Akné: jaké jsou jeho druhy, příčiny vzniku a jak ho léčit?

 

Akné. Onemocnění kůže, které se netýká jen dospívajících, ale postihuje skoro 90 % všech bez ohledu na věk a pohlaví. Může být bolestivé, a navíc dokáže zanechat na pokožce nevzhledné jizvy. Proč akné vzniká a jak tomu zabránit? Na to se zaměříme v našem článku.

Co je to akné a jak vzniká?

Akné je jedno z nejčastějších neinfekčních onemocnění kůže. Vyskytuje se především u mladistvých a dospívajících, ale ve vysoké míře se objevuje také u dospělých. A to jak u žen, tak i u mužů. Jedná se o chronické onemocnění mazových žláz a vlasového folikulu, které postihuje nejčastěji kůži na horní polovině těla – v obličeji, ale i na zádech a ramenou. Objevit se může také ve vlasové pokožce, na pažích nebo v okolí třísel. 

Vznik akné ovlivňuje celá řada faktorů, mezi nejzásadnější patří zvýšená produkce kožního mazu a působení kožních bakterií. Kožní maz se dostává postupně do vlasového folikulu a poté na povrch pokožky. Pokud ovšem naše kůže vytváří velké množství mazu, ten nestačí odcházet a dochází k ucpávání pórů. Vznikají tak známé bílé pupínky a černé tečky. Ucpané póry jsou rájem pro bakterie, které se mohou přemnožit a způsobit další typy akné. 

Faktory ovlivňující vznik akné: 

  • stres,
  • nevhodná strava,
  • kouření,
  • konzumace alkoholu,
  • nadměrné, nebo naopak nedostatečné čištění pleti,
  • kosmetika a make-up ucpávající póry,
  • podráždění kůže,
  • určité léky.

 

Jaké jsou druhy akné? 

Určitě jste si všimla, že ne každý pupínek vypadá stejně. U akné rozlišujeme několik druhů kožních projevů

  • Otevřené komedony — jakmile dojde k ucpání póru kožním mazem, začíná pod povrchem kůže oxidovat kožní pigment melanin. Ten ztmavne a černá tečka je na světě. Tento druh akné nejčastěji vzniká na obličeji, zádech a ramenou a obvykle ho nedoprovází zánět. 
  • Uzavřené komedony — se jinak označují jako nežity nebo vřídky. Dochází k nim ucpáním póru kožním mazem, ale narozdíl od otevřených komedonů k nim neproniká vnější vzduch, který by způsoboval oxidaci. Tečky tak zůstávají bílé. 
  • Papuly — jsou zanícené, ale nehnisavé malé červené pupínky.
  • Pustuly představují zanícené červené pupínky s bílým hnisem uvnitř.
  • Noduly patří k formě bolestivého podkožního akné. Projevují se jako zarudlé, nateklé a hrbolaté oblasti, obvykle několik milimetrů až centimetrů velké.  
  • Cysty patří k nejtěžším projevům akné. Nacházejí se hluboko v kůži a dochází k nim tehdy, když v pozdějších fázích zánětu praskne stěna folikulu. 

A jak je to s jeho formami? 

Na základě kožních projevů rozlišujeme čtyři formy akné: 

  • Mírná – nejčastěji se projevuje komedony, tedy bílými a černými tečkami.
  • Střední – kromě komedonů se vyskytují také papuly a pustuly. Projevy této formy akné jsou citlivé a lehce bolestivé na dotek.
  • Těžká – hnisavé akné, které se vyznačuje noduly a abscesy. Po zaléčení často na kůži zůstávají jizvy a pigmentové nerovnosti.
  • Nejtěžší – rozsáhlé a mnohočetné zánětlivé projevy tvořené cystami a abscesy. Tato forma se hojí zjizvením. 

Jak o pleť s akné pečovat?

U těžkých forem akné neodkládejte konzultaci s lékařem. Můžete tak předejít jizvám a skvrnám, které by nevhodnou nebo nedostatečnou domácí léčbou mohly na kůži zůstat. U mírných a středních forem akné obvykle postačí změna každodenních návyků a dodržování zásad správné péče o pleť za pomoci speciální kosmetiky určené na problematickou pleť. Není to přitom nijak složité ani časově náročné: 

  • Každé ráno z pleti odstraňte odumřelé kožní buňky, maz a další nečistoty, které se na ní přes noc nahromadily. Ideální je šetrný přírodní čisticí přípravek (například jemná micelární voda), který pleť připraví na následující péči. 
  • Po vyčištění pleť hydratujte. Zda nejdřív sáhnete po séru s kyselinou hyaluronovou, nebo rovnou po Lehkém pleťovém krému Curapil, záleží jen na vás. Tento krok ale nevynechávejte. Nanesením krému vytvoříte na pleti ochrannou vrstvu, která zabrání pronikání nečistot zvenčí, působení volných radikálů a také zpomalí usazování make-upu v pórech. 
  • Večer pleť důkladně odličte a vyčistěte. Ideálně ve dvou krocích. Obzvlášť pro citlivou pleť a pleť náchylnou k ucpávání pórů je vhodný Odličovací gel Curapil, který díky jemné emulzi odstraní i hluboko usazené nečistoty. Pleť následně dočistěte květovou, nebo tonizační vodou
  • Stejně jako ráno pokračujte hydratací a vyživením pleti. Tento krok nevynechávejte ani tehdy, pokud máte mastnou pleť, právě naopak. Zabráníte tím zvýšené produkci kožního mazu a ucpávání pórů. Večer je navíc ideální čas na aplikaci pleťového séra a nočního krému.

TIP: Víte, jak správně nanášet pleťová séra, aby měla co nejlepší účinek? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte vše potřebné!

Pozor na nejčastější chyby v péči o pleť

Dbejte na čistotu svých kosmetických pomůcek. Pravidelně myjte štětce či houbičky na make-up, před nanášením kosmetiky prsty si důkladně umyjte ruce a nepoužívejte produkty po datu spotřeby. Zamezíte tak množení bakterií, které mohou způsobovat i těžké formy akné. Snažte se také na obličej a pupínky na jiných částech těla co nejméně sahat, pravidelně měňte své ložní prádlo a dezinfikujte svůj mobilní telefon. Právě na něm bývá nejvíce bakterií, které na své tváři rozhodně nechcete. 

Zaměřte se také na výživu zevnitř. Jedním z faktorů vzniku akné je nekvalitní strava a vysoká konzumace alkoholu. Změňte tedy stravovací návyky a podpořte zdraví svého těla vhodnými doplňky stravy. Vaše pleť ocení napříkld betaglukany, blahodárný ženšen, ale i „obyčejný“ vitamín C. Ten urychluje hojení a pomůže vám předcházet vzniku jizev a skvrn způsobených akné.