Předsudky a mýty o přírodní vlasové péči

 

Proč je přírodní kosmetika skvělá a měla by být vaší volbou číslo jedna i v případě vlasové péče není třeba vysvětlovat. I přesto kolem ní existuje mnoho předsudků a mýtů, které přírodní péči o vlasy škodí a třeba vás i odrazují od jejího používání. Pojďme si tyto mýty vyvrátit a ukázat si, proč dát přírodním produktům vždy přednost před kosmetikou plnou chemie.  

Co si pod přírodní (vlasovou) péčí představit? 

Je to poměrně jednoduché – přírodní kosmetika je taková, která je vyrobena ze složek přírodního původu. To znamená, že byste ve složení rozhodně neměla najít parabeny, deriváty z ropy (paraffinum liquidum, mineral oil, a další), syntetická pěnidla (laurylsulfát sodný, laurethsulfát sodný), silikony, syntetické vonné látky, polyethylenglykol (PEG),… Zkrátka veškeré látky, které byly vytvořeny v laboratořích a v přírodě je v této podobě nenajdeme. I proto je Curapil kosmetika v tomto směru transparentní – veškeré složení uvádíme a žádné ze složek nezatajujeme. 

TIP: Pokud chcete o přírodní kosmetice vědět víc, přečtěte si náš článek, kde jsme vše podrobně sepsali. 

 

 Mýty a předsudky – je na nich přece jen kousek pravdy? 

Přírodní šampon nepění 

Jste zvyklá na velký objem pěny, která se vytvoří, jakmile začnete šampon nanášet do vlasů? Pěnivost v kosmetice (nejen v šamponech, ale třeba i ve sprchových gelech nebo pastách na zuby) mají na svědomí chemické tenzidy. Ty ale obvykle narušují přirozenou bariéru naší pokožky i vlasových buněk, vysušují je a obecně pro naše tělo nejsou ani v nejmenším přínosné. Navíc se ve většině případů v přírodě úplně nerozloží, a tak poškozují i životní prostředí.
Přírodní šampon ale nemusí být zákonitě bez pěny – existují přírodní látky, které se o pěnivost také postarají, ačkoliv ne v takové míře jako u syntetické kosmetiky. Ostatně pěna má pouze vizuální efekt, na čisticí schopnosti šamponu nemá nejmenší vliv. 

 

Po přírodním kondicionéru mám vlasy ještě horší

Přešla jste z běžných konvenčních kondicionérů na ty s přírodním složením a máte pocit, že vaše vlasy jen ničí? Hebkost a jemnost vlasů, kterou na dotek cítíte po použití běžného kondicionéru, je způsobena právě těmi špatnými silikony. Ty vlasové vlákno obalí natolik, že následně nemá možnost se regenerovat ale třeba ani dostatečně proschnout a přijímat další péči. Navíc se opět po spláchnutí dostávají do životního prostředí, kde se usazují a poškozují jej. Zároveň tyto látky pronikají do našeho těla, což není nic, co bychom vítali s nadšením. Po přechodu na přírodní vlasovou péči nějakou dobu trvá (obvykle několik týdnů až měsíců), než z vlasů dostaneme veškeré zbytky silikonů z konvenční kosmetiky a než si vlasy zvyknou na jemnější přírodní péči. Věřte ale, že se vyplatí vytrvat a s přírodními kondicionéry to nevzdávat příliš brzy. 

 

Přírodní kosmetiky spotřebuji mnohem více 

Čím víc šamponu si na vlasy dám, tím lépe je umyji. Nebo ne? Takto jsme zvyklí uvažovat nad konvenční kosmetikou, přírodní produkty jsou ale mnohem koncentrovanější a i v malém množství obsahují spoustu aktivních čisticích či vyživujících látek. Díky tomu vám tak stačí obvykle polovina množství přípravku, než jste zvyklá běžně používat, čímž šetříte svou peněženku i životní prostředí. 

 Přírodní kosmetika nemůže způsobit alergickou reakci 

Tento mýtus bohužel musíme také vyvrátit. Látky v syntetické kosmetice často způsobují nejrůznější alergie a podráždění, i to je jeden z důvodů, proč zvolit raději přírodní kosmetiku. To však neznamená, že k alergické reakci při používání přírodní kosmetiky nemůže za žádnou cenu dojít. V přírodní kosmetice se běžně vyskytují esenciální a éterické oleje, které mohou u citlivějších osob způsobovat podráždění či ekzém. Neznamená to však, že by bylo složení obecně závadné – jen není vhodné pro lidi s přecitlivělostí na konkrétní složku. Pokud proto víte, že se vás alergická reakce může týkat, studujte pokaždé pečlivě složení kosmetiky a před prvním použitím výrobek raději vyzkoušejte

 

Přírodní kosmetika vůbec nevoní

Zde platí téměř to samé jako u množství – z používání syntetické kosmetiky jsme zvyklí na intenzivní chemické vůně, které obvykle vydrží i několik hodin. Po přechodu na přírodní kosmetiku proto můžeme mít pocit, že prakticky vůbec nevoní. Nějakou dobu našim čichovým buňkám totiž potrvá, než si zvyknou na lehké přírodní aroma, které mají na svědomí esenciální oleje. I ty mimochodem dokážou být pořádně intenzivní!

 Přírodní kosmetika mi nepomůže s padáním vlasů

Je tomu přesně naopak! Přírodní vlasová kosmetika je plná kofeinu, vitamínů skupiny B, zinku, kopřivy, břízy, zkrátka doslova přírodních zázraků, které si poradí nejen s řídkými a slabými vlasy, ale i s dorůstáním délek. 

TIP: Jak ještě více podpořit růst vlasů? Vše potřebné se dozvíte v našem článku!


Přírodní kosmetika se rychle kazí 

Produkty přírodní kosmetiky nesmí obsahovat umělé konzervační látky. To ovšem neznamená, že se vám do týdne od otevření zkazí. Obvykle totiž obsahují konzervanty přírodního původu (např. kyselinu salicylovou nebo benzoovou), které kosmetiku konzervují často úplně stejně jako syntetické varianty. Pokud se tedy obáváte, že zbytečně vyhodíte peníze za kosmetiku, která se vám velmi rychle zkazí, můžete tuto obavu s klidem hodit za hlavu.