S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

Jak pečovat o vlasy na podzim

 

Proč nám vlasy na podzim padají nejvíc? Jak se na nich podepisuje vítr? Ovlivňuje jejich kvalitu smutek nebo stres? A jak jim může ublížit třeba taková šála? 

Odpovědi na tyhle a další otázky najdete v článku. A protože víme, jak je nepříjemné, když na vaše vlasy padne podzimní „depka“, dáme vám pár tipů, jak vaší koruně krásy podzim co nejvíc ulehčit

 

Proč nám na podzim padají vlasy?

Abychom pochopili opravdový vliv podzimu na vlasy, musíme na to jít od základu – vlasy procházejí cyklem růstu, odpočívání a vypadávání. Růstový cyklus vlasů trvá zpravidla devadesát dní. Z evolučního hlediska se nám bujná kštice na hlavě vyplatila především v létě, kdy sloužila jako ochrana před ostrým letním sluncem. A kdy je devdesátidenní cyklus růstu vlasů završen? Přece na podzim.

Je tak jasné, že kvalitní vnitřní výživa – i když přijde vhod vždycky – je v chladných měsících nutnost. Tablety s odhořčenými pivovarskými kvasnicemi nebo aminokyselinou L-Methionin se postarají o růst, zamezí nadměrnému vypadávání a zajistí zdravou regeneraci. Kromě toho obsahují topinambur, který prospěje vlasům i nehtům, a navíc se podílí na správné funkci imunitního systému – obzvlášť na podzim je tak neocenitelný. 

 

Nepodceňujte prevenci a kvalitní přípravky

S odchodem léta pro vlasy nastává těžké období. Kromě toho, že je slunce narušilo a vysušilo, je musíte začít připravovat na vítr a mráz – ty totiž poškozují vnější vrstvu vlasů, a způsobují tak ztrátu lesku, vypadávání a lámavost

Vlasy si ale zaslouží speciální péči celoročně, ne jen při zvýšeném náporu na podzim. Čím víc se o vlasy budete starat během roku, tím méně se na nich podepíší změny počasí. 

Takže jestli už nějakou dobu sníte o nějakém přípravku s vysokým obsahem přírodních látek, je ten pravý čas ho vlasům dopřát. Zvýhodněnou sadou šamponu a kondicionéru si můžete odškrtnout nutnou péči – šampon i kondicionér navíc obsahují arganový olej a aloe vera pro hydrataci a regeneraci, ale také třeba kofein, který nakopne zdravý růst. Pokud už na vašich vlasech něco nadělalo paseku, sáhněte po regeneračním séru s kyselinou hyaluronovou, bavlníkovým olejem nebo keratinem, které hydratuje, vytváří ochranný film a zaceluje konečky. 

 

Pozor na čepice 

Pokud máte čepici naraženou moc dlouho a moc natěsno, trpí pokožka hlavy i vlasy. Ty se rychle mastí, pokožka se zase napíná a tak se zhoršuje cirkulace krve. Dochází taky k elektrizování a rozčepýření a v některých případech pak k mechanickému poškození

A to neplatí jen o kulichu nebo klobouku. Vlasům – obzvlášť delším – mohou podobně uškodit i šály

Jak s tím bojovat? Zkuste si v zimě mýt hlavu hlavně večer – přes noc se na ní vytvoří ochrannou vrstvu a další den budou vlasy odolnější. Nejlepší volbou je šampon s přírodními látkami, který je šetrný a nenaruší jejich strukturu. 

Vyživujícím sprejem s obsahem kolagenu nebo urei můžete na vlasech vytvořit tenký film, který zabraňuje tření a tak snižuje statickou elektřinu ve vlasech. Tím jednoduše předchází třepení a dalšímu poškození.

 

Na vlasech se může podepsat nálada 

Všechno souvisí se vším. Je to klišé, ale je to tak. Když budete smutná, budou smutné i vaše vlasy. 

Někomu to možná zní nereálně, ale emoční stres opravdu může způsobit vypadávání vlasů. Je to proto, že vlivem stresu (případně nedostatku živin, těžkého úrazu, operace) přijde klidová fáze cyklu předčasně

Pokud máte navíc zdravotní problémy s vlasy nebo pokožkou hlavy – například alopecii nebo lupénku – stres je může umocnit.  

Zaměřte se tedy na duševní hygienu – obzvlášť na podzim, kdy se začíná dřív stmívat a nedostává se nám tolika vitamínů a živin z prostředí.

 

Dbejte na živiny 

Pokud jsme u minulého bodu psali, že všechno souvisí se vším, tady to platí dvojnásob. Důležitost správné stravy v péči o celé tělo v dnešní době nikdo nepopírá. Na co tedy dát pozor? 

Hlídejte si hlavně přísun bílkovin a vápníku. Pokud nejíte maso, nezapomeňte doplňovat železo – jeho nedostatek mimojiné může vést k hypochromní anemii, kterou doprovází padání vlasů. Bohatým zdrojem železa (kromě masa) jsou třeba sója, ořechy, luštěniny, banány nebo listová zelenina. Zaměřte se i na potraviny s omega-3 mastnými kyselinami – jde o ryby, oleje nebo avokádo

Vitamín B, který najdete třeba v kvasnicích, se postará o vlasy od kořínků až po konečky. Vitamín C zase podporuje prokrvení vlasové pokožky, posiluje samotné vlasy a především je nepostradatelný při vstřebávání kolagenu, který má vliv na zdraví celého těla

Na podzim a v zimě je ještě důležitější dávat pozor na přísun všech důležitých látek a vitamínů. Změna počasí, nedostatek slunce nebo některého sezónního ovoce se podepíše plíživě, a to nejen na vlasech, ale třeba i na nehtech. Naše tablety DUO obsahují topinambur nebo selen, které podpoří růst vlasů i nehtů. Najdete v nich taky vitamín H, který je prevencí proti samotnému vypadávání, a výtažky z kopřiv – ty zase doplní spoustu dalších minerálů. 

Závěr

Správná péče o vlasy je důležitá v každém ročním období, ale na podzim je přímo nutností. Vypadávání vlasů je sice do jisté míry přirozená věc, ale rozhodně by se nemělo podceňovat. Důležité je dbát na prevenci, přísun prospěšných látek, správný výběr pokrývky hlavy, a hlavně kvalitních přípravků. Všechny totiž používáme vlasovou kosmetiku, i když jde jen o šampon a kondicionér – ne všechny jsou ale vhodné a zdravé.