Probuďte své kudrny k životu: Curly Girl Metoda vám v tom pomůže

Už jste slyšeli o CGM (Curly Girl Method)? Jedná se o speciální metodu péče o kudrnaté a vlnité vlasy, která pomáhá vlnkám a kudrnkám zazářit v tom nejlepším světle. Jejím cílem je zkrotit krepatění, zamávat se suchostí a probudit kudrny k životu. Curly Girl Metoda učí ženy (a muže) pečovat o své nezkrotné hřívy, naslouchat potřebám vlasů a dodávat jim přesně to, co potřebují.

cgm uvodka2

 

V čem je CGM speciální?

Curly Girl Metoda spočívá v používání „curly girl schválených“ vlasových přípravků a v aplikování šetrných postupů. Obě části jsou nesmírně důležité a o obou si povíme více níže. Než se ale pustíte do zkoušení všech tipů a zběsilého nakupování přípravků, je důležité zjistit, v jakém stavu jsou vaše vlasy a co doopravdy potřebují.

 

Naučte se poslouchat své vlasy

Pečlivě si prohlédněte své vlasy a zkuste jim „naslouchat“. Samy vám ukážou, co potřebují. Pokud jsou vaše vlasy suché, potřebují hydrataci. Naopak jsou-li poškozené, volají po regeneraci (proteinu). Jestli máte vlasy jemné, sáhněte po produktech s lehkým složením. Pokud jste majiteli hrubých vlasů, nebojte se zvolit hutnější, výživnější přípravky.

Jenže jak rozeznat suché dehydratované vlasy od poškozených? A jak zjistit, které produkty jsou hydratační a které regenerační? Vše si teď společně projdeme a začneme pěkně od základů. U poréznosti.

 

Zjistěte si poréznost vlasů

Poréznost je schopnost vlasů absorbovat a zadržovat vlhkost a při výběru vlasové kosmetiky hraje důležitou roli. Z velké části bývá poréznost dána geneticky, i přesto se ale může v průběhu života měnit (nejčastěji vlivem tepelných a chemických úprav vlasů – žehlení, fénování, barvení, odbarvování, trvalá). Obecně platí, že čím více jsou vlasy „zničené úpravami“, tím vyšší poréznost mají. Naopak přírodní nebarvené vlasy, které se tepelně nijak neupravují, mívají poréznost daleko nižší.

Co to v praxi znamená?

  • Vlasy s vysokou porézností – Rychle absorbují vodu a stejně tak rychle schnou. Působí vysušeným dojmem, cuchají se, krepatí a mají sklon k lámání a třepení. Po nanášení produktů můžete mít pocit, že vlasy vše vsáknou a skoro nic na nich nezbyde. Doporučují se proto aplikovat těžší, hutnější produkty (bambucká másla, oleje, masky na vlasy, séra aj.) s vyšší dávkou hydratace a proteinu.
  • Vlasy s nízkou porézností – Vlasy se dlouho namáčí i dlouho schnou. Jsou lesklé, relativně zdravé a obtížně se upravují. Nemají problém zadržovat vodu a působí na pohled i na omak hydratovaně. Produkty se do vlasů nevsakují, ale usazují se na povrchu (vlasy poté rychle plihnou a mastí se). Pro tento typ se hodí přípravky s lehčím složením, jemnější hydratací a doporučujeme postupovat podle pravidla „méně je více“.
  • Vlasy se střední porézností – Jedná se často o vlasy přírodní, občasně tepelně upravované, nebo naopak o vlasy příležitostně obarvené. Vlasy se střední porézností se poměrně dobře upravují, působí relativně zdravě a leskle. Jsou pružné, dobře absorbují vlhkost i vnější péči. Sedí jim produkty s lehkým i hutnějším složením, s vyšší i menší dávkou hydratace. Přípravky proto vybírejte v závislosti na jemnosti vlasů a rozsahu poškození.

 

Jemné vs. husté vlasy

Kromě poréznosti věnujte také pozornost struktuře vlasů – zda máte vlasy jemné, nebo naopak hrubé a husté. Jemné vlasy bývají tenké jako nit a podobají se více vlasům dětským. Prospívají jim lehčí produkty (po těžších totiž plihnou). Naproti tomu hrubé vlasy mezi prsty připomínají tloušťkou špendlíky. Nevadí jim těžší produkty ani hutnější stylingové přípravky a snesou toho obvykle mnohem více než vlasy jemné.

 

Regenerační vs. hydratační přípravky

Jedna z nejčastějších otázek začátečníků je „Potřebují mé vlasy hydrataci, nebo protein?“ Odpověď je jednoduchá: Většinou potřebují obojí, často ale v jiném poměru. Některým lidem vyhovuje péče s vyšším množstvím hydratace (obvykle vysokoporézní, tepelně upravované = vysušené vlasy), někomu s větším podílem proteinu (chemicky upravené = poškozené vlasy).

  • Protein – Vlasy jsou až z 90 % složené z proteinu (keratinu). Ten se vlivem tepelných a chemických úprav z vlasového vlákna vytrácí. Vlas se stává slabší, méně pruží a chybí mu pevnost. Proto je důležité jej do vlasů doplňovat externě, tedy přípravky obsahující proteiny. Produkty s proteiny nesou často označení „regenerační“ nebo „na zničené/poškozené vlasy“ a ve složení mají nejčastěji uveden keratin, hydrolyzed protein, collagen a amino acids.
  • Hydratace – Absorpce vlhkosti (poréznost) je přirozená vlastnost vlasů. Teplem a nevhodnými přípravky se vlasové vlákno ucpává, a tím ztrácí svou schopnost zadržovat vlhkost. Vlasy jsou pak suché, cuchavé, bez života. Mezi hydratační látky v přípravcích patří různé druhy olejů (arganový, kokosový, jojobový…), bambucké máslo, aloe vera a další extrakty a látky. Na etiketě produktu se nejčastěji píše „na suché/dehydratované vlasy“.

 

Rychlý test s mokrým vlasem

Chcete-li zjistit, co vaše vlasy aktuálně potřebují, vezměte mokrý vlas mezi ukázovaček a palec a natáhněte jej pomalu asi o 30 %. Pokud se vlas natáhne, zůstane vytažený a nevrátí se zpět, chybí mu protein. Naopak jestli se při natahování přetrhne, schází mu hydratace. Ze zkušeností můžeme říct, že většinou potřebují obojí – vlas se o kousek natáhne a pak se přetrhne. Proto se při péči nezaměřujte jen na protein/hydrataci, ale na obě složky a kombinujte je.

 

Postup mytí vlasů podle CGM

  1. Na samém počátku je důležité hloubkově vyčistit vlasy čisticím šamponem a poté nanést hydratační masku. K těmto účelům můžete použít i náš Curapil Šampón.
  2. Vlasy pak myjte co nejméně, ideálně 2x–3x týdně a vždy teplejší vodou. Při dalších mytích používejte buď šetrné jemně čisticí šampony (low-poo), nebo kondicionéry s jemnou mycí emulzí (cowash). Jednou za čas (cca 1x za měsíc) přijde vhod opět použít hloubkově čisticí šampon, který odstraní z vlasů všechny usazeniny.
  3. Po umytí šamponem dle potřeby naneste masku, nechte působit a opláchněte. Pak aplikujte kondicionér (a zatím nesmývejte).
  4. Vlasy rozčešte šetrným kartáčem. Vlasy se češou jen za mokra a s kondicionérem nebo maskou ve vlasech. Suché česání vlnám a kudrnám nesvědčí – trhají se a lámou.
  5. Poté přichází na řadu takzvaný „squish to condish“ – vlasy mačkejte a snažte se tak propojit vodu s kondicionérem ve vlasech.
  6. Opláchněte vlasy studenou vodou. Uzavře se tak vlasové vlákno.
  7. Jemně vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu a nechte pár minut odkapat, nebo jemně vymačkejte přebytečnou vodu do bavlněného trička. V rámci CGM se nesuší vlasy froté ručníkem, ale bavlněným trikem, nebo ručníkem z mikrovlákna.
  8. Poté naneste do ještě mokrých vlasů dle potřeby závěrečnou péči (leave-in) – bezoplachový kondicionér/masku/sérum/olejíček apod. Vlasy by měly být mokré tak akorát – nesmí z nich odtékat voda, ale zároveň by neměly být suché.
  9. Následně se můžete pustit do stylingu. K těmto účelům se používají gely, krémy, pěny a další přípravky, které zafixují kudrny a pomohou udržet hydrataci ve vlasech. Zkoušejte a experimentujte. Jen tak zjistíte, který přípravek vám bude nejvíce vyhovovat. Na jemnější vlasy a vlny více sedí pěny a lehčí krémy. Na nezbedné hrubé kudrny se používají obvykle gely a jiné hutné přípravky.
  10. Následně máte dvě možnosti – zabalit vlasy do turbanu na 5–10 minut, nebo sušit vlasy mačkáním (opět trikem či ručníkem z mikrovlákna).
  11. Vlasy můžete nechat uschnout na vzduchu nebo použít fén s difuzérem. Během sušení do vlasů nesahejte, nečesejte je a nechte je tak, jak jsou. Zabráníte jejich krepatění.
  12. Po uschnutí následuje poslední krok mytí, a to vytleskání/vymačkání krusty. O co se jedná? Po aplikaci stylingových přípravků (nejčastěji gelů) se na povrchu vlasu vytvoří tvrdá krusta. Té je potřeba se zbavit. Opět máte dvě možnosti: Dát vlasy mezi dlaně a tleskat, nebo vlasy dlaněmi pomačkat. Krusta na povrchu vlasu povolí, opadá a zůstanou hebké a krásně definované kudrny.

 

Péče o vlasy po umytí

Vlasy se mezi mytím nečešou. Maximálně se jen lehce prohrábnou prsty. Společně s hřebenem odložte do šuplíku i žehličky na vlasy a kulmy. Vyhýbejte se i chemickým úpravám, které by mohly vaše vlasy poničit. Spát doporučujeme na saténovém polštáři, s vlasy sepnutými na temeni hlavy, nebo ve spací čepici. Zůstane vám tak objem a vlasy se nezacuchají. Další den stačí vlasy oživit čistou vodou nebo vodou smíchanou s kapkou kondicionéru (metoda refresh).

 

Které produkty jsou podle CGM vhodné?

Přípravky na vlasy by neměly obsahovat silikony, sulfáty, alkoholy a další chemické látky, které kudrnám nesvědčí – vysušují je, nebo naopak zatěžují. Pokud nechcete zkoumat každou složku, můžete využít praktický nástroj curlsbot.com, který za vás složení zkontroluje a řekne vám, zda je produkt pro CGM vhodný.

 

Z naší nabídky doporučujeme v rámci CGM Šampón Curapil, který obsahuje jak hydratační, tak i proteinové složky. Díky sodium cocoyl glutamate se skvěle hodí pro hloubkové čištění.

Stejně tak lze v rámci CGM využít i náš Kondicionér Curapil, který v sobě ukrývá jemnou čisticí složku cocamidopropyl betaine, keratin, extrakt z aloe vera a D-panthenol. Kondicionér je lehký a vhodný i pro jemnější vlasy. Navíc obsahuje Nutricert hair, látku z rostliny jicama, která je bohatá na minerály.

Jako závěrečnou bezoplachovou péči doporučujeme regenerační sérum Curapil. Vzhledem k proteinovým složkám je ideální na vysokoporézní a chemicky upravené vlasy. Příjemně voní, snadno se nanáší a nezanechává na vlasech nepříjemný mastný film.

 

Více informací o produktech najdete v našem e-shopu

 

Využít můžete také naši Garanci spokojenosti. V případě, že vám naše produkty nebudou vyhovovat, stačí nám je zaslat zpět a my vám vrátíme 100 % původní ceny. Více informací najdete na naší stránce Garance spokojenosti.

 

 

Více než 92 % spokojených zákaznic

 

recenze1recenze2