?

 

Pečlivě vybíráte veškeré pleťové krémy, nejúčinnější séra i dekorativní kosmetiku? A za vše navíc dáváte nemalé peníze? A jakou péči věnujete čištění pleti? Ani ta nejdražší a prémiová kosmetika nebude účinná, pokud svou pleť nebudete pravidelně a důkladně čistit. Správným a každodenním čištěním totiž nejen že předejdete vzniku ucpaných pórů, černých teček a akné, ale umožníte kůži mnohem lépe absorbovat prospěšné látky z krémů, sér a další péče. Jak ale pleť správně čistit? Poradíme vám, jak na to! 

 

Ráno šetrně… 

Nejspíš si říkáte, proč si ráno čistit pleť, když jste ji důkladně odlíčila a vyčistila večer a pleť přes noc jen odpočívala. Ranní čištění pleti je ovšem stejně důležité jako to večerní. Během noci totiž póry v pleti uvolňují maz, pot a další nečistoty, které musíte před nanesením denního krému dobře odstranit, jinak vaši pleť brzy čekají ucpané póry a nepříjemné pupínky.
Ráno ovšem volte jemnější a šetrnější přípravky než večer – nepotřebujete odstranit hluboko usazený make-up nebo nečistoty z celého dne, ale jen povrchové znečištění pleti.
Ideální volbou je lehká čisticí pěna – její aplikaci můžete spojit s jemnou masáží obličeje, díky čemuž se pleť prokrví a bude hned na začátku dne prozářená a plná života. Navíc tak příjemně začnete svůj den a zamezíte vzniku vrásek. 

TIP: Pro důkladnější odstranění nečistot a ještě lepší prokrvení pleti použijte konjakovou houbičku.


Pro jemné dočištění a sjednocení tónu pleti sáhněte po tonizační vodě. Zanechá pleť zklidněnou a připravenou na další péči, kterou může být intenzivní sérum a následně pleťový krém. Poté už můžete nanést svou běžně používanou bázi pod make-up nebo pokračovat ve své kosmetické rutině tak, jak jste zvyklá.


 

…večer důkladně 

I když už se večer po náročném dni vidíte v posteli, vyčištění pleti rozhodně nevynechávejte. A nemusíte ani přes den chodit nalíčená, důkladné čištění potřebuje každá pleť bez ohledu na její denní zátěž. Na kůži se totiž usazují nejrůznější nečistoty z vnější a zároveň na její svrchní vrstvě zůstávají zbytky odumřelé kůže, pot a maz. A ty na své pleti přes noc rozhodně nechávat nechceme. Během noci navíc kůže intenzivně regeneruje, a pokud ji necháte nevyčištěnou, nebude mít k potřebnému odpočinku a opravě dostatek prostoru. Začne tak rychleji stárnout, objeví se mnohem výraznější vrásky a brzy ztratí svůj přirozený svěží tón a barvu. 


Začněte důkladným odlíčením. I k němu byste ovšem měly používat přírodní a šetrnou kosmetiku, která vaší pleti kromě vyčištění dodá potřebné látky a nepodráždí ji. Ideální volbou je hydrofilní olej. Ten na sebe oproti běžnému oleji váže vodu – vznikne tak emulze, která perfektně odstraní veškeré nečistoty včetně voděodolného make-upu. Zároveň pleť nevysuší a nenaruší její svrchní ochrannou vrstvu. Hydrofilní olej je proto vhodnou volbou i pro citlivou či problematickou pleť. Rozhodně se vyhněte mýdlům, drhnutí pleti ručníkem či hrubou žínkou a zapomeňte také na horkou vodu. I když máte pocit, že toho vaše pleť vydrží hodně, kůže na obličeji je citlivá a jemná a dřív nebo později by se nepříjemně projevilo její poškození. 

Aby byla vaše pleť opravdu vyčištěná, dbejte na dvoufázové čištění. Po hloubkovém odlíčení a čištění hydrofilním olejem nebo pleťovým mlékem sáhněte po micelární vodě. Že se bojíte podráždění a vysušení? Ne všechny micelární vody čistí pleť za cenu jejího poškození. Stačí si vybrat takovou, která neobsahuje alkohol a syntetické látky, ale naopak jejímu složení vévodí pečující látky jako panthenol, aloe vera, a především kyselina hyaluronová se svými intenzivně hydratačními účinky. Namísto micelární vody můžete stejně jako ráno použít tonikum nebo svou oblíbenou pleťovou či květinovou vodu

Jakmile je pleť dokonale čistá – a to až tehdy, kdy zůstává odličovací tamponek čistý a beze stop po líčidlech či jiných nečistotách – je připravená na další péči. Nic nebrání tomu, abyste nanesla své oblíbené sérum a následně noční krém

TIP: I při aplikaci pleťového séra můžete chybovat. Na co si dát pozor a jak správně sérum používat? Vše potřebné najdete v našem článku!


Během čištění a další péče nevynechávejte ani krk a dekolt. I na těchto místech je kůže tenčí a citlivější a stejně jako pleť na obličeji si zaslouží speciální péči. Jednou za čas si také udělejte chvilku pro sebe a dopřejte si důkladné čištění od profesionálů v kosmetickém salonu. Taková očista prospěje nejen vaší pleti, ale i hlavě plné stresu a starostí.