Ženy v nesnázích - vlasové mýty

Snažíte se už roky přijít na to, proč vám vlasy nerostou tak rychle, jak by jste si přály? A už víte, kde je zakopaný pes?

Každá z nás s postupem let přicházíme na různé vychytávky a mnohé z nás objeví i tzv. know-how, které pravidelně aplikujeme na svou hřívu nebo pleť. Základem je, že musíme mít na paměti existenci vlasů různé kvality. Proto taky ne na každou pokrývku hlavy bude nejlepším a osvědčeným receptem kopřivový šampón nebo olivový zábal, tak oblíbený u našich maminek či babiček.

Chceme delší vlasy? Zastřihujeme je tedy s železnou pravidelností každý měsíc? Opatrně! Tento argument byl několikrát vědeckými studiemi vyvrácen. Pro naše vlasy je střihání důležité v případě, pokud je máme mechanicky či chemicky poškozené. V případě, že jsou naše vlasy naopak nebarvené a správně se o ně staráme, je zastřihování každý měsíc o několik centimetrů zbytečné. Bude nám stačit zkracovat je jednou za 2-3 měsíce. Nesmíme zapomínat, že zdravý růst našich vlasů je podmíněn správnou výživou, doplňky stravy, ale bohužel i neovlivnitelnými genetickými faktory.

Nevadí, pokud chodíme spát s mokrými vlasy. Pravda je však taková, že si tím zaděláváme na problém. Kromě pověstného lámaní vlasového vlákna není žádným tajemstvím, že v polštářích a přikrývkách se množí roztoči a bakterie. Vlhkost z mokrých vlasů se přenáší do polštářů a ve spojení s teplem se stává živnou půdou pro nebezpečné bakterie a plísně.

Další nepotvrzenou teorií je, že by se měly vlasy před spaním stokrát pročesat, aby byly více lesklé a pevné. Opak je pravdou, přílišné pročesávání vlasům škodí a má za následek oslabování vlasového kutikuly a rychlejší maštění vlasové pokožky.

Mnohé ženy mají problém se splihlými a rychle se mastícími vlasy. Jeden z mýtů to přikládá za vinu častému mytí vlasů a sugeruje nám, že každodenní mytí vlasů má vliv mimo jiné i na jejich kvalitu. Není potřeba se strachovat. Dnešní kosmetické produkty jsou chemicky upravovány tak, aby vlasové vlákno zbytečně nezatěžovaly, ale naopak ho chránily před nepříznivými vlivy.