Je kofein pro naše tělo přínosný?

Kofein_blog

Když se řekne kofein, většině z nás se vybaví ranní kafe pro přežití dalšího dne. Věděli jste ale, že kofein dokáže povzbudit i jinak? Přečtěte si, v čem všem ho najdete, jaký denní příjem je bezpečný, čím je nás prospěšný i jaké jsou známky jeho předávkování.

Co je kofein a od kdy ho známe?

Kofein je přírodní stimulant, který se přirozeně nachází například v kávových zrnech a kakaových bobech, čajových lístcích, ale také ho obsahuje guarana. Lidé ho využívali žvýkáním různých rostlin ke zlepšení pozornosti i nálady v době kamenné. O tisíce let později přišli v Číně na to, že se účinky kofeinu mnohonásobně zintenzivní po zalití horkou vodou.

Jaké účinky má na člověka a jak dlouho působí?

Tato povzbuzující látka dokáže v těle divy. | to jak v tom pozitivním, tak negativním slova smyslu. Měli byste proto být s jeho užíváním opatrní.

Plusy kofeinu:

  • Zvyšuje fyzickou i psychickou výkonnost.
  • Podporuje soustředěnost.
  • Pomáhá se snižováním váhy.
  • Zajišťuje dostatek energie během dne

Mínusy kofeinu:

  • Může se podílet na vzniku osteoporózy.
  • Významně ovlivňuje kvalitu spánku.
  • Je rychle návykový.
  • Odvodňuje.

Jak funguje kofein?

Jakmile kofein přijmete, okamžitě se vstřebá. Jeho účinky se dostaví asi do 30 minut a trvat mohou až několik hodin. Čas, za který se člověk kofeinu zbaví z 50 %, se liší podle věku, hmotnosti, možného těhotenství, užívaných léků a zdraví jater. V průměru jsou to čtyři hodiny.

Kofein grafika

Proč působí na každého jinak?

Někdo je na kofein citlivý více, někdo méně. Ovlivňuje to celá řada faktorů od toho, co jste dnes snídali, až po vaši genetiku. 

  • Vědci zjistili, že přecitlivělost výrazně ovlivňuje množství a umístění adenosinových receptorů v těle. Zásadní roli hrají také enzymy v játrech, které se kofeinu postupně zbavují.
  • Pokud konzumujete kofein pravidelně, tělo si pravděpodobně vybuduje určitou rezistenci. Nebudete proto jeho účinky pociťovat tak jako ti, kteří si dají šálek kávy jen výjimečně.
  • Citlivost na kofein zvyšuje/snižuje také vaše stravování, pitný režim a užívané léky. Procesy v těle vyžadují přítomnost nejrůznějších enzymů. Pokud zrovna pracují v jiné části organismu, může se váš metabolismus zpomalit a být na kofein citlivější. Nemá totiž kapacitu kofein zpracovat.

Kolik kofeinu už je moc?

Podle EFSA je u zdravých dospělých lidí v pořádku přijmout za den 400 mg. Jednorázová dávka do 200 mg (odpovídá asi 3 mg/kg hmotnosti) by měla být také bezpečná.

Jak je to u dětí, dospívajících a těhotných?

  • Děti a dospívající – podle EFSA je bezpečná dávka 3 mg/kg hmotnosti, a to jednorázově i v rámci pravidelného užívání. Finský úřad pro bezpečnost potravin však na základě studie došel k závěru, že už denní dávka 125 mg kofeinu u dětí s hmotností 50 kg může způsobit nervozitu a úzkosti. Platí, že čím méně dítě váží, tím se mohou negativní účinky kofeinu projevit už u dávky nižší než 125 mg.
  • Těhotné a kojící ženy – příjem kofeinu ze všech zdrojů by u těhotných a kojících neměl přesáhnout 200 mg za den. V takovém případě nevznikají obavy o bezpečnost plodu či miminka

káva

Co se děje v těle při předávkování?

Kofein se vstřebává v žaludku a tenkém střevě. Z kávy je to během 20 minut, u čaje zhruba až po 40 minutách (vstřebávání oddalují alkaloidy). Kofein jako stimulant povzbuzuje, pokud je ho ale v těle příliš, má opačné účinky – utlumuje. Můžete tak trpět bolestí hlavy, nespavostí, ztrátou energie, ale také vyšším tlakem, bušením srdce a trávicími potížemi. 

Jak snížit kofein v těle?

Dodat tělu kofein je rychlé a velmi snadné, zbavit se ho ale už tak jednoduché není. Návod však existuje: pijte hodně vody, doplňte vitamín C, potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy) a draslík (banány, ryby či špenát) a jděte se projít. Céčko totiž kofein neutralizuje, příjem tekutin aktivuje ledviny, které odfiltrují kofein z těla ven, draslík přispívá k udržení normálního tlaku a pohyb nastartuje celkový metabolismus.

V čem kofein najdete a v jakém množství?

Přírodní látky:

  • Káva – v šálku espressa (30 ml) je přibližně 50-60 mg.
  • Čaj – v hrnku (250 ml) najdete 25-60 mg kofeinu.
  • Yerba maté – hrnek (250 ml) obsahuje 85 mg.
  • Guarana – ve 100 mg prášku je asi 8 mg kofeinu.
  • Kakao – v hrnku (250 ml) přijmete 12 mg.
  • Hořká čokoláda – podle procent kakaa najdete v tabulce (100 g) od 20 do 120 mg kofeinu.

Umělé látky:

  • Coca Cola a kolové nápoje – v plechovce (500 ml) nápoje je 50-60 mg.
  • Monster Energy a energetické nápoje – v plechovce (500 ml) se nachází 150-300 mg kofeinu.
  • Doplňky stravy – obsahují v závislosti na druhu doplňku 100-200 mg.

Věděli jste, že energetické nápoje jsou nejen pro děti a dospívající nebezpečné? Obsahují totiž stimulanty doplněné velkou dávkou cukru a dalšími látkami, které negativně ovlivňují spánek i náladu. Při jejich nadměrné konzumaci vzniká riziko rozvoje mnoha onemocnění – obezity, cukrovky nebo kardiovaskulárních potíží. Množství kofeinu ve dvou plechovkách takového nápoje překračuje doporučený limit. A enormně vysoká dávka cukru je dalším vykřičníkem.

Proto jsou doplňky stravy Curapil přírodní, bez cukru a dalších škodlivých látek a obsahují vysokou, přitom zdravou, dávku kofeinu pro nabuzení. Slim Day nastartuje váš metabolismus a napomáhá při hubnutí. Díky Zelené kávě budete mít zdravější pleť. A Guarana ve formě kapek vám zajistí dostatek energie i motivaci do činností, které vás během dne čekají. Zlepšuje totiž paměť, podporuje vyšší výkon a pomáhá zvládat stres.

sampon-kondicioner

Proč se kofein používá  v kosmetice?

Stimuluje totiž tvorbu kolagenu, zpevňuje a zjemňuje pleť a udržuje krásné vlasy. Najdete ho proto v omlazující kosmetice, ale také se používá do přípravků k péči o oční okolí, šamponů a kondicionérů nebo zpevňujících krémů. Pokožku můžete nejen zjemnit, ale navíc i perfektně vyčistit kávovým peelingem, který ji zbaví odumřelých kožních buněk.

Tip: Pevnost a hustotu svých vlasů podpoříte Šamponem a Kondicionérem, které se skvěle doplňují. Přírodní složení přípravků je pečlivě zvoleno tak, aby byly vlasy hebké, lesklé a vyživené. Účinky kofeinu ocení ženy i muži.

Pomáhá, či nepomáhá? To je oč tu běží

Kofein nám přináší spoustu benefitů, ať už jde o krásu, zdraví, či výkon. Když ho ale konzumujete příliš, stane se z něj nebezpečná látka s mnoha riziky. A to hlavně u dětí a dospívajících.

Máme pro vás pár tipů: Místo energetických drinků sáhněte po přírodních doplňcích. Povzbudí zdravě a bez velké dávky cukru. S každou kávou vypijte alespoň sklenici čisté vody. Budete tak stále hydratovaní. Pro kvalitnější spánek nepijte kávu alespoň čtyři hodiny předtím, než si půjdete lehnout. Pokud jste těhotná nebo kojíte, dopřejte si bezkofeinovou kávu. Chutná skvěle a obsahuje žádné, či malé množství kofeinu oproti té klasické.